2024.04.26.
CímlapHírek

Ingyenes elektronikai hulladék begyűjtést szervez a város

Lakossági elektronikai hulladék begyűjtést szervez az önkormányzat. 2023. június 19 – én hétfőn reggel 8.00 órától este 19.00 óráig a Vegytek telephelyen /Törökszentmiklós, Dózsa György út 15/a/ minden olyan berendezést leadhatunk, ami elektromos árammal működik.

Azaz hűtőt, fagyasztót, televíziót, mosógépet, porszívót, elektromos konyhai berendezéseket, számítógépeket, nyomtatókat, fénymásolókat, telefont, rádiót, video berendezéseket, elektromos kerti gépeket, barkácsgépeket, játékkonzolokat vesznek át a gyűjtéskor. A kiterjesztett gyártói felelősség elve alapján a háztartási elektromos berendezések hulladékainak kezelését  a gyártók finanszírozzák. Ezért a használt berendezések begyűjtését átvállaló  kereskedők a lakosságtól nem kérnek díjat.

A telephelyen 3 szelektált csoportot alakítanak ki az e-hulladékoknak. Lesz egy részleg a régi hűtőknek, egy másik részleg a régi TV-nek és egy harmadik csoport az összes többi elektronikai berendezésnek.

Az elektronikai berendezéseket nem szabad a kommunális hulladékgyűjtőben elhelyezni, és az e-hulladékokat is elkülönítetten, szelektíven kell gyűjteni. Sajnos sokan nem tudják, hogy lomtalanításkor sem szabad az elektromos berendezéseket a lom közé tenni. Ennek oka, hogy ezekben az eszközökben veszélyes anyagok is lehetnek, mint pl.: ólom, higany, kadmium, dioxin. Ezért az e-hulladékok nagy kockázatot jelentenek a természeti környezet, és az emberi egészség számára.

  • Felhívjuk a figyelmet, hogy a következő hulladékokat nem tudják átvenni tőlünk június 19 – én : orvostechnikai eszközök, földfém kábel, ipari alu-kábel, radioaktív berendezések, fénycsövek, autó akkumulátor, napelem, robbanás veszélyes eszközök.

A gyűjtés lebonyolításában a Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelői fognak segíteni.

Szóljon hozzá!