2024.04.25.
CímlapHírlap

A Töröki Szárnyas Fesztivál napján nyit a strand

Hosszú éveken keresztül május 1. volt a strand első nyári nyitvatartási napja. Ezt a tavalyi év már felülírta, és idén is úgy döntött az önkormányzat Képviselő-testülete, hogy ezt egy hónappal eltolja. Ennek oka, hogy az iskolai időszakban a látogatottság alacsony, még akkor is, ha az időjárás kedvező, mindez pedig nem költséghatékony. Így bár a nyári időszakra történő karbantartások egy részét már elvégezték április 17. – 28. között, de továbbra is csak a termálvizes medencék állnak rendelkezésre a fürdő látogatói előtt, egészen május 27 – ig. Ettől a naptól kezdve valamennyi medencében meg lehet mártózni. Az időpont pedig nem véletlen, hiszen ekkor lesz a VIII. Töröki Szárnyas Fesztivál. Róth Ervint, a Kommunális Kft. ügyvezetőjét többek közt arról kérdeztük, hogyan érinti az energiaár emelkedés a strandot, és mikor kezdődhet a pályázatból megvalósuló fejlesztés.

Áprilisban néhány napig bezárt a strand. A szokásos karbantartás történt meg, vagy nagyobb munkálatokat is végeztek?

Az elengedhetetlen karbantartások mellett az önkormányzat forrást tudott biztosítani a külső zuhanyzó, mosdó, és illemhelyiség felújítására. Ez az a vizesblokk, ami a strand mellett a kempinget is kiszolgálja. Ennek a tetőfelújítása már tavaly elkezdődött, és most már a belső rész kialakítása is folyamatban van. A terv az, hogy a május 27- i nyitásra egy minden tekintetben új szociális helyiség várja majd a vendégeket. Bízom benne, sikerül megvalósítani.

A Töröki Szárnyas Fesztivál napján nyit a strand. Milyen évre számítotok? Az előzetes számítások alapján mennyire ugrik meg a rezsiköltsége a strandnak?

Valóban végeztünk előzetes számításokat, és el is keseredtünk rajta. Bár a világpiaci energiaárak jelenleg csökkenőben vannak, de ha a januári árakat tekintem, akkor négyszeresére emelkedett a strand energia fogyasztása forintban. És ez csak a villany. Éppen ezért a szaunát, aminek nagy az áram igénye, csak meghatározott napokon és időszakban működtetjük. Természetesen, amit lehetett, azt kicseréltünk kisebb fogyasztású eszközökre, de oly módon is takarékoskodunk, hogy a kempingben csökkentettük az egész éjszakás térvilágítás, valamint a strand területén is az irányjelző lámpákat kapcsoljuk be. Mindezt már a tél folyamán elkezdtük, és ezeket az intézkedéseket most bővítjük.

A nyári időszakban az élménymedence élményelemeit is csak az előre meghatározott időpontokban fogjuk üzemeltetni. A pontos szabályozás részleteit még nem döntöttük el. Más strandokon ilyen már működik, ezeket fogjuk majd megnézni, megvizsgálni. Ezzel sokat spórolhatunk, mert az élményelemeket működtető gépeknek extrém magas az energiafogyasztása

Januárban jelentős belépőjegy áremelkedés történt a strandon. Ez fedezi a rezsiköltségek növekedését?

Gyakorlatilag két éven keresztül nem emelhettünk árakat egy ezt tiltó kormányrendelet miatt. Így 2019 – es árakon dolgoztunk 2020 – ban és 2021 – ben is. Viszont a költségeink, ha csak a minimálbér emelkedését tekintjük, növekedtek. Tavaly nyáron emeltünk egy kisebb összeget, de ez közel sem fedezte azt a költségemelkedést, ami az előző időszakban összegyűlt. Egyébként azt kell mondanom – mint a Fürdőszövetség tagjai – az idei évi egy teljesen átlagos mértékű emelés volt. Az ország valamennyi fürdőjében jelentősen növekedtek az árak, hiszen az energia, és a munkaerő mindenhol jóval többe kerül, mint korábban.  

Mi mondható el a tavalyi vendéglétszámról?

Az előző évvel, illetve évekkel nem igazán lehet összehasonlítani a látogatói létszámot. Hiszen tavalyelőtt a Covid – 19 járvány miatt még a strandokon is voltak korlátozások, pont ezért tavaly vissza kellett szokatni az embereket a fürdőkbe. Sokan még kivártak. A nyár második felére azért szép lassan visszaállt a szokásos vendéglétszám. Ettől függetlenül a strand látogatottsága – a körülményeket figyelembe véve – folyamatosan, évről évre javul. Azzal együtt, hogy máshol, nem is túl messze, ennél korszerűbb és nagyobb élményeket okozó strandok is működnek. Az idei téli szezonban viszont soha nem látott módon növekedett a vendéglétszám. Sokan látogattak el hozzánk más településekről, például Szolnokról is. Ennek oka, hogy több fürdőhely energiatakarékossági okokból bezárt. De ez a növekedés, az áremeléssel együtt sem fedezte a többletköltségeinket.

Pályázati forrásból fejleszti a város a strandot. Ez mikor kezdődhet, mennyire fogja zavarni a működést, és miért pont a fogadóépület újul meg?

Természetesen mindenkinek van, volt, és lesz is ötlete, hogyan lehetne fejleszteni a strandot. A városvezetésnek, nekünk mint üzemeltetőnek, a lakosságnak is, ez a pályázat azonban ezt nem kérdezte meg. A strand jelenlegi adottságai, egészségügyi szolgáltatásai csak ebbe a turizmusfejlesztéshez kapcsolódó infrastruktúrafejlesztő pályázatba fértek bele. Ezt pedig meghatározott célokra lehet felhasználni, amiben sajnos nincs medence építése. Ez azt jelenti, hogy a mostani fogadóépület lesz átalakítva. TB által finanszírozott gyógykezelések – gyógyvizes kádfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, orvosi gyógymasszázs, és gyógyiszapkezelés – másik elkülönültebb helyre kerülnek.

Helyükön öltözők lesznek, a fogadótér kibővül, és egy sokkal barátságosabb, sokkal tágasabb tér fogadja majd a vendégeket, büfével, külső teraszos résszel. A tervek alapján egy mai igényeknek megfelelő modern épületbe léphetnek majd be a fürdőzők. Viszont a pályázat nem finanszíroz sem medencét, sem fedést, sem napvitorlát. A nyári strandszezont remélhetően nem fogja megzavarni a beruházás. Közbeszerzési eljárás keretében kell a kivitelezőt megtalálni, ezért valószínűleg jövő tavasszal indulhat el a látványos, és minket is érintő szakasz. Azt még nem tudom megmondani, hogy akkor hogyan fogja mindez befolyásolni a strandfürdő működését, de ha nem is teljesen zavartalanul, mindenképpen nyitva leszünk.

Szóljon hozzá!