2024.03.29.
CímlapHírekHírlapÖnkormányzat

Csütörtökön tárgyalják Törökszentmiklós idei évi költségvetését

Tavaly októberben láttak hozzá a város idei költségvetésének tervezéséhez, legelőször az energia-áremelkedés, majd decemberben a már nyilvánvaló minimálbér-emelés mentén. Már ekkor látható volt, hogy a 2023-as költségvetés összeállítása nem lesz könnyű, és a munkaerő létszám megtartása érdekében a felújítások, karbantartások kasszája lesz szűkösebb – mondta el mindezt Dr. Varga Imre jegyző. A büdzsét a Polgármesteri Hivatallal együtt 7 intézmény esetében kell elkészíteni; a bölcsőde és főzőkonyha, az óvoda, az EGYMI, a Törökszentmiklósi Szociális Szolgáltató Központ, az Ipolyi Közművelődési Központ, a Család- és Gyermekjóléti Központ. Egy önkormányzat költségvetésében pedig törvényi előírás, hogy a működési bevételek, és a működésre fordítandó kiadások egyenlege nem lehet mínuszos. Ahhoz, hogy ez a feltétel teljesüljön, valamennyi intézménnyel 2-3 körös tárgyalások zajlottak január közepétől. A jelenlegi költségvetés-tervezet most nullszaldós, de költségvetés akkor lesz belőle, ha a képviselő-testület elfogadja. Ez a februári rendes nyilvános testületi ülésen dől el. A tervezet kapcsán tehát Dr. Varga Imre jegyzővel beszélgettünk.

Az előzetes prognózis sem volt túl bizakodó, de ténylegesen milyen tényezők nