2024.04.20.
CímlapHírekHírlapSport

Értelmi fogyatékos parasportolók kéziztek Törökszentmiklóson

Törökszentmiklóson rendezték meg a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) összefogásában szervezett országos, egyesített kézilabda bajnokság idei szezonjának harmadik fordulóját. Mivel több mint 10 egyesület játékosai léptek pályára, ezért a Székács és a Lábassy sportcsarnoka adott otthont a mérkőzéseknek. A sportesemény jelentőségét mutatja, hogy a főszervezők – Szappanos Pál, a MKSZ Parasport Albizottságának elnöke és Szloska Krisztián, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kézilabda Szövetség elnöke – mellett jelen volt Markót Imre polgármester és Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főispánja is. Hírlapunkban a MKSZ Parasport Albizottság elnökével, Szappanos Pállal készült interjút olvashatják.

Tulajdonképpen kik is vesznek részt ezen a kézilabda bajnokságon?

Ez kifejezetten az értelmi fogyatékossággal élő parasportolók bajnoksága. A MSOSZ célja, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel minél több versenylehetőséget biztosítson az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak. Hiszen nekik állapotuk miatt igen kevés lehetőségük adódik arra, hogy az ép emberekkel azonos körülmények között részesülhessenek a mozgás és a sport minden áldásában.

Három éve kezdődött az együttműködés

Ez egy új kezdeményezés a Magyar Kézilabda Szövetséggel együttműködve?

Három éve döntött úgy a MKSZ Parasport Albizottsága a MKSZ elnökség támogatásával, hogy szerződést kötünk a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel, azzal a céllal, hogy felvállaljuk a parasportolók esetében is a kézilabda sportág támogatását. A támogatás mellett pedig a szakmai segítséget is biztosítani szerettük volna számukra. Ez meg is valósult. Bajnokságokat, kupákat szervezünk és bonyolítunk le, és a nemzeti edzőközponton keresztül a képzéseket is biztosítjuk az egyesületek edzőinek. Hiszen a parasportolók esetében is nagyon fontos, hogy megfelelő szakemberek foglalkozzanak velük.

Hozott már valami változást, előrelépést az eltelt három év?

A hároméves munkában a bajnokságot tekintve ez a második évad, melynek az összes költségét felvállaltuk, az utaztatáson keresztül, a sportolók ellátásáig. 9 csapattal vágtunk bele, jelenleg már 14 csapat vesz részt a bajnokságban, szerte az országból, mintegy 180 fiatal sportolóval. Baja, Szigethalom, Budapest, Tordas, Nyíregyháza, Homok, Pápa, vagy éppen Tömlőd városából. Két korcsoportban zajlanak az összecsapások, U23-as és a felnőtt korosztályban. Mindezt TAO támogatásból tudjuk finanszírozni. Ami még nagy előrelépés volt, hogy a bajnoki fordulókat vidéki helyszíneken bonyolítjuk le. Ezzel tudjuk népszerűsíteni és bemutatni azokat a fiatalokat, akik nálunk ilyen keretek között kézilabdáznak.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a megyei szövetségek támogatását is kerestük. Itt is sikert értünk el, szerencsére nyitottak az együttműködésre, sőt, igénylik és keresik azokat a lehetőségeket, amelyek révén támogathatják sportolóinkat. Tavaly az első évben hat megye csatlakozott hozzánk, idén pedig már 9 megyével van megállapodásunk, hogy a speciális kézilabda bajnoki fordulóknak a helyszínei lesznek. Köztük a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kézilabda Szövetség is, így juthattunk most el Törökszentmiklósra.

A társadalmi felelősségvállalás, az integráció egy nagyon szép formája indult el. De valóban el is jut az emberekhez?

Folyamatosan ezen dolgozunk a megyei szövetségekkel, hogy minél szélesebb körben tudjuk megmutatni sportolóink tudását, tehetségét. Az 5. záróforduló Balatonbogláron lesz megtartva, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) lesz a vendéglátónk, ahol közel 300 gyermek sportol. Ők is bele fognak látni a mi életünkbe, láthatják majd, hogy a kézilabdát ilyen módon is lehet űzni, és nagyon magas színvonalon. Ami talán a legfontosabb, tudatosulhat, hogy az értelmi fogyatékos sportolók beilleszthetők a MKSZ kötelékébe. A mi gyerekeink pedig találkozhatnak majd azokkal az utánpótláskorú sportolókkal a NEKA-nál, akik majd a jövő generáció válogatottjai lehetnek.

Már nemzetközi porondon is járták

Tavalyelőtt ősszel már elkezdtünk egy válogató rendszert is kialakítani a speciális kézilabdában. Ennek köszönhetően 2022-ben nemzetközi porondon is megmérethettük magunkat, a 2023-as Speciális Olimpia Nyári Világjátékok teszteseményén szerepeltünk Berlinben, ahol kvalifikációt szereztünk az ideivilágjátékra kézilabdában. Most erre készülünk a válogatottal. Március végén Mátraházán tartunk edzőtábort, utána Tatára megyünk, tehát olyan jellegű felkészülést biztosítunk számukra, ami valóban az elit sportolók közé emelheti őket a Speciális Olimpián. És a bajnokság, aminek a III. fordulója Törökszentmiklóson zajlott, szintén a felkészülést segíti. A világjáték egy olyan mérföldkő lesz sportolóink életében, amelyre mindig emlékezni fognak, nekünk pedig egy óriási siker, mely abban erősít meg minket, hogy ezt a munkát folytatnunk kell.

Ehhez járult most hozzá Törökszentmiklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kézilabda Szövetség és Szloska Krisztián elnök is.

Köszönjük szépen!

Szóljon hozzá!