2024.05.04.
CímlapHírekHírlap

Szeptember 1-jétől új egységes ügyeleti rendszer – Dr. Csordás Melinda igazgató-főorvost kérdeztük

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 2023. szeptember 1-től indul az új, egységes ügyeleti rendszer. Dr. Csordás Melindát, az EGYMI igazgató-főorvosát kérdeztük a változásokról és más, lakosságot foglalkoztató témakörben, többek között a bőrgyógyászati szakrendelésről, illetve az újraindult reumatológiai szakrendelésről.

Az új, egységes ügyeleti rendszerről augusztus első napjaiban érkezett meg a hivatalos miniszteri közzététel, tehát eddig, ennek hiányában nem tudtuk a lakosságot tájékoztatni. Most viszont minden információ a rendelkezésünkre áll. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 2023. szeptember 1-től kerül kialakításra az egységes ügyeleti rendszer az Országos Mentőszolgálat szervezésében és irányításával. Ez azt jelenti, hogy hétköznapokon 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8 órától 14 óráig állunk a lakosság rendelkezésére a megszokott módon Törökszentmiklóson az EGYMI épületében, a földszinti ügyeleti helyen. Az említett időpontokon túl, hétköznap 22.00 órától reggel 8:00-ig, illetve hétvégén és ünnepnapokon 14.00-tól reggel 8:00-ig a felnőtt központi ügyeleti ellátás a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet Sürgősségi osztályán történik. A gyermekek ügyeleti ellátását a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben a Gyermeksürgősségi Osztályon lévő Gyermek Ügyeleten végzik.

Változik a délutáni Gyermekgyógyászati Szakrendelés az EGYMI-ben?

A délutáni rendelések változatlanul megmaradnak, tehát a gyerekgyógyász kolleganők ugyanúgy fognak rendelni délután, ahogy eddig tették. Hétköznapokon 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8:00 órától 14 óráig vegyes ellátást biztosítunk, ez azt jelenti, hogy ide, Törökszentmiklósra is lehet hozni a gyermekeket, és Szolnokra is lehet vinni, ahol kifejezetten gyermekorvosok fogják az ügyeletet adni.

Az új ügyeleti rendszernek új hívószáma lesz?

Igen, változnak az elérhetőségek is, így 2023. szeptember 1-től egy központi, 1830-as számot kell hívni a betegeknek. Ezt a telefonszámot egy központi diszpécser veszi fel, ő fogja irányítani a betegeket és ad tájékoztatást, információt, javaslatot arra, hogy felkeresse-e az ügyeletet, esetlegesen mentőt küld hozzá, vagy az állapotnak megfelelően mi a teendő.

Minden esetben először telefonos megkeresést kell alkalmazni, vagy mehetünk személyesen is a kijelölt ügyeleti helyszínre?

Személyesen is felkereshetik a rendelést, de nyilván a 1830-as számon történő egyeztetéssel megelőzhető például egy esetleges beutazás Szolnokra. A diszpécser segítségével ugyanis telefonos konzultációra is lesz lehetőség, amikor elegendő összekapcsolni a beteget egy orvos kollégával. Természetesen a tájékoztatókat folyamatosan közzétesszük a törökszentmiklósi médiákban, és hozzáférhetővé tesszük az intézményekben. A szórólapon megtalálhatják majd a legfontosabb információkat, telefonszámokat.

Felröppent a hír, miszerint megszűnik a törökszentmiklósi bőrgyógyászati és tüdőgyógyászati szakrendelés. Igaz ez a híresztelés?

Nem, nem igaz. Nem szűnik meg a Bőrgyógyászati szakrendelés, csupán szünetel a főorvosnő szabadsága miatt. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház Igazgatóságát és Bőrgyógyászati Szakrendelését tájékoztattuk a jelenlegi helyzetről. Így amíg Törökszentmiklóson a személyi feltétel nem lesz adott, addig ott történik a bőrgyógyászati betegek ellátása. Mostantól az 56/512-999-es telefonszámon lehet időpontot kérni a Szolnoki Bőrgyógyászati rendelésre. A Tüdőgondozó viszont folyamatosan működik, főorvosnő dolgozik és fogadják a pácienseket, előzetes időpont-egyeztetés után. Arról is örömmel tájékoztatom az olvasókat, hogy 2023. augusztus 1-től kedd, szerda és csütörtöki napokon dr. Csernyecz Anita doktornő segíti a reumatológiai és fizioterápiás betegek ellátását, hétfőn pedig maradt dr. Nádas Katalin főorvosnő. Így most már hetente 4 alkalommal van Reumatológiai Szakrendelés az EGYMI-ben.

Dr. Varga Imre jegyző urat is megkérdeztük a témában, aki megerősítette, hogy a Bőrgyógyászat esetében megszüntetésről szó sincs. Sajnos azonban orvoshiány van az országban, és ez nálunk abban jelenik meg, hogy a jelenleg szabadságon lévő főorvosasszony pótlása nem tud egyik napról a másikra zökkenőmentesen megtörténni. Ez nem a szolgáltatás megszüntetését jelenti, hanem azt, hogy jelen pillanatban, átmenetileg egy másik intézmény biztosítja az ellátást. A Törökszentmiklósi Képviselőtestület, mint az EGYMI fenntartója, nem hozott olyan döntést, és nem is tudunk olyan szándékról, olyan javaslatról, ami a megszüntetést szolgálná. Reményeink szerint mihamarabb sikerül a Bőrgyógyászat folyamatos működéséről beszámolni.

Szilágyiné Polgár Anita

forrás: Törökszentmiklósi Hírlap 2023/16-17.

Szóljon hozzá!