2024.07.14.
CímlapHírek

Bizonyítvány miatti csellengők

Az általános-, és középiskolás diákok heteken belül kézhez kapják a 2022/2023. tanév végi értékelést tartalmazó bizonyítványt. A gyermek év közbeni eredményei ugyan folyamatosan nyomon követhetők az e célt szolgáló felületen (e-Kréta), ám az összesített, végérvényes lista egy ünnepélyes évzáróval társulva komoly lelki megterhelést okozhat. Előfordulhat, hogy az érdemjegyek nem tükrözik a szülők, vagy a gyermek saját magával szemben támasztott elvárásait, emiatt a gyermek szoronghat, félelmet érezhet, sőt sajnos számtalan példa alátámasztja, hogy nem mer hazamenni az eredményekkel szembesülve. Tart a szülői felelősségre vonástól, dorgálástól, ezért inkább elkóborol, világgá megy bánatában, szégyenében, vagy, hogy elkerülje a családi perpatvart.

Hogy ez lehetőség szerint soha ne fordulhasson elő, hogy egyetlen gyermek se kóboroljon céltalanul és elveszve, hogy egyetlen szülő se élje át a „hová tűnhetett?”
, „hol keressem?” bizonytalanságát és a szívszorító aggodalmat, fogadják meg tanácsainkat!

Beszélgetés, biztonság – Oldja a feszültséget és megnyugtató, ha a gyermekben tudatosítják, egy-egy, az elvártnál, vagy a kívánatosnál rosszabb érdemjegy nem a
világ vége, segítséggel, szorgalommal orvosolható és javítható. Biztonságot ad, ha a gyermek tisztában van azzal, az iránta érzett szülői szeretetet nem befolyásolja az iskolai eredménye. Érzelmi támogatással tudassák vele, hogy a család – akár szomorúsággal, történetesen egy rosszul sikerült bizonyítvánnyal küzd, akár öröm éri – mellette áll.

Türelem – Ne sajnálják az időt az őszinte, a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatot kialakító, megszilárdító és elmélyítő beszélgetésekre! A gyermek gondolatait, véleményét megértéssel hallgassák! A szülő, a család, mint elsődleges szocializációs tényező mindenkor például szolgál gyermeke számára, így ha az anya/apa béketűrő, ezt a mintát látva és leképezve a gyermek is hasonló személyiségjegyekkel bír majd. Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az
egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget, ez hozzájárulhat a félelem és az elkeseredettség oldásához, azt üzeni: „Együtt megoldjuk, hisz nem vagy egyedül!”

Szeretet – Ha egy gyermek tisztában van azzal, hogy több szempontból is biztonságot nyújtó családja, otthona van, nem fontolgat szökést egy mélabús pillanatban.
Tudatosítsák, hogy az iránta táplált szeretetük feltétel nélküli, és nem érdemjegyekhez kötött. Hogy veszekedés helyett a probléma közös megoldása a cél és bármi történt is, mindig hazavárják! Ha szükségét látja, forduljon gyermekével pszichológushoz vagy más szakemberhez. Ha gyermekük mégis elszökik, eltűnik, rendkívül fontos, hogy mihamarabbi megtalálása érdekében, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ismert 112 segélyhívó telefonszámon.

Szóljon hozzá!