2024.05.02.
CímlapHírlap

A Bercsényi is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

Immáron a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda is elmondhatja magáról, hogy gimnáziumában elindul a Honvéd Kadét Program, miután május 22-én együttműködési szerződést írt alá az intézmény a Honvédelmi Minisztériummal. A Magyar Honvédség részéről Kovács Imre ezredes, az intézmény részéről Polyák-Tóth Klára igazgatónő írta alá a dokumentumot. Az ünnepélyes ceremónián jelen volt többek közt az intézmény lelki vezetője, főtisztelendő Bordás Péter plébános, a Katolikus Iskolák Főhatósága Oktatási Osztály képviseletében Köböl Zsolt oktatási csoportvezető, Kis Ákos, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztályának vezetője, Kiss Béla százados, a 3. Területvédelmi Ezred 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj megbízott zászlóaljparancsnok-helyettese és Markót Imre polgármester. A Törökszentmiklósi Hírlap Kiss Béla századost kérdezte a részletekről.

Mit kell tudni a Honvéd Kadét Programról? Mikor és milyen céllal jött létre?

A Honvéd Kadét Programot 2017-ben indította útjára a Magyar Honvédség, újra gondolva a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs tevékenységét. A programnak nagyon komoly célja van. Szeretnénk elmélyíteni a fiatalokban a hazaszeretet érzését, szeretnénk tudatosítani a haza védelmének, a felelősségteljes életnek a fontosságát. A jövő tanévtől a gimnáziumban azok a diákok, akik csatlakoznak ehhez a programhoz, olyan tantárgyakat tanulhatnak, amellyel honvédelmi ismereteiket bővítik. Megismerik a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét, és sok izgalmas programon vehetnek majd részt. Országos szinten mára már 133 társult intézmény mondhatja el magáról, hogy megállapodási szerződést írt alá a Honvédelmi Minisztériummal, ami jóval több mint 7000 kadétot jelent. A törökszentmiklósi gimnázium pedig a 3. Területvédelmi Ezred 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj 6. kadét iskolája lett most.

Mit tanulhatnak, milyen programokon vehetnek részt a diákok a program keretében?

Lézerfegyveres, légfegyveres céllövészet, laktanya-látogatás, táborozási-önvédelmi ismeretek, harcművészet, elsősegélynyújtás, és persze honvédelmi alapismeretek. Ez utóbbiból érettségizni is lehet. Emelt szintű érettségi esetén pluszpont jár érte, ha valaki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre szeretne jelentkezni, de középszint esetén is előnnyel jár, hiszen ez felvételi tantárgy az egyetemen. De aki nem szeretne ilyen pályát választani magának, ő is olyan tudásra tesz szert, ami a mindennapi életben is jól kamatoztatható. Az életre készítjük fel a fiatalokat.

A programhoz csatlakozott iskolák milyen segítséget kapnak a Magyar Honvédségtől a sikeres oktatáshoz?

Természetesen a kapcsolódó középiskolákat a szerződés megkötése után mindenben támogatjuk. Ilyen például a pedagógusképzés. 120 órás képzésen készítjük fel őket a honvédelmi alapismeretek tantárgy oktatására. Az egészségügyi ismeretek elsajátításához ambu babát, a tantárgyhoz könyvet, munkafüzetet biztosítunk, vagy éppen a tereptan oktatásához – ez persze a természetben történik – tőlünk érkezik szakember. A lövészetet mi oktatjuk, vagy ingyenesen át tudnak menni a diákok Szarvasra, a Honvédelmi Sportközpontba, ahol már éles lövészetet is tanítanak. Törökszentmiklóshoz nagyon közel van a szolnoki laktanya, ahol meg tudjuk szervezni számukra a menetgyakorlatot, itt tudják teljesíteni az akadálypályát. Nálunk, igazi honvédségi környezetben tudnak felkészülni a haditorna versenyekre.

Mérhető a program eredményessége?

Természetesen! Évről-évre emelkedik azon diákok száma, akik a rendészettudomány, a hadtudomány területét választják az érettségi után a Magyar Közszolgálati Egyetemen. Mivel 2017 előtt Katonasuli néven működött a Magyar Honvédség hasonló elvekre épülő programja, többen vannak olyanok, akiket mi tanítottunk, nálunk táboroztak, és ma már katonák. Gyakran előfordul, hogy laktanyákban találkozunk velük, sőt van olyan is, aki már a mostani fiatalok képzésében is részt vesz.

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!