2024.04.19.
CímlapHírlap

Döntöttek a helyi civil szervezetek 2023. évi támogatásáról

Az idei esztendőben is 4 millió forintot különített el a város a költségvetésében, melyet a helyi civil szervezetek programjainak támogatására szán. Erre most is pályáznia kellett a szervezeteknek. A lehetőséggel 11 egyesület és 4 alapítvány élt. Viski-Latorné Dögei Edit közművelődési és civil referens a legutóbbi interjú során így fogalmazott: „Képviselő-testületi ülésen az a döntés született, hogy a civil szervezeteket támogatni kell. Őrájuk lehet támaszkodni, ők színesítik a városi programokat és életet, példát mutatnak az önkéntesség, és a közösségi élet területén. Szükség van rájuk.” Most ismételten őt kérdezzük az eredményről.

Összesen 15 pályázat érkezett be. Ha összesítjük, akkor mennyi pénzt kértek volna a civilek, és mi alapján döntöttétek el, hogy ki mennyi támogatást kaphat?

Ebben az évben a három kategóriában benyújtott pályázatok igényelt összege 3.899.242 Ft volt. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló keretösszegen belül neveztek idén a szervezetek, az elbírálás könnyebb volt. A kiírásnak megfelelően adták be tervezett pályázati programjaikat az egyesületek, illetve az alapítványok. Az igényelt összeget valamennyi szervezet számára a testület odaítélte. Az „A” kategóriában pályázó szervezet számára ez, a város kulturális életét jelentősen meghatározó, komplex program megvalósítását jelenti. Több szervezet céljának tekinti a helyi, a néphagyományok őrzését, jeles évfordulók hangsúlyozását, ami történelmi, irodalmi jellegű, de helytörténeti jelentőségű, ezen belül fontosnak tartja az örökölt, vagy felismert, megismert érték továbbadását, óvását, megbecsülését. „B” kategóriában egy-egy nagy városi rendezvényhez való csatlakozást jelent a pályázat az adott szervezet számára. A „C” kategória kifejezetten a szervezeteket érintő programok támogatását szolgálja. Az óvodai, iskolai alapítványok általában ismeretszerző, egészséges életmódra, környezettudatos magatartást formáló programokat, kirándulásokat szerveznek rendszerint.

Ugyanazok a szervezetek pályáztak, akik tavaly is, vagy vannak új belépők?

Röviden azt mondhatom, hogy igen. Két szervezet ebben az évben nem élt ezzel a lehetőséggel.

Három kategóriában lehetett pályázni: mindenki számára nyílt, de saját rendezvény, városi rendezvényhez kapcsolódó program, és saját közösségeik számára tervezett esemény támogatása. Milyen eloszlásban érkeztek be pályázatok?

Komplex rendezvény részesei lehetünk, ha jelen leszünk a következő programokon: XV. Vécsey nap Múzeumok éjszakája, Ezerjó Nyári esték, Mini mesefesztivál, X. Extrém Motoros nap, Megyei és egyesületi horgászverseny, XIX. Óballai Falunap, Ars Sacra Fesztivál, Adventi vasárnapok. Ismerős valamennyi rendezvény a helyiek számára. Ezek a rendezvények nem kis erőfeszítést igényelnek a szervezők számára. Több egyesület összehangolt munkája és rengeteg magán, önkéntes feladatvállalás van a megvalósulás mögött. Ezeket a programokat több vonatkozásban is már úgymond rajtra kész állapotra kellett szervezni, hogy a pályázat beadható lehessen. Ezen programokat szervező szervezetek nagy tapasztalattal rendelkeznek. Ismét hangsúlyoznom kell azt is, hogy városunkban működő civil szervezeteink többsége kapcsolatot tart országos szakmai szervezetekkel, szakmai ismertségük van, ami garancia rendezvényeik színvonalas megtartásához. Itt is igaz az a mondás, ha vendéget hívunk, a vendéglátó jobban készül. Helyi viszonylatban pedig megjegyzem, hogy a vendég is hozzájárul a vendégség sikeréhez.

„B” kategóriában 1 pályázat érkezett, „C” kategóriában 6 pályázat került beadásra.

Hogyan, s mikor kapják meg a támogatást civiljeink, és mikorra kell ezzel elszámolniuk?

Ezekben a napokban a szervezetekkel az önkormányzat támogatási szerződést köt. Ez tartalmazza az elszámolás kötelezettségét – ebben az esetben a 100% vállalt önrész elszámolását is. Az elszámolás határideje (szakmai és pénzügyi) október 31., illetve 2024. január 10. Ez attól függ, hogy mikor tartják a rendezvényt. A szeptember 30-ig megvalósuló programok esetében az elszámolás határideje október 31. Az azt követő programok megtartásáról a következő év elején kell elszámolni január 10-ig.

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!