2024.04.20.
CímlapHírekÖnkormányzat

Idén is lehet pályázni a „Tiszta udvar rendes ház” címre

Törökszentmiklóson 2016 – ban hívták újra életre a „Tiszta udvae rendes ház” mozgalmat, ami az ’50-es évek elején indult el Magyarországon, Dr. Seres Géza ötlete nyomán. Ennek talán még mindig van néhány nyoma egy-két házfalon „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú tábla formájában. A cél egyértelmű volt: a környezetét mindenki tartsa rendben. A mozgalom helyi felelősei végigjárták a települést és a szemrevételezés után adták át az elismerő táblát, amit persze nem mindenki kaphatott meg. Valódi presztízsértékkel bírt, aminek minden településen szigorú feltételei, hagyományai voltak. A portát rendben kellett tartani. Nem csupán virágokkal övezni, konyhakerti növényekkel hasznosítani, hanem tisztán, rendben tartani.

Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Tiszta Udvar Rendes Ház Bizottsága idén is kiírta erre vonatkozó pályázatát. Továbbra is a helyi környezet szépítésének terén nyújtott kiemelkedő teljesítményt fogják díjazni. Az elismerő címre természetes személyek, lakásszövetkezetek vagy társasházak lakóközösségei, valamint a nem önkormányzati fenntartású intézmények, Törökszentmiklós közigazgatási területén székhellyel rendelkező gazdasági társaságok pályázhatnak. Ennek  megfelelően tehát 3 kategóriában lehet nevezni, egészen 2023. május 10 – ig. A díjak odaítéléséről a „Tiszta udvar, rendes ház” Bizottság előzetes helyszíni bejáráson történt értékelését követően – a polgármester előterjesztése alapján – a Képviselő-testület dönt a június hónapban esedékes rendes ülésén.

A kategóriák első három helyezettjei a tábla mellett, ami már sokkal modernebb, és szebb, mint az ’50 – es években, volt pénzjutalmat is kapnak.

A díjátadó a hagyományoknak megfelelően a Szentmiklósi Napok rendezvénysorozat szombati napján lesz megtartva.

 A nevezési lap, és a felhívás letölthető Törökszentmiklós város honlapjáról.

Szóljon hozzá!