2024.05.03.
CímlapKultúra

SEMMELWEIS-NAP 2023

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, kiemelt ünnepi rendezvényére június 30-án került sor a Klein-Lábassy Kultúrkúria épületében.

Köszöntőt mondott Markót Imre polgármester és Dr. Csordás Melina igazgató főorvos, aki ez alkalomból átadta a címzetes főorvosi kinevezéseket, címeket: Dr. Simon Éva Mária, Dr. Flóderer Erika, Dr. Tóth Gizella és Dr. Bezsilla Erzsébet (Martfű) orvosok részére, akik folyamatosan 20 éve teljesítik elhívatott szolgálatukat a gyermekgyógyászat területén. A köszöntéseket Király Viktor zeneiskolai növendék gordonkajátéka színesítette. A Semmelweis-nap ünnepélyes keretet kínált arra, hogy köszönetünket tudjuk kifejezni az orvosok, nővérek, ápolók, védőnők felé, egészségügyi aktív és nyugdíjas szakdolgozók felé, Törökszentmiklós Városi Önkormányzata nevében és jelképesen település lakossága nevében.

1992 márciusában az Országgyűlés XXIII. törvénye döntött arról, hogy július 1-e legyen a magyar egészségügy napja. 2011 óta ugyanez a nap munkaszüneti nappá lett az ott dolgozók számára. „az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálva”.

Bene Éva írja: „Az ember Istentől elszakadva, az eltorzult közgondolkodás által megfertőzve a modern világ bálványainak védtelen, kiszolgáltatott játékszerévé vált. A magyar népesség egészségi állapota és az egészségügy aktuálisan jelenlévő kihívásai nem egyszerű feladat elé állítja az ott dolgozókat. A legtöbb halálozást okozó, krónikus, nem fertőző betegség kialakulásában az egyén felfogásának, magatartásának, életmódjának kulcsfontosságú szerepe van. Az ember életét, gondolkodását, viselkedését, cselekedeteit viszont az erkölcsi normák szabályozzák. Lelki egészség, lelki békesség nélkül nem számíthatunk testi egészségre.

A napi testnevelés is jó ötlet, bár ennek megvalósítása inkább az oktatásügy, semmint az egészségügy feladata. A szenvedélybetegségek megelőzésére és társadalmi visszautasítására kell a hangsúlyt fektetni, nem a tévelygést megtorolni. ”

Mindezt tudva feltétel nélkül fogadnak bennünket, fogadják az egészségügy különböző területein a betegeket orvosaink, nővéreink, ápolóink. Mi pedig nem egyformán érkezünk: lehet, hogy „nagy hozzáértéssel”, a mások által és az interneten tanult mindent felülíró tudással, vagy éppen türelmetlenül és kellemetlenül. Egy dologban azonban egyformák vagyunk: problémánk van, valami nincs rendben velünk, félünk is, és aggódunk is. Embertársaim nevében köszönjük Önöknek a felénk áradó nyugalmat és türelmet, a szelíd határozottságot, a megoldások felkínálását kiszolgáltatott helyzetünkben.

E jeles nap alkalmából Semmelweis-díjban részesült orvosok:

Dr. Simon Éva Mária házi gyermekorvos

A doktornő a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karán tanult. Korábban a Szolnoki Hetényi Géza Kórházban dolgozott. 2002-ig a gyermek intenzív osztály részlegvezetője volt.

2002-től a törökszentmiklósi I. számú gyermekkörzet házi gyermekorvosa.

Praxisában közel 1000 gyermek egészségét igyekszik megőrizni újszülött kortól 18 éves korig. Házi gyermekorvosi tevékenysége idején egy könyvet is megjelentetett, Gondos szülők gyermekelsősegély könyve címmel, amely a gyermekkori vészhelyzetekben nyújt segítséget a szülőknek. Hivatását nagy gondossággal és lelkesedéssel végzi mind a mai napig.

Dr. Pintye Imre radiológus szakorvos

Dr. Pintye Imre általános orvosi diplomája megszerzése után Püspökladányban, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen dolgozott klinikai orvosként. 1999-ben radiológiai szakvizsgát tett. 2008-2012-ig Szolnokon a MÁV Kórházban, majd 2012-2019 között Karcagon tevékenykedett. 2019 februárjában tért vissza ismét Szolnokra, és azóta dolgozik Törökszentmiklóson is.

