2024.03.28.
CímlapHírekHírlapÖnkormányzat

2023 végéig kell fennmaradási engedélyt kérni a fúrt és ásott kutakra

Az ásott és fúrt kutak ügyintézését folyamatosan hosszabbította a kormány. Az engedély nélkül létesített kutak vízjogi fennmaradási, vagy megszüntetési engedélyezésére 2023. december 31-ig van lehetőség. Az engedély nélkül, vagy attól eltérő módon létesített ásott vagy fúrt kút engedélykérelmét a jegyzőhöz kell benyújtani. Ezek utólagos engedélyezésének, valamint megszüntetésének hatásköre megoszlik a jegyző, illetve megyei katasztrófavédelmi igazgatóság között.

Törökszentmiklóson is több létesített ásott, vagy fúrt kút található. A kútra az ingatlan tulajdonosának az üzemeltetési vagy fennmaradási engedélyt akkor is meg kell szereznie, ha úgy nyilatkozik, hogy a kutat nem használja. Ez alól a kút lefedése sem jelent kivételt. Amíg a kút létezik, addig a fennmaradási engedélyezési eljárást le kell folytatni. Amennyiben a szakszerű megszüntetés mellett dönt az üzemeltető, akkor is a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges, de még a megszüntetés elvégzése előtt.

Fúrt kútnál minden esetben kell a szakember által kiállított tervdokumnetáció az engedélyeztetéshez.

Ásott kút engedélyezéséhez, fennmaradási engedély ügyintézéséhez nem kell kútfúró végzettségű szakembert igénybe venni, ezen kutakat a tulajdonos is engedélyeztetheti, a dokumnetációt aláírhatja.

Ásott és fúrt kutak engedélyezéséhez szükséges kérelem átvehető személyesen a Polgármesteri Hivatalban, vagy letölthető a város honlapjáról.

Amennyiben kérdése van, 2656/590-420/424 – es melléken Tichy Bernadett környezetvédelmi ügyintézőt keresheti, vagy akár emailben is: tichy.bernadett@torokszentmiklos.hu.

Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni.

Az engedély nélküli vízhasználat esetén 1 millió forintig terjedhet.

Szóljon hozzá!