2024.04.24.
CímlapHírekÖnkormányzat

Több mint 110 millió forint többlettámogatást kapott Törökszentmiklós

Ahogyan arról korábban beszámoltunk a Képviselő-testület 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellen szavazat nélkül február 23-án fogadta el Törökszentmiklós idei évi A nem egyszerű folyamatról Dr. Varga Imre jegyzővel készítettünk interjút, amit itt olvashatnak: https://szentmiklosonline.hu/2023/02/22/csutortokon-targyaljak-torokszentmiklos-idei-evi-koltsegveteset/. Az elfogadott büdzséről pedig Markót Imre polgármesterrel. https://szentmiklosonline.hu/2023/03/09/elfogadtak-a-varos-2023-evi-koltsegveteset-beszelgetes-markot-imre-polgarmesterrel/

Mindketten kihangsúlyozták, hogy az önkormányzati feladatellátás működtetéséhez sokkal nagyobb önkormányzati önerőt igényeltek az intézmények, mint a tavalyi évben. Számokra fordítva az állami normatívát idén néhány százezer forint híján 900 millió forinttal egészítette ki az önkormányzat az intézményei számára. Ez 330 millióval több, mint 2022-ben.

Január elején 171 millió forint céltámogatást kapott az önkormányzat az idei évre a többlet energiaárak finanszírozására. A költségvetés elfogadásakor azonban nem volt ismert, hogy a megemelkedett bérek támogatására kapnak-e támogatást az önkormányzatok. Március elején Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő úr jelezte Markót Imre polgármester felé, hogy egy jogszabálytervezet szerint ebben idén is reménykedhetnek a helyhatóságok. Végül március 10 – én pénteken kihirdették a 68/2023.(III.10.) Kormányrendelet. Ez alapján Törökszentmiklós Városi Önkormányzat a minimálbér, garantált bérminimum emelkedésének támogatására 112.678.246 forint többlettámogatásban részesül 2023-ban. Így az idénre tervezett 20 millió forintos tartalékkeret ennyivel emelkedik, ami bizakodásra ad okot – hangsúlyozta ki Markót Imre. Hozzátéve, hogy a tervezés során szükségből kihúzott fejlesztési célokra tudják majd fordítani ennek az összegnek a jelentős részét.

Szóljon hozzá!