2024.04.17.
HírekÖnkormányzat

TÁJÉKOZTATÓ A 2022. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁSRÓL

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Magyarország területén a teljeskörű népszámlálásra 2022. október 01. és november 28. között kerül sor.

Az adatgyűjtés a modern kor igényeinek megfelelően interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközöket használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papír alapú kérdőívek nélkül.

A népszámlálást megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálás részleteiről, a válaszadás módozatairól szóló felkérő levelet fog küldeni valamennyi magyarországi címre, mely tartalmazza az online kitöltéshez szükséges egyedi, címhez rendelt azonosítót.

A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelek a megfelelő címekre érkezzenek.

A postai kézbesítés minél pontosabb teljesítése érdekében kérjük a lakosságot, hogy a házszámokat, (többlakásos épületek esetében az ajtószámot is) pontosan tüntessék fel az épületeken és postaládákon.

A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, beleértve a gyűjtendő adatok körét, a 2022. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (népszámlálási törvény) írja elő. A népszámlálási törvény szerinti adatszolgáltatás – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével – kötelező.

Az adatgyűjtés az alábbiak szerint teljesíthető:

– 2022. október 1. és október 16. között: internetes önkitöltési időszak (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2022. október 16. éjfélig fogadja el!)

– 2022. október 17. és november 20. között: számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés (azon lakosok körében, akik nem töltötték ki az online kérdőívet)

– 2022. november 21. és november 28. között: pótösszeírás a Polgármesteri Hivatalban (azon kimaradt lakosok körében, akik az előző két lehetőség közül egyikkel sem éltek). Ezen időszak alatt az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezniük a helyi népszámlálási felelősnél (jegyzőnél).

A 2022. évi népszámlálással kapcsolatban részletes tájékoztatást a www.nepszamlalas2022.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

Törökszentmiklós, 2022. szeptember 07.

dr. Varga Imre

jegyző

helyi népszámlálási felelős

Szóljon hozzá!