Napi rendszerességgel segíti az alapellátás és a szakellátás klinikai munkáját a röntgen- és ultrahang-vizsgálatok elvégzésével. Szakmai tudása kimagasló. Szívesen konzultálunk vele, mert tanácsaival tovább tudunk lépni a gyógyításban. A betegek is szeretik Őt közvetlensége, emberi hozzáállása miatt.

Dr. Landgraf József belgyógyász szakorvos

Dr. Landgraf József általános orvosi diplomáját Ungváron szerezte.

2001-2005-ig Mosdóson, majd 2007-ig a Pécsi Tudományegyetemen tevékenykedett. Ezt követően került Szolnokra, a Hetényi Géza Kórházba. 2010-ben lett belgyógyász szakorvos. 2012-től háziorvosként dolgozik Fegyverneken. Először 2017-ben lett a törökszentmiklósi intézmény dolgozója, majd egy rövid megszakítás után 2022 május eleje óta ismét belgyógyászaton segíti a betegek gyógyulását. Hosszú évek óta részt vesz városunk háziorvosi ügyeleti munkájában is.

Nyeső Csabáné körzeti asszisztens

Tanulmányinak elvégzése után 1988-ban kezdett dolgozni Törökszentmiklóson, a szülőotthonban, majd 1996-tól Dr. Barta Zoltán mellett az alapellátásban nővérként-asszisztensnőként dolgozott. Ebben a körzetben tevékenykedett 2018 végéig. Ezt követően fél évet rendelőintézetünk belgyógyászatán segítette az intézmény munkáját. 2020. márciusában tért vissza ismét a körzetbe, egy rendkívül nehéz időszakban, a koronavírus járvány kezdetén. Egy számára ismeretlen pacientúrával „találkozott”, főként telefonon. Az új kihívásnak azonban tökéletesen megfelelt. Munkáját azóta is nagy szakmai, emberi odaadással végzi a 3. számú felnőtt háziorvosi körzetben. A kollégák szívesen dolgoznak vele, a betegek nagyon szeretik.

Tamási Andrea sebészeti szakasszisztens

Az egészségügyi szakközépiskolai érettségi vizsgát követően Szolnokon, a MÁV Kórház Intenzív osztályán kezdett dolgozni. Majd 1991-től a MÁV Kórház Rendelőintézetében, 1995-től a kórház sebészeti műtőjében.

Törökszentmiklósra 2009. áprilisában érkezett. A sebészeten kezdett el dolgozni, és azóta is ott teljesíti feladatait.

Voltak hetek, mikor a sebészeten is egyedül kellett helytállnia, és mindezt kedvesen, mosolyogva, empatikusan tette. Mind kollégái, mind a vele dolgozó orvosok nagyon szeretik, problémájukkal bármikor fordulhatnak hozzá.

Ratkai Andrásné takarító

A megfelelő egészségügyi ellátás alapja a megfelelő higiénia és takarítás az orvosi rendelőkben és az intézmény egész területén. A kisegítő, takarító személyzet munkája hatással van a gyógyító tevékenységek eredményességére.

Az egyik fáradhatatlan takarító, Ratkai Andrásné 2023. szeptember 30-ától kezdi meg a nyugdíjas éveit. 1990. május 14. óta, tehát több mint 33 éve dolgozik intézményben. Mindig igényesen, szorgalmasan takarította, rendben tartotta a rábízott területet. Kedves, megbízható munkatárs volt. Több évtizedes munkája elismeréseként Semmelweis-díjban részesül.

A díjakat Markót Imre polgármester és Dr. Csordás Melinda igazgató-főorvos adta át.

Az ünnepséget megvendégelés és a kúria megtekintése, kötetlen beszélgetés követte. Az ünnepséget több, mint nyolcvan egészségügyi dolgozó tisztelte meg részvételével.

Viski-Latorné Dögei Edit közművelődési referens

Szóljon hozzá!