2024.04.28.
CímlapHírlapSport

Jótékonysági akció és bajnoki cím

Közel 300 gyerek, 17 lány és 8 fiú csapat, jótékonysági akció a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány javára – leegyszerűsítve ez mind a Székács Kézilabda Egyesület. A ma már országos hírű, idén 20 éves egyesület elnökével, Kovács Bélával beszélgettünk, aki rendkívül büszke a közösség minden tagjára. Hiszen olyanok ők, mint egy nagycsalád, összetartanak minden körülmények között.

Milyen volt az idei bajnokság?

A Székács KE felnőtt csapata ebben az idényben is bajnok lett, ismételten az 1. helyen végzett, hazai meccseink bevételét pedig jótékony célra ajánlottuk fel. Mint mindenkinek, nekünk is nagyon nehéz volt ez a szezon, de végül minden összeállt és bajnoki címnek örülhetünk. Szeretném kiemelni a 92-szeres válogatott játékost, Budai Dánielt, akinek a személye nagyon sok segítséget jelentett, nemcsak játékosként, hanem emberileg is. Olyan alázattal és tisztelettel van a kézilabda és a csapat iránt, amely példaértékű a fiatalok számára. Nagy erőssége volt a csapatnak Takács Péter, aki már játszott nálunk korábban, és most visszatért Szolnokról. A rutinos játékosok Szőllősi Balázs vezetésével és Szloska Krisztián irányításával jutottak el a bajnoki címig. Gratulálunk a fiúknak! A kiváló játék mellett városunk képviselő-testületének anyagi és erkölcsi támogatása nélkül nem sikerült volna idáig eljutni. S nem utolsó sorban a szurkolók jelenléte, ami hozzásegített bennünket a győzelemhez. A hazai meccsekre körülbelül 2-300 ember látogatott ki rendszeresen. Ez egyrészt hatalmas erőt adott a csapatnak, másrészt azt gondolom, hogy egy hétvégi szórakozás is volt a város lakosságának. Ráadásul az ebből adódó jegybevételt ajánlottuk föl a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány javára. Az utolsó hazai bajnoki meccsünkön egy kisebb fesztivált tartottunk, annyian voltak. A meccsek bevételét, 250.700 Ft-ot már át is utaltam az alapítványnak. Öttagú elnökségünk nagy állatvédő, és azt az együttes döntést hoztuk már tavaly is, hogy mi így szeretnénk segíteni. Nem mintha nem volna szükségünk a bevételre, de sokkal fontosabb, hogy segítsünk, jót tegyünk valakivel, valakikkel.

Pedig a segítség az egyesületnek is jól jönne, hiszen a győzelemmel megszerezte a jogot a magasabb osztályban való indulásra. Tudnak élni a lehetőséggel?

Valóban, a 2022/2023-as bajnoki idényben is jogot szereztünk arra, hogy az NBI/B bajnokságban induljunk. Ez a magyar kézilabda bajnokság második vonalát jelentené, de sajnos nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel. Már meg is írtam a levelet a szövetségnek ezzel kapcsolatban. Sajnos nincsenek meg a feltételek hozzá, és elsősorban az anyagi feltételekre gondolok. Többek között gazdasági társaságként lehetne csak működni, ami azt jelenti, hogy kft-t kell létrehozni, amelyben a játékosokkal, edzőkkel, orvossal együtt több mint 20 alkalmazottat kellene foglalkoztatni, finanszírozni. Elkezdtünk számolni, és 120 millió Ft körül lenne az egy éves működés úgy, hogy a TAO támogatás erre nem, csak az utánpótlásra fordítható. Sajnos jelenleg nincs a környéken olyan támogatói csoport, aki ezt szponzorálni tudná.

Egyébként játékoskeret lenne, illetve van esély a jövőben megteremteni ennek a feltételeit mind anyagi, mind játékos szinten?

Ez a másik probléma, hogy a jelenlegi keret néhány tagja mellé igazolnunk kellene 8-10 játékost, ami először is pénzbe kerülne, azon kívül lakást-ellátást szükséges nekik biztosítani. Ezt nem tudjuk most vállalni. Ha lenne olyan vállalkozás, vagy támogatói csoport, aki ezt finanszírozná, akkor lenne esély. A másik, ami megkönnyítené a dolgot, ha saját nevelésű játékosokat tudnánk beépíteni a csapatba. Az öltözőben ki szoktam tenni a sikerpiramis építőkockáit.

Ezeket a tulajdonságokat keressük, de nem találjuk a mostani fiatalokban…. Nem látok esélyt arra, hogy néhány éven belül saját NBI/B szintű játékosokat tudjunk kinevelni, nem is beszélve arról, hogy ha megjelenik egy-egy kiemelkedő képességű fiatal játékos, az akadémiák azonnal elviszik.

Hogyan épül fel az utánpótlásképzés az egyesületnél?

A mostani idényben kimondom a számot – ami nagyon érdekes dolog-, 17 lány és 8 fiú csapat indult, tehát ha összeadjuk 25 csapattal vettünk részt a bajnokságban. Ez hatalmas öröm, és ahogy most néztem őket, amikor kint voltak az utolsó hazai meccsen szurkolóként, kísérőként, az egy igazi csoda. Tele volt a csarnok gyerekekkel. Éppen ezért is fontos a nyári időszakban a táboroztatás. Két edzőtábort is van lehetőségünk a TAO-ból fedezni. Az egyik most júniusban Gyomaendrődön, a másik pedig augusztusban lesz a Székácsban napközis rendszerben. Délelőtt edzés lesz, délben ebédelünk, és délután strandra megyünk a körülbelül 110 gyerekkel.

Kik azok, akik táboroztatnak, a felkészítők, edzők, akik mindezt biztosítják?

11 edzőnk volt az elmúlt évben, de úgy néz ki, hogy szeptembertől többen leszünk, mert egyre szaporodik a gyereklétszám.Örömmel mondhatom, hogy az edzői csapat tagja lesz lett Göblyös Tibor és ifj. Nyeső Péter, ők mindannyian szakmailag és emberileg is rendkívül jó hatással vannak a szülőkre is a gyerekekre is. Tehát az edzői gárdánk kiváló képességekkel rendelkezik. A felnőtt csapatnál most egy kis szünet, pihenés következik és augusztusban szokott kezdődni a felkészülési időszak. Ne kérdezd meg, hogy milyen létszámmal és kikkel, nem tudjuk még. Meglátjuk, augusztusban térjünk vissza rá. Bízom benne, hogy a felnőtt csapat működése nem csak nekünk fontos, hanem a város lakóit is büszkeséggel tölti el.

Ehhez nem férhet kétség, gratulálunk és köszönjük

A Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány is köszönetét fejezi ki a Székács KE elnökségének a támogatásért. Sándor Erika elnök elmondta, ez már nem az első alkalom volt, amikor a Székács felajánlotta számukra a bevételt, ami óriási segítség.

Nagyon jól jött ez az összeg, mivel éppen kifogyóban voltunk az élelemből, illetve bolhairtó cseppeket szerettünk volna vásárolni. Így most a teljes készletet sikerült megvenni belőle, ami biztosítja az állomány egyszeri kezelését. A befogadó képességünk ugyanis mindig százötven százalékon működik. Nagyjából 60 kutya az, akit biztonsággal tudunk fogadni, de ettől függetlenül az átlagos létszám 80. Jelenleg is 10 kölyökkutyánk van, akik gazdára várnak. Jelenleg még a régi telephelyen működünk, mivel az új telephely kialakítása folyamatban van. Ott a víz és az áram bevezetése zajlik, ezt a munkát szeretnénk az idei évben befejezni és még nagyon sok mindenre lesz szükségünk. Bármilyen segítségnek örülünk, legyen az tárgyi vagy anyagi. A napi működéshez pl. most az élelem, a tisztítószerek, a kisállat-felszerelések jönnének jól. Legegyszerűbben a közösségi oldalunkon tudják felvenni velünk a kapcsolatot, ott pl. minden kutyánknak van egy albuma is. Az elérhetőségeink, a GPS koordináták, a telefonszám is megtalálható ott. Telephelyünkön 8.00 és 12.00 óra között lehet látogatni és örökbe fogadni a kutyusokat.

Szilágyiné Polgár Anita

Szóljon hozzá!