2024.04.24.
HírekHírlapÖnkormányzat

„Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem”

Rekordmennyiségű gabonát ajándékoztak Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdálkodói a Magyarok Kenyere Programban. Az adakozásnak köszönhetően ötvenöt önkormányzat, karitatív szervezet, intézmény képviselője vehetett át adománylevelet október 17-én Szolnokon a Megyeházán. 

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” jótékonysági programot a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány indította el 2011-ben a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásaként. Hubai Imre Csaba, a megyei NAK elnöke elmondta: „Ebben az évben megyénkben gyűlt össze a legtöbb, százhat tonna gabona, amelyet több mint ezerötszázötvenen adtak össze.” Annak ellenére, hogy rendkívül aszályos időszakon vannak túl a gazdák, melynek köszönhetően az elmúlt évek legkisebb megyei búzatermését arathatták le. Városunkban, és a környékben lakó gazdák is kivették részüket a gyűjtésből, a törökszentmiklósi gyűjtőponton mintegy 7 tonna búza gyűlt össze – tudtuk meg Budai Ferenctől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének alelnökétől. Az adománybúza őrlését ezúttal is a Szatmári Malom Kft. vállalta. Az ünnepségen ötven tonna lisztet adtak át jelképesen, adománylevél formájában ötvenöt támogató szervezetnek, intézménynek, önkormányzatnak. Törökszentmiklós a Katolikus Főegyházmegyei Karitász Központon keresztül 1000 kg lisztadományhoz jutott.

Ténylegesen a lisztet a támogatottak október huszonnegyedikén vehetik át az őrlést végző jászberényi Szatmári Malom Kft.-től.

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!