2024.04.24.
CivilekHírekKultúra

„Tulipános láda meséi” mini mesefesztivál

Tulipános láda, „Tündérkeresztanyák”, Tulipános hétpróba, mézeskalácsos ház, mézes, vagy hamuba sült pogácsa, sárkányok, mesekönyv, ostorfonás, bútorfestés, nemezelés, bábjátékok, népzene, néptánc, verkli és még sok minden más a „Tulipános láda meséi” mini mesefesztiválon. Ennek jártunk utána Molnár Anett, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület elnökének segítségével, de a fesztiválon is ott voltunk augusztus 14 – én a Kossuth téren.

Mikor fogalmazódott meg a mesefesztivál gondolata?

2017. októberét írtuk, amikor egy kérdés érkezett a szakmai szervezetünktől a Népművészeti Egyesületek Szövetségétől, (NESZ) hogy szeretnénk-e bekapcsolódni egy most íródó Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatba. Rövid gondolkodás után igen lett a válasz. Az ötlet gyorsan megszületett, megálmodtunk egy mesés keretet, ami majd segíti a hagyományaink, az elfeledett kézműves szakmák megismertetését, átadását. Minderre persze nem elég néhány hét, ezért egy 3 éves programot terveztünk meg, benne egy  mesefesztivállal, ami 2020 – ban lett volna. A Covid-19 vírus azonban 3 időpontunkat is meghiúsította. Emiatt nagyon fájt a lelkünk, hiszen ekkora támogatással, még soha nem tudtunk egy 1 napos programot szervezni.

Amikor láttátok, hogy se tavasszal, se ősszel, és még a következő év januárjában sem lehet programot szervezni a járványnak köszönhetően, akkor nem aggódtatok a pályázat sorsa miatt?

Dehogynem! Hiszen a pályázat meg nem valósítása problémát jelent, egyrészről az egyesületünknek, másrészről pedig a szakmai szervezetünknek a NESZ – nek is. Megoldandó feladat volt, amit közösen megugrottunk. 2021 telének végén a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és mi, mint partnerszervezet, törökszentmiklósi központtal szerveztünk egy online konferenciát a kalotaszegi magyar népviseletek, népi hagyományok széleskörű megismertetésére. Hatalmas sikerrel zárult, két hétvégén keresztül mintegy 200 résztvevője volt a programnak határon innen és túl. Persze ehhez kellett az egyesületünk kereteiben 2018 óta működő Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport is. Mindezt utána nyáron már offline formában is megvalósítottuk, ez volt a Kalotaszeg gyöngyei országos találkozó és Kalotaszeg kincsei gála. A pályázatunknak megfeleltünk, a pénzt is elköltöttük, elszámoltunk vele, sikeres is volt, de mégis maradt egy űr bennünk, a meg nem valósult Mesefesztivál miatt.

Mikor döntöttetek úgy, hogy mégis összehozzátok a mesefesztivált?

Tulajdonképpen egészen sokáig vívódtunk rajta, de végül 2022. elején úgy döntöttünk, hogy idén nyáron sokkal kisebb költségvetésből, de hatalmas lelkesedéssel, a tőlünk megszokott magas színvonallal, megrendezzük a „Tulipános láda meséi” mini mesefesztivált. Szerencsére Törökszentmiklós Városi Önkormányzat is támogatta terveinket, így két helyszínen, a Kossuth téren és az Alkotóházunkban repülhettünk együtt a mesék szárnyán sok-sok családdal. Mondjuk ez sem volt egyszerű, mert az első időpontunkat, a július 30-át elmosta az eső, ezért két héttel el kellett tolnunk a programokat, és újra kellett szervezni szinte mindent. Szóval mondhatjuk, hogy igen hányatott sorsa volt a programunknak, de annál jobban sikerült.

Megközelítőleg, szerinted hány család, gyerkőc vett részt az eseményen?

Pontos létszámot tényleg nem tudunk. Azt viszont igen, hogy a Tulipános 7 próbánkat több mint 70 gyermek járta végig, és teljesítette, ezért a Tulipános meseút végén a Mézeskalácsos meseházunkban, azaz az Alkotóházunkban textil tulipánt vehettek át, illetve Sülye Károlyné Klárika néni, és Csór Eta néni kemencében sült pogácsájából is falatozhattak. Ők voltak most a mi tündér keresztanyáink. Molnár Évával szintén az alkotóházban lehetett mézeskalácsot készíteni, és kisütni, Gergely Misivel ijászkodni, gólyalábazni. A hétpróbánk természetesen mesékhez kötődtek, hiszen többek közt hétfejű sárkányt kellett etetni, vagy a király elgurult kristálygömbjeit kellett visszaterelni.  Ismét nagy sikere volt a magyar népmesés óriás kirakóinknak, amit tavaly az egyesületi tagok, és diákmunkások készítettek, és egy különleges kiállításunk is nyílt. Most nem kézműves munkákat lehetett megtekinteni, hanem Gyantár Bence kicsi képzőművész tanuló festményeit. Bence 8 évig táborozott velünk gyerekként, idén már segítőként volt jelen a Szünidei Kuckóban, és szerettük volna, ha többen láthatják az ifjú tehetség munkáit.

A Kossuth téren egy teljes mesekönyv tárult elénk, és ez is kiegészült a kézművességgel.

Igen, jól láttad, a téren igazi forgatag volt. Lehetett mesekönyvet, sárkányt készíteni, az inas kukkoldában betekinteni az ostorfonás, szövés, nemezelés, bútorfestés rejtelmeibe, miközben szólt a verkli. Nagyon sokan szerintem most először láttak élőben verklit, vagy ha úgy tetszik kintornát, és óriási sikere volt a Kackiás Verklisnek, azaz Ring Istvánnak. Az érdeklődőknek még azt is elmesélte, hogy verklije Berlinben készült, de a lyukszalagokat már maga készíti hozzá. Neki köszönhetően két előadás között sem volt csend, és sokakat becsábított a térre, ahogyan a Míves Portékák vására is. Mesében a Pártás királylány, és a Csizmás kandúr jelent meg, de volt Mesés táncház a Sodrás Zenekarral, és persze a Kismesélők udvara sem maradhatott el. Az utóbbinál nagyon köszönjük, és büszkék vagyunk a gyermekekre, akik vállalták, hogy ennyi ember előtt mikrofonban is mesélnek. Név szerint: Szél-Póti Dorka, Molnár Luca, Sári Enikő, Polgár Hanna, Börcsök Lili Panka. És amire még nagyon büszkék vagyunk, az a Nyakigláb Csupaháj Málészáj c. mese, amit a Szünidei  kuckósaink adtak elő. Amíg el nem felejtem, ismét új társasjátékkal gazdagodott az egyesület és a város. Major-Sipos Tamara és kislánya Major Zsófi elkészítették a Háromfejű sárkányok földjén című társasjátékot. A királylányt a sárkányok elrabolják, és elviszik a szürke hegy mögé. A királyfiúk pedig elindulnak kiszabadítani, de akadályokba ütköznek. Ehhez kértünk játékszabályokat, amit a fesztivál ideje alatt lehetett leadni. Ezekből is kaptunk szép számmal, valamint nevetésből, jókedvből, sem volt hiány. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a programunkon, és köszönjük nem csak az önkormányzat, hanem Markót Imre polgármester, Polgár András alpolgármester, Bihari József, Budai Ferenc, Dancza Anikó, Kiss Márk, Ónódi Erzsébet, Révi Attila képviselőknek, és több magánszemélynek, hogy adományszámlánkra bármekkora összeget is utaltak a fesztivál megvalósításához.

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!