2024.04.20.
CímlapHírekOktatás

A Kölcsey robotikásai ismét kvalifikálták magukat nemzetközi versenyekre

2023. március 8-án a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban rendezték meg a „Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2023 Budapest” elnevezésű robotika versenyt. Ez egyben az European RoboCup Junior 2023 (Horvátország) Európa-bajnokság, és a RoboCup Junior 2023 (Franciaország) világbajnokság kvalifikációs versenye is volt. A Baptista Szeretetszolgálat több csapatot is indított, a csapattagok között pedig 4 diák a törökszentmiklósi baptista Kölcsey iskola tanulója.

Az 1997-ben Japánból induló RoboCup a világ egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező, jellegét tekintve a világ legnagyobb robotika versenye. A korosztályok tekintetében a legmodernebb technológiák alkalmazásával serkenti a junior és felnőtt robotépítők közötti átmenetet.  

2023-ban Magyarországon 16. alkalommal rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupát, mint az RCJ minősítő versenyét. Az idei év a hatodik alkalom, amikor baptista intézmény a Rescue kategóriák házigazdája. A Rescue robotok magas társadalmi jelentőséget képviselve, katasztrófa szimulációs helyzetekben, kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva mentenek áldozatokat.   

Két kategóriában is kijutottak az Európa-bajnokságra

Az U14-es korosztályú, 2022-es Európa-bajnok Sensor csapat Fazekas Kristóf és Tuka Ákos összeállításban maximális pontszámmal szerezték meg újból a Rescue Line Entry bajnoki címet. Szél Nikolett 13 éves kora ellenére már egy U19-es EB 3. helyezéssel rendelkezik. Az idei évben új belépő csapattársával, Bagi Péterrel indulva, Rescue Maze Entry kategória első helyezéssel kvalifikálták csapatukat az EURCJ2023 Európa- bajnokságra. 

A haladó, RCJ2023 VB minősítésért versenyző kategóriákban a megújuló Lightning csapat képviselte a baptista robotika programot. Az előző években több VB, és EB dobogós helyezést elérő, világszinten is a legmagasabb színvonalat képviselő 2_Bit csapatuk több tagja az U19-es korosztályt korban kinőve, az idei évben egyetemen folytatták tanulmányaikat, a versenyen már a technikai bizottság tagjaiként voltak jelen.

A megújuló haladó szintű csapatuk tagjai közül Szilágyi Jázmin fiatal kora ellenére több kiemelkedő EB eredménnyel is rendelkezik. 2022-ban kapitánya volt a Rescue Maze Entry U19-es korosztályban versenyző, EB 3. helyezett csapatnak. 14 évesen már 5 éves tapasztalattal rendelkezik a robotika területén. Cs. Kiss Zsófia Panna 2022-ben csatlakozott robotika tehetségprogramhoz. A világ és Európa-bajnok 2_Bit csapat tagjaként versenyezve kimagasló szakmai tapasztalatokkal rendelkezik. A Lightning számára az első önálló haladó szintű verseny kihívása mellett a korábban háromszoros magyar bajnok csapattal is számolnia kellett a mezőnyben. 

A Rescue Line haladó kategóriában a robotok egy akadályokkal nehezített útvonal követési feladat során megkeresnek, és felvesznek egy mentőcsomagot. Ezt a katasztrófa helyszínén rekedt áldozatok számára juttatják el. A veszélyes környezetben elhelyezkedő áldozatokat felkutatva, azokat és a mentőcsomagot egy olyan evakuálási pontra szállítják, ahonnan az emberek folytathatják a mentésüket.

A Lightning csapat magabiztos teljesítménnyel, hibátlan futammal, a 8 perces szintidőből 4:45-et felhasználva rendkívül gyorsan és pontosan teljesítették a kihívást. Ezzel jogot szereztek, hogy Magyarországot képviseljék az RCJ2023 világ, és EURCJ2023 Európa-bajnokságon. Így nem szakadt meg egy 12 éves hagyomány, és sikerrel vették át a nemzetközi versenyzéshez a stafétabotot a 2_Bit csapattól. 

Már 12 éve nem találnak legyőzőre

Az idei év volt a 12. egymás utáni év, amikor a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata nem talált legyőzőre Magyarországon az általuk képviselt Rescue kategóriákban. A Baptista Szeretetszolgálat robotikásai az elmúlt 10 nemzetközi verseny évben, a Rescue kategóriákban elért 6 VB és 5 EB dobogós helyezésükkel, közöttük 2 világbajnoki és 2 Európa- bajnoki címükkel világszinten is folyamatosan az élmezőnyt képviselték.  

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapatának tagjai és intézményeik 

Szilágyi Jázmin, Fazekas Kristóf, Tuka Ákos, Bagi Péter
Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey Ferenc Általános Iskolája, Törökszentmiklós 

Cs. Kiss Zsófia Panna, Szél Nikolett
Nagykun Baptista Oktatási Központ, Kisújszállás 

A csapatok felkészítője, mentora Abán Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatója.

Szóljon hozzá!