2024.05.05.
CímlapHírekOktatás

Augusztusban nyitja kapuit a vadonatúj bölcsőde

Sokak álma vált valóra 2023. június 28-án, azon a napon, amikor hivatalosan is átadása került Törökszentmiklós Város új Bölcsődéje, ahol a munkagépek zaját hamarosan gyermekzsivaj váltja fel. Törökszentmiklós Városi Önkormányzat a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megjelent „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című pályázati kiírásra benyújtott pályázatával az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 936 105 953 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. Az Önkormányzat ezt az összeget több mint 300 millió Ft saját forrással kiegészítve épülhetett fel az intézmény Törökszentmiklóson, a Batthyány út 139. szám alatt a Horváth András Tanuszoda szomszédságában.

A projekt keretében a meglévő bölcsődei intézmény 4 csoportszobával, összesen 52 férőhellyel bővült. A TOP-1.4.1-19-JN1-2019-00009 azonosítószámú, „Törökszentmiklós Városi Bölcsőde bővítése” című projekt keretében megvalósuló projektzáró rendezvényen került sor az ünnepélyes szalagátvágásra.

Markót Imre Törökszentmiklós város polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy az új bölcsőde 52 törökszentmiklósi kisgyermekes családnak teremti meg a lehetőséget, hogy mostantól várólista nélkül kérhesse gyermeke bölcsődei elhelyezését, ezáltal a szülők munkába történő visszatérését is segítve. Elmondta továbbá, hogy egy közel két évtizedes álom valósult meg, hisz az önkormányzat fejlesztési terveiben már a 2000-es évek közepétől szerepelt a bölcsődei férőhelyek bővítése. 2007 óta több sikertelen, eredménytelen pályázat után végül 2020 tavaszán nyertek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Beszédében megköszönte Magyarország Kormányának, valamint az Európai Uniónak a pénzügyi támogatást. Megtudhattuk, hogy az épület külső és belső terének fiatalos lendülete a LIAMOR Építész Stúdió Kft. tervezőinek munkáját dicséri, és a Károlyház Kft. kivitelezésében valósult meg. A műszaki ellenőrzést Varga Zsolt végezte, a projekt megvalósítását Marsi Péter felügyelte. A polgármester zárszóként azt kívánta, hogy nagyon sok törökszentmiklósi szülő és csillogó szemű kisgyermek lépje majd át a jövőben az épület küszöbét. Az ott dolgozó bölcsődei dolgozóknak pedig azt, hogy munkájukat ugyanolyan szeretettel és gondoskodással végezzék, ahogyan eddig tették. Továbbá reményét fejezte ki, hogy belátható időn belül egy új minden kornak megfelelő óvoda is épülhet majd városunkban.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Herczeg Zsolt, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, aki elmondása szerint ünnepelni jött Törökszentmiklósra, hiszen egy hét alatt két új Bölcsődét adhatott át a választókerületben, köztük városunkét. Mindezt olyan háború nehezítette gazdasági körülmények között, melyek majdnem ellehetetlenítették az önkormányzatok működését is. Megköszönte a kormány, a vármegyei önkormányzat, az iránytó hatóság közreműködését, segítségét és nem utolsó sorban azt, hogy az önkormányzat tetemes mértékű önerőt biztosított ahhoz, hogy ez a csodálatos épület elkészüljön.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnökeként fontos feladatuknak tekintik azt, hogy a vármegyében olyan projektek valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak a lakosság életminőségének javulásához, a gyermeket vállalók foglalkoztatottságának segítéséhez. Az ő érdekükben van szükség a gyermekeket ellátó kapacitások, a bölcsődék és óvodák fejlesztésére. Emiatt is örömét fejezte ki, hogy jelen lehetett az eseményen.

Dancza Istvánné intézményvezető szerint több évtizedes álmuk vált valóra azzal, hogy birtokba vehetik ezt a csodálatos épületet. Céljuk nem változott az évek alatt, ez pedig a családok és a gyermekek szeretete és gondozása, nevelése, ami nem könnyű feladat, a mai világban egyre több feladat hárul az intézményes ellátásra. Kisgyermeknevelőik már bizonyítottak az elmúlt 20 év alatt és kivívták a családok, az önkormányzat szeretetét, bizalmát és tiszteletét. Igazolva azt, hogy hogy készen állnak ennek az új feladatnak az ellátására, mely nem szólhat másról, csak a jövőről, és a jövőbe vetett bizalomról.

Az új intézményben valóban minden adott lesz ahhoz, hogy a szülők nyugodtan bízzák gyermeküket a kisgyermeknevelőkre. A 4 csoportszoba tágas, és nagy üvegfelülettel kapcsolódik a kerthez. Az udvar szintén több játékelemmel, homokozóval, pancsolóval lett felszerelve, valamint egy 20 méter hosszú mezítlábas ösvény, és egy fűszerspirál is várja majd a kicsiket. Rosszabb idő esetén a játszóteraszokat lehet majd használni a gyerekeknek, melyeket mozgatható és fix árnyékolókkal láttak el, így teljes egészében fedetté lehet varázsolni. A személyi feltétel is adott lesz a gyermekek megfelelő gondozásához. Jelentősen bővül majd a dolgozói létszám: 8 kisgyermeknevelő, 4 dajka, 2 konyhai kisegítő, 2 takarító, 1 gazdasági ügyintéző. Összességében a két bölcsődében106 gyermek gondozását tudják biztosítani a jövőben.

Szilágyiné Polgár Anita

Szóljon hozzá!