2024.04.26.
CivilekHírekHírlap

V. Gaál Autentika Néptáncverseny

Méltó volt Gaál András néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos nevéhez az V. Gaál Autentika Néptáncverseny, melyet október 22-re szervezett meg, óriási érdeklődés mellett a Miklós Néptáncegyüttes.

A verseny Fekete Dániel néptáncpedagógus ötlete nyomán indult el, aki most is jelen volt, és köszöntötte a jelenlévőket. Az idei autentika versenyt Kecskés Gergő és a Miklós Néptáncegyüttes felnőtt csoportjának tagjai szervezték, és bonyolították le az Ipolyi Közművelődési Központ segítségével. 

Összesen négy korcsoportban több mint 70 táncos nevezett be a megmérettetésre. A szakmai zsűri tagjai közül ketten a Miklós Néptáncegyüttes tagjai voltak, Busai Norbert és Gyámánt Ádám. Mindketten a Népművészet Ifjú Mesterei, és Örökös Aranysarkanytyús táncosok, néptáncpedagógusok, a harmadik zsűritag Busai Zsuzsanna volt, aki szintén a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos.

A néptáncverseny ünnepélyes megnyitója egy videóbejátszással kezdődött, melyben egy 1985–ös versenyen láthattuk Gaál Andrást táncolni, itt nyerte el az Örökös Aranysarkantyús táncos címet. Gyámánt Ádám ezt követően úgy mutatta be a zsúfolásig megtelt színházteremben lévő gyerekeknek, szülőknek, néptánc-pedagógusoknak Gaál Andrást, hogy egy őstehetség volt. „Nagyon sokat tanultam tőle. Nem az a pedagógus volt, aki miszlikre szedte a táncfigurákat, és megmutatta, viszont egy olyan lendülettel tudta átadni, még nekem is, aki panelgyerek vagyok, azt a fajta néptánc iránti szeretetét, hogy mentünk utána. És ekkor már túl volt az 50. életévén. Rendkívül szerény ember volt. Egy kis embert kell elképzelni, aki a színpadra fölment, és kétméteresre nőtt meg.”

Busai Norbi sem tudott elérzékenyülés nélkül beszélni Gaál Andrásról. „Rendkívül átütő személyiségű, nagyon jó pedagógus volt, akinek a munkája volt a mindene, és ezt át is tudta adni a környezetében lévő tanulóknak, diákoknak, felnőtteknek egyaránt. Nagyon sok mindenkit megragadott az általa bemutatott kultúra, mint például Kuczera Barbara, Herczeg Tímea vagy éppen jó magam, hiszen mi felkerültünk a Budapest Táncegyüttesbe, a lányok előtte még az Állami Népi Együttesbe, tehát nagyon sok olyan embert hozott kapcsolatba a néptánccal, akik ezt a szellemiséget vitték tovább.

Többen olyanok is vagyunk, akik még mindig visszük tovább mindezt, mint pedagógus, bár már az aktív táncot abbahagytuk, de ami fontos, hogy az ő nyomdokain járunk, és azt hirdetjük, hogy az improvizációnak nagyon nagy fontossága van a néptáncban, és a magunk örömére kell táncolni, és magunkat kell beletáncolni egy táncba. Én szeretném, ha az autentika versenyen megjelent pedagógusok ezt tudnák átadni a gyerekeknek, a gyerekeknek pedig azt, hogy tudjanak egy igazán jót táncolni.”

Az idei megmérettetésre 0-25 éves korig jelentkezhettek a versenyzők. Összesen 13 együttes nevezett, még Szlovákiából is érkeztek táncosok, így nemzetközivé avanzsálódott a megmérettetés. Nagyon jó hangulatban telt a nap. A délelőtt folyamán a próbák zajlottak, és már ekkor is élő zenekari kísérettel, a talpalávalót a Bürkös Zenekar szolgáltatta, majd délután a kötelező és szabadon választott produkciók bemutatása zajlott. A résztvevők a zsűri döntéséig táncházzal tölthették az időt, ahol szintén a Bürkös zenélt.

A verseny több órán keresztül zajlott, hiszen páros, és szóló kategóriában is lehetett nevezni, mindkettőben kötelező, és szabadon választott tánccal. Aki pedig éppen nem táncolt, és nem nézte a versenyt, ami szinte folyamatos telt ház előtt zajlott, az a Kézműves Örökség Egyesület tagjai jóvoltából hímezhetett, gyöngyöt fűzhetett.

Sok, tehetséges versenyzőt vonultatott fel az V. Gaál Autentika Néptáncverseny, a zsűri pedig mindezt bronz, ezüst és arany minősítéssel jutalmazta. A lényeg pedig az volt, hogy aki most bronz minősítést kapott, az nem azért kapta, mert nem tud táncolni, hanem azért, mert még kell rajta fejleszteni pedagógusnak, táncosnak egyaránt. Sok-sok fantasztikus produkciót lehetett a színpadon látni, amihez szívből gratulálunk táncosnak, pedagógusnak egyaránt!

Köszönjük a jövőre 50 éves Miklós Néptáncegyüttesnek a szervezést, és szívből reméljük, hogy az ő jubileumi gálájuk is – jövő év tavaszán – teljes teltház előtt történik majd!

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!