2024.07.14.
CivilekHírekHírlapKultúra

Újra úton a Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport

Ismerősen csenghet a név a városlakóknak, hiszen egy kicsit több mint egy évvel ezelőtt országos konferenciát, és  kalotaszegi gálát rendezett az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület az  egyesületen belül működő  Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport és  az Ezerjó Néptánc Egyesület.

Ekkor megmutatták, hogy miként gondolkodnak a kézműves, népzenei, néptánc hagyományok átörökítésén, a kézművesség területén főként a gyöngyfűzésre koncentrálva.

A gyönyörű eredeti ékszereket, viseleti darabokat a felsorakoztató kiállítás később vándorútra indult, és 10 hónapon keresztül bejárta Kelet-Magyarország 10 települését, a megyeszékhelytől a kisebb településekig, hirdetve a magyar népi kézművesség a gyöngyfűzés,a kalotaszegi asszonyok tudásának örök érvényű voltát.

Közben a Csoóri Sándor Programnak köszönhetően folyamatosan készültek a további tárgymásolatok,vagy éppen a régi minták felhasználásával a ma is hordható ékszerek, tárgyak, melyek bekerültek a kiállításba.

Az egyesület és az alkotócsoport elve, hogy a tisztaforrásból táplálkozzon, ezért 2022 nyarán pályázatot nyújtottak be a Magyar Művészeti Akadémiához az

Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület közösségépítő programja címmel, mely  szeptember 29. és október 2. között Kalotaszegen, Nádasmentén  valósult meg.

Csütörtökön a 15 főből álló csapat Mérán Kelemen Anna Nusitól egy igen régi technikát tanult, melynek rókánézás a neve.

Pénteken lehetőségük nyílt a válaszúti Kallós Zoltán Kúriában a kiállítás megtekintésére, a fiatalok pedig együtt készíthettek ékszert  a helyi fiatalokkal. Az Barangolók az érdeklődők számára rögtönzött kiállításon mutatták be a vándorkiállítás részleteit.

A pénteki napon az Erdélyi Hagyományok Háza működésének megismerése, valamint egy táncos előadás megtekintése is a program része volt.

A tanulmányút főcélja a különféle helyi közösségek megismerésén túl a férfiak kalapdíszének a gyöngyös bokréta elkészítésének megtanulása. Ebben nyújtott segítséget a mákófalvi Vér Gyöngyi, aki a mákói legények gyöngyös bokrétájának a profi készítője. Szombaton csapatmunkában, egymás segítségével készültek a kalapdíszek, melyek hamarosan bemutatásra kerülnek az egyesület oldalán.

A program a magyarvistai Tünde Panzió területén bonyolódott, ahol a tulajdonos segítette a feladatok megoldását, itt is készült egy kiállítás, melyet a helyi lakosok érdeklődve látogattak.

Vasárnap a hazafelé úton Sándor Emese látta vendégül a csapatot, ahol a mérai gyöngyös dísztmények tanulmányozása került középpontba.

A mákói gyöngyös bokréta elkészítésén túl a pályázat következő eleme egy leporello készítés, melyben 3 település kalapdíszét lehet majd látni.

Mindenkinek köszönet, aki segítette, segíti a megvalósítást.

Molnár Anett

Szóljon hozzá!