2024.04.30.
CímlapHírekHírlap

Újra nyit az IKK

A képviselő-testület által elfogadott energiatakarékossági intézkedési terv egyik eleme volt az Ipolyi Közművelődési Központ nyitva tartásának korlátozása. Januártól nem voltak kiállítások, koncertek, gyermekprogramok, színházi előadások. A könyvtár is 25 órában volt nyitva hetente. Április 1-én azonban újraindul az élet az intézményben. Az elmúlt időszakról és a tervekről Hajnal László intézményvezetőt kérdeztük.

Hogyan élte meg az intézmény az év első 3 hónapját?

A szokatlan energiakorlátozás az év egynegyedét érintette, ami jelentős szolgáltatás-kiesést jelentett. A csoportjainkat elhelyeztük a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteménybe és más bérelt helyekre. Így 29 aktív közösségnél, vagy amatőr művészeti csoportnál biztosítottuk a folyamatos működés lehetőségét. Összehasonlítva a 2022-es évvel, ami hosszú idő óta az első teljes évünk volt, ez jelentős visszaesés. Akkor 57 rendezvényünk volt 9900 látogatóval a most bezárt épületben, a csoportlétszámokat és a könyvtárlátogatókat nem számolva. Ezt a lemaradást valószínűleg már csak csökkenteni lehet.

A korlátozás ideje alatt a könyvtár tudott működni heti 25 órában, 13-16 fokban fogadták az olvasókat a kollégák, és dolgozták fel az új könyveket, melyekkel gyarapítani tudtuk a közel 120 ezres dokumentumállományt. A korlátozás időtartama alatt is volt az intézményben energiafelhasználás, a rendszer alapműködését biztosítanunk kellett, lényegi változást a termálhő-vezetékre csatlakozás fog jelenteni.

Kevesebb pénzből gazdálkodhat az intézmény

Elkészült a város, és így az Ipolyi Közművelődési Központ költségvetése is. Mennyiben tér el – ha eltér – a 2022. évitől?

Összegszerűen is jóval kevesebb pénzből gazdálkodhatunk, s talán mindenki érzi azt is, hogy az árak sem maradtak a tavalyiak. Két álláshelyet elveszítettünk, kisebb létszámmal kell a kevesebből is többet kihoznunk. A várt termálhő-vezetékre való csatlakoztatás nem került be a költségvetésbe, ez hosszú távon mindenképpen megtérülő beruházás lesz majd, de még nem tudjuk, mikor valósul meg. Jelenleg a tervezési szakaszban vagyunk, reméljük ez novemberben nem hoz újabb korlátozást.

Áprilistól visszatér az élet a régi kerékvágásba, de kérdés, hogy a költségvetés mit enged ebben az évben mindabból megvalósítani, amit előre elterveztetek, megálmodtatok?

A legfontosabb, hogy visszatérnek a közösségeink a főépületbe, a megszokott környezetbe, s reméljük, többen visszatérnek a csoportjaikba is, akik vagy a járvány, vagy az energiakorlátozás miatt elmaradoztak. Leginkább azok a tagtársaink maradtak el a közösségektől, akik nehezebben viselik a bizonytalanságot, vagyis, akiknek leginkább szükségük lenne egy közösséghez tartozni, a teljesebb élet, és a testi-lelki egészség megőrzéséhez. Ez a városban élők mentális egészségének megtartását segíti elő korosztálytól függetlenül, nem lehet pénzzel mérni, csak akkor, amikor megbillen az egyensúly és a szociális ellátórendszer feladatává válik.

Áprilistól a könyvtár is visszatérhet a heti 40 órás nyitva tartásra, így a lakosság szabadidejéhez jobban tudunk igazodni, végre fogadni tudjuk az óvodás és iskolás csoportokat és folytatjuk az állománybővítést. Lesz Ünnepi Könyvhét, lesznek Országos Könyvtári Napok, Mesemondóverseny, író-olvasó találkozók. Vendégünk lesz a hamarosan megjelenő regényével Darvasi László törökszentmiklósi kötődésű író.

Rendezvényeket készítettünk elő az elmúlt hetekben műfaji határok nélkül, elkészült a képzőművészeti kiállítási naptárunk, pályázatot írtunk a 11 nyári tábor megvalósítására, hogy kedvezőbb feltételekkel tudjuk kínálni a szülőknek, fogadni a gyermekeket és az ifjúságot. Április 14-én Grünwald Béla zongorakoncertje lesz, s folytatódnak a diákok számára a Filharmónia bérletes előadások és a Lázár Ervin program. Az idén lett 50 éves a Miklós Néptáncegyüttes, ennek tiszteletére Gálaeset rendezünk több néptáncegyüttes részvételével!

Könnyű – és komolyzenei koncertek, kiállítások, színház

Könnyűzenei koncertekkel is készülünk, az újranyitás szabadságát április elsején a Pokolgép és a Radar zenekarok koncertjével ünnepeljük, de érkezik a Nemzeti Hang zenekar, és az Ossian is. Színházi előadások között Kincses Zoltán monodrámáját említeném a törökszentmiklósi születésű Gulyás Erika előadásában, de érkezik hozzánk májusban Oszvald Marika, vagy a Válótársak színházi előadás.

Készülünk a Múzeumok Éjszakája programra a Pro Bibliotheca Alapítvánnyal. Az idén 6 előadást tervezünk a Dumaszínház fellépőivel. A fellépők sorát Ács Fruzsina és Szabó Balázs Máté Kapunyitás című műsorával kezdjük, s folytatjuk az Aradi Varga Show-val. Amint visszaköltöznek a csoportjaink az IKK-ba, visszaadjuk a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény területét és épületét a történeti kutatásoknak az Almásy úton. A város történetéhez tartozó kutatások mellett előadásokat hallhatunk többek között Polgár Zoltán régésztől Szenttamás az Árpád-korban címmel és Mali Péter régésztől a surjányi kunhalom feltárásáról.

Ezerszínű már egy kisváros kulturális élete is, kár lenne lemondani a fizikai létnél magasabb, az alapszükségleteket meghaladó életminőség megéléséről! Itt élünk Törökszentmiklóson, itt éljük meg a közösséget és az egymásrautaltságot! Munkatársainkkal szeretnénk támogatni a közösségi igényeket, együttműködni más intézményekkel és civil szervezetekkel, hogy az együttműködés kultúrája erősítse a várost! Keressenek bennünket, hiszen tudjuk, hogy több minden köt össze bennünket, mint ami elválaszt! Mindenkit szeretettel várunk az Ipolyi Közművelődési Központban programjainkon és közösségeinkben, kinek-kinek igénye szerint!

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!