2024.04.27.
CímlapHírekÖnkormányzatProgram ajánló

Így emlékezünk március 15 – én Törökszentmiklóson

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója tiszteletére Törökszentmiklóson két napon keresztül várnak bennünket ünnepi megemlékezésekre, programokra. Március 14 – én a Kossuth – emlékhelyeket járhatjuk végig.

Kossuth – emlékhelyek megkoszorúzása

Délelőtt 9 óra 30 perctől a Vécsey – emléktáblánál helyez el koszorút a város. A tavaszi hadjárat 160. évfordulója alkalmából emelt emléktábla (2009.) arra hívja fel a figyelmet, hogy innen indult gróf Vécsey Károly tábornok seregével az 1849. március 5-i szolnoki csatába.

10.30 órakor a A Kossuth Lajos út 48. szám alatt álló emléktáblát koszorúzzuk meg, amit a centenáriumi ünnepségek alkalmával 1948-ban emelte a város. Ezen a helyen szállt meg és innen indult tovább Debrecen felé Kossuth Lajos és kísérete a tavaszi hadjárat során. 1849. március 14-én innen írta Kossuth Lajos felségének, hogy

„…nincs hely a világon, hol nyugodtabb lehetnék”

11.30 órakor A Kossuth utca 127. szám alatt álló épület falán található fekete márványtábla koszorúzása történik meg. Azt az emléktáblát szintén a centenárium alkalmából készíttette a város. Az eredetileg ezen a helyen állt ház előtt mondott beszédet Kossuth Lajos 1849 tavaszán.

14.00 órakor a római katolikus temetőben a Honvéd síremléknél róhatjuk le tiszteletünket a forradalom, és szabadságharc hősei előtt. A síremlék az 1849. március 5-i szolnoki csatában elesett honvédek hamvai felett áll. Az 1. és 2. hadosztály az ütközet után Törökszentmiklóson táborozott. Ezalatt a sebesült és a járvány következtében megbetegedett honvédeket az Almásy-szegényházban berendezett kórházban helyezték el. A plébániai anyakönyvek tanúsága szerint 46 honvédet temettek el az itteni sírkertben. Gerenday Antal és fia sóskúti kőből készült kőoszlopát 1898. novemberében állították fel közadakozásból.

A megemlékezésekre városunk óvodásai, és a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskola diákjai készülnek műsorral.

18.48 perckor 22. alkalommal indul el a fáklyás felvonulás. Az első alkalom apropóját, a nemzeti ünnep mellett, a Petőfi – szobor felavatása adta, mely 2000. március 14 – én történt meg. Aznap este a Re Bene Gesta Egyesület fáklyás felvonulást szervezett „Petőfitől Kossuthig” mottóval, az akkor Petőfi Általános Iskola, jelenleg Pánthy Endre Katolikus Általános Iskola tagintézménye elől, a Petőfi – szobortól. Az iskola akkori igazgatója, Soós Kálmán tanár úr indította el a több száz fős menetet, stílszerűen 18 óra 48 perckor, ily módon is emlékezve az 1848/49 – es magyar forradalomra, és szabadságharcra. A felvonulás végállomása a Kossuth – szobor, ahol idén Héja László muzeológus, a Butyka Béla Helyismereti Gyűjtemény vezetője mond beszédet.

És ez a nap lesz az első, amikor a Klein-Lábassy Kulturkúria, azaz a gyönyörűen felújított Klein-ház kinyitja kapuit a nagyközönség előtt. Igaz, a berendezés még nem teljes – a hivatalos megnyitóra már minden a helyére kerül – de a 14.00 órakor kezdődő Történelmi játszóház lebonyolítására, és a fáklyás felvonulást követően a hagyományos táncház megtartására már most is alkalmas. A Pilvax Kávéház is itt nyit majd ki este 8 órától.

Március 15

Március 15 – én a Kossuth téren délelőtt 10.00 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés, ahol Markót Imre polgármester mond beszédet. Műsorral a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, Kollégium Általános Iskola Óvoda, és a Miklós Néptáncegyüttes készül.

Szóljon hozzá!