2024.04.30.
CímlapHírekHírlapÖnkormányzat

A város is készül a tavaszra

A zöld növények, a színpompás virágok, a fák élhetőbb helyet varázsolnak a városból. És bár most még téli, kopasz, szürke jellegét mutatja Törökszentmiklós, dolgoznak majd azon idén is, hogy kedvesebb arcát is lássuk településünknek. Törökszentmiklós önkormányzata minden évben fontosnak tartja, hogy környezete virágos és szép legyen, vagy a betegség miatt kivágott fákat pótolják. Az idei évre is megvannak az elképzelések – tudtuk meg Bagdi Ákos főkertésztől, akivel a tavalyi esztendőben elvégzett munkákról is beszélgettünk.

Mi minden történt tavaly, ami a zöldfelületeinket, fáinkat érinti, és fontos a városi környezetünk szebbé tételében?

A tavalyi esztendőben a megújult Városháza udvarának zöldfelület kialakítása volt az egyik kiemelt feladatunk. Az azóta már valóban zöld területeket termőfölddel töltöttük fel, ahová ezer db cserjét és 13 db fát ültettünk el. Egy másik nagyobb projekt volt a nyár folyamán a Kossuth téri közel száz éves fák ápolása. A fák szakszerű vizsgálatát minősített faápolók végeztek el, odúkezeléseket is végrehajtva. Szerencsére akkor csak egy japánakácot kellett kivágni, de a faápolási napló alapján indokolt még egy fa kivágása a közeljövőben. Természetesen pótolni fogjuk. Tavasszal és ősszel is fásítottunk, tavasszal 25 db fát ültettünk, ősszel pedig a Szent Miklós tér és az Alatkai út közötti szakaszon, 43 db gömbkőrist sikerült elültetnünk. Ezen kívül további 11 db-ot más területeken. Idén ősszel is szerepel a tervek között hasonló nagyságrendű fásítás.

A terület is ki van már jelölve az idei fásításra?

A Tenyői út azon szakaszán, ahol a csapadékvízelvezetési munkák folynak a vasúti aluljáróig szeretnénk gömbkőris fasort kialakítani, a kivitelezés a rendelkezésünkre álló keretösszeg függvényében változhat. Ugyanez igaz a főúton az Alatkai és a Hunyadi út közötti részre. Ez a költségvetés elfogadásakor fog kiderülni. Az azonban már tény, hogy az idei évben kevesebb összeget költhetünk majd a város zöldfelületeire.

Fát kivágni senki sem szeret, de néha muszáj

Egy fa kivágása mindig felháborodást kelt a lakosokban. Mi alapján döntitek el, hogy ki kell vágni egy adott fát?

A fák kivágását minden esetben egy egészségi állapotfelmérés előz meg, amit leginkább a vegetációs időszakban szoktunk elvégezni. Ok nélkül nem vágunk ki fát. Betegség miatt sajnos tavaly is kellett azonban ilyen munkát végeznünk, például a Táncsics út elején az öreg japán akácok közül néhány gombás volt. Ezeket még nem tudtuk pótolni, hiszen ott minden körbe van betonozva, de vannak már elképzelések, hogy hogyan tudnánk mégis szebbé tenni azt a területet. Közben persze a kiültetett fák, cserjék gondozása és locsolása is folyamatos, de a nyári nagy csapadékhiány így is okoz gondot, és előfordul, hogy egy-egy kiültetett fa nem ereszt gyökeret, de olyan is akad, amikor nekihajtanak autóval. Ez sem segíti a fa életben maradását.

A közterületek virágosítása szerepel az idei tervek között?

Igen, és ahogyan az előző években, is a közmunkásaink nevelgetik a virágokat. Idén 1250 darab kis begónia kerül ki a kezük közül a Start-munkaprogram keretében, de vásárolunk is palántákat. Idén tavasszal az árvácskák helyére jegecske, kánna virág, begónia, kristályvirág, záporvirág, rózsameténg lesz majd ültetve, amit a Kommunális Kft-vel karöltve gondozunk. Új városi közterületek nem lesznek kijelölve virágosításra, de a Kossuth tér, vasútállomás előtti ágyás, a kis körforgalom, az Ipolyi Közművelődés Központ, a strand környéke, az uszoda előtti rész, a Hunyadi tér, vagy éppen a Turul szobor területe továbbra is színpompás lesz. Tavaly egyébként a körforgó környékét újítottuk meg cserjékkel. A Városháza előtt lévő fa virágládáinkat pedig idén szeretnénk lecserélni kimagasló minőségű, teljes mértékben fagyálló fehér kavicsos virág ládákra, de ez is majd a költségvetés alakulásán múlik.

Idén is folytatódik a Strat-munkaprogram Törökszentmiklóson

A Start-munkaprogram keretében zöldségtermesztés is zajlik évek óta. Ezt idén tudjátok folytatni?

A Puskás Ferenc utca 12. szám alatti telephelyünkön három fóliasátorban termelünk idén is zöldségeket február végétől nagyjából október végéig. Az egész évet nem tudjuk vállalni, mert fűtetlen fóliasátrakról van szó. A mintegy 1000 m2 területen megtermelt hagyma, retek, karalábé, paradicsom, paprika, uborka nagy része rögtön a városi konyhára kerül, ők a stabil felvásárlóink, illetve a gimnázium konyhája.

Most szinte végigvettük, hogy mi mindent végeztek a zöldfelület kapcsán, de a lakosokhoz van-e valami kérésetek?

Igazából arra szeretnénk kérni a lakosokat, hogy az ingatlan előtti közterület tisztán tartása továbbra is az ő feladatuk. Ehhez hozzátartozik az utak űrszelvényébe kilógó ágak legallyazása a balesetmentes közlekedés érdekében. Ugyanezen okokból a járdaszakaszokba benyúló ágakat is vissza kell metszeni, és sokat segítene, ha a sarki telkek esetében az utak csomópontjában az úgynevezett rálátási háromszögbe nem kerülne növénysor, vagy beláthatóságot akadályozó növényzet.

Köszönjük szépen az információt, és további eredményes munkát kívánunk!

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!