2024.03.29.
CímlapHírekHírlapÖnkormányzat

Önkormányzati ingatlanokra adhattak be tulajdonjogi igényt az egyházak

Törökszentmiklóson három egyház élt ezzel a lehetőséggel

Tavaly december végén hirdették ki a 2022. évi LXXVIII. törvényt. Ennek alapján az egyházak visszakérhetnek olyan ingatlanokat, amelyek egykor az ő tulajdonukban voltak. A törvény azt is lehetővé tette, hogy 2023. február 28-áig az egyházak olyan állami és önkormányzati épületek tulajdonjogára is bejelentsék igényüket, amelyek sohasem voltak a birtokukban. Ennek egy feltétele van, hogy az ingatlanban a kérelmező egyház hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot lásson el. Az önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokat a helyi önkormányzat által megállapított forgalmi értéken kell megjelölni, ám kártalanítás ezért nem jár. Az ingatlanvagyon anyagi ellenszolgáltatás nélkül cserél gazdát.

Törökszentmiklóson is bejelentkeztek az egyházak azoknak az önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak az ingyenes tulajdonba vételére, amelyekben köznevelési, közoktatási tevékenységet folytatnak. Az előzetes kérelmek alapján Törökszentmiklós Városi Önkormányzatnak 6 ingatlan tulajdonjogáról kell lemondania – olvasható Markót Imre polgármester hivatalos közösségi oldalán.

A Törökszentmiklósi Református Egyházközség a Petőfi úti óvoda ingatlanra, a Székács Elemér Szakközépiskola ingatlanállományára; az Egri Főegyházmegye a Gimnázium ingatlanra, a Petőfi úti (jelenleg Pánthy Endre) iskola ingatlanra, a Gimnázium Kollégium (volt Járás Bíróság) ingatlanra, a Baptista Szeretetszolgálat a Kölcsey iskola ingatlanra nyújtotta be a törvény szabta határidőig az igényét. Ez a 6 ingatlan az önkormányzat nettó 7 milliárd 263 millió forint értékű épület vagyonában 2 milliárd 234 millió forint értékű vagyont tesz ki.

A Baptista Szeretetszolgálat a tulajdoni igény benyújtását megelőzően személyes egyeztetést kért, ez február közepén meg is történt. Itt elhangzott, hogy ők nem szándékoznak tulajdont elvenni az önkormányzattól. Kérelmüket is eszerint nyújtották be, ezért további egyeztetések történtek az Szeretetszolgálat, és az önkormányzat között, egy haszonélvezeti szerződés megkötéséről. Az ingatlan megmaradna önkormányzati tulajdonban, de mint fenntartók haszonélvezeti jogot szereznének a Kölcsey épületére. Ez a jog számukra a jelenlegi épülethasználói joguknál lényegesen erősebb, és bizonyos fokú tulajdonosi jogkört is jelentene.

Szóljon hozzá!