2024.05.02.
CímlapHírekProgram ajánló

Szentmiklósi Napok

Helyi rendezvényeink kapcsán, ha a hagyomány szót említjük, akkor biztos, hogy a Szentmiklósi Napok eszünkbe jut. Ez a program összeforrt a törökszentmiklósi nyárral. 🫶

📍 Most július 6. – 9. között ünnepelhetünk, és 8 – án, szombaton lesz az a nap, amikor alföldi városként igazi arató ünnepet ülhetünk, aratóversennyel, kulturális hagyományokat is felidézve, melyeket szintén szombaton a 📍 II. Szentmiklós Szépe szépségversennyel koronázunk meg, valamint vasárnap kispályás labdarúgó bajnokság, és 📍 Fogathajtók Baráti Találkozója fűszereznek meg.

A hagyományos kézi kaszás aratóverseny jelentőségét évek óta hangsúlyozza, és kiemeli a város, és a Szentmiklósi Gazdák Baráti Köre. Cél, hogy a hagyomány tiszteletén túl a fiatalabb generáció aktív közreműködését is előtérbe hozzák. Minden hagyomány lényege az átadás, de ha nincs kinek átadni, akkor mindez elvész.

📍 A Szentmiklósi Napok ezenkívül egy remek alkalom testvérvárosi kapcsolataink ápolására is. Városunk idén is meghívta Kárpátaljáról Nevetlenfalu, Szerbiából Zenta, és Szlovéniából Lendva települések küldöttségeit, akik a tervek szerint július 7 – én érkeznek, és aktív résztvevői lesznek a rendezvénynek, hiszen aratócsapattal, és színpadi produkciókkal készülnek, és nagyon várják a találkozást velünk, Törökszentmiklósiakkal.

📍Július 6 – án méltó módon emlékezhetünk meg a 200 éve született Lábassy János ekegyáros, gyáralapító, városunk posztumusz díszpolgárára, egy konferencia keretében a Klein – Lábassy Kultúrkúriában. Ezt a programot a Lábassy János Ipar – és Gyártörténeti Alapítvány szervezi, melyhez a CLAAS Hungária Kft. is csatlakozott.

📍Július 7 –én pénteken „Kapuk és barlangok”címmel Subicz István grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás az Ipolyi Közművelődési Központban, miközben elindul a XV. Utcazene Fesztivál a Kossuth téren.

Szóljon hozzá!