2024.05.05.
CímlapCivilekHírlap

Miklósi kiállítók a Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválon

Március 8-án nyílt meg Békéscsabán XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával és a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együtt tizenkilencedik alkalommal szervezte, rendezte meg ezt az ünnepi alkalmat.

Az esemény egyik legfőbb programja a pályázati kiállítás volt, melyet „Színhangulatok és a szakrális textíliák” címen hirdettek meg. A pályázatra több, mint 1400 alkotás érkezett, és nagy örömünkre az Apáról Fiúra NK Egyesület Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoportja és a Miklósi Szövőszakkör munkái is kiállításra kerültek.

A Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport a Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválon, Békéscsabán a Színhangulatok pályázati kategória csoportos részében 3. helyezést ért el. Tíz különleges színházi táska nyerte el a zsűri tetszését, melyet Komjáti Zoltánné Piroska álmodott és tervezett meg. Az alkotók: Komjáti Zoltánné, Borbásné Budai Valéria, Forgács Kata, Kardosné Faragó Edit, Molnár Anett, Neczné Vajna Zsuzsanna, Péter Szidónia, Sári Diána, Vargáné Papp Júlia és Zsikóné Kendre Klára.

A Miklósi Szövőkör a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület szakköre, amelynek Kóródiné Molnár Bori népi iparművész a vezetője, 20 db gyapjú szőttest, főként szőnyeget és táskát küldött a pályázatra, melyből 14 db került kiállításra. A zsűri az értékelésnél kiemelte, hogy az ötödik éve Törökszentmiklóson működő szakkör tagjai jól használják a népi szőttesek mintakincsét, időnként áttervezve a mai használati tárgyak igénye szerint.

A szövőkör tagjai közül Kóródi Menyhértné, Tarjányi Béláné, Szabó Ferencné, Tóth Éva, Bálintné Sütő Ildikó, Bálint Bianka és Molnárné Kóródi Borbála munkái kerültek kiállításra.

A fesztivált Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a népi kézművesség „helyet követel és helyet talál magának” a 21. században. A fesztivál és a pályamunkák az „értékvesztés nélküli rugalmasságot, hagyománytiszteleten alapuló innovációt” közvetítik.

A pályázatra 199 alkotó (132 egyéni, 67 csoportos), mintegy 1400 pályamunkát küldött be, melyből a szakmai zsűri 932 darabot javasolt kiállítani, közülük 67 darab részesült díjazásban. A pályázatra közel harminc Kárpát-medencei településről érkeztek alkotások.

Nagy öröm és büszkeség, hogy e rangos fesztiválon több miklósi kézműves munkája is elismerést kapott és a Munkácsy Mihály Múzeumban, valamint a Békés Megyei Könyvtárban rendezett kiállításon is helyet kaptak.

Szabóné Kontos Mária

Szóljon hozzá!