2024.04.29.
CímlapCivilek

Kalotaszeg „kincsei” jártak Törökszentmiklóson

Idén júniusban már második alkalommal szervezett Kalotaszeg Kincsei címmel országos találkozót az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület. De ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor ez már a harmadik tudásátadó hétvége volt. 2021 telén online konferenciát szerveztek, augusztusban pedig már személyesen is találkoztak egymással a gyöngyök szerelmesei, a népi ékszerkészítők, népi tárgyalkotó iparművészek, viseletkészítők, néptáncosok és egyénileg alkotó érdeklődők. A cél továbbra is a kalotaszegi magyar népviseletek, valamint a gyöngy kultúra széleskörű megismertetése, melyet este egy fantasztikus gála zárt az Ipolyi Közművelődési Központban. „Lépeget az égi Isten” címmel Balogh Melinda és az Erdőfű zenekar koncertjét hallhatták az érdeklődők. Természetesen kalotaszegi, és erdélyi cigány népzenék csendültek fel, de érkeztek néptáncosok Kistarcsáról, Zagyvarékasról, nem maradhatott ki a Miklós Néptáncegyüttes, és volt Kalotaszegi viselet bemutató, valamint Forgács Kata Száz Máté duettje. Itt gitár kíséret mellett hallhattunk kalotaszegi dalokat.

Hogyan jutott el Kalotaszeg népi kultúrája ide Törökszentmiklósra? Mindezt Molnár Anett egyesületi elnöktől kérdeztük meg.

„Egész egyszerűen a gyöngyök szeretete hozta ide. A mi célunk mindig is az volt, hogy a gyerekeknek adjunk át tudást, ehhez pedig az egyik legjobb eszköz a gyöngy. Törökszentmiklósnak azonban a gyöngyök terén nincs hagyománya, hiába kutattunk utána, szemben a kalotaszegi asszonyokkal. Ők mindent tudnak, ami gyöngy, legyen szó mintakincsről, vagy technikai tudásról, ezért úgy gondoltuk, hogy ez pontosan jó lesz a mi gyerekeink számára is. Ismerjük és készítjük a sárközi gyöngygallérokat, ékszereket, de ez egészen más, hatalmas lehetőséget rejt.

Az egész 2018 – ban kezdődött, amikor Kelet-Magyarország területéről 12 fő verbuválódott össze a kalotaszegi párta megismerésére az Alkotóházba Péter Szidónia vezetésével. Aztán ez a csapat együtt maradt. Jártunk tanulmányúton Kalotaszegen, kutattunk, tanultunk, és egymást is tanítottuk, és azóta is ezt tesszük. Nevet is adtunk magunknak, mi lettünk a Kalotaszegi barangolók. 2021- re pedig eljutottunk odáig, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és mi, mint partnerszervezet, törökszentmiklósi központtal szerveztünk egy online konferenciát a kalotaszegi magyar népviseletek, népi hagyományok széleskörű megismertetésére. Hatalmas sikerrel zárult, két hétvégén keresztül mintegy 200 résztvevője volt a programnak határon innen és túl. Ezt folytattuk – immár másodjára – most júniusban.”

Szóljon hozzá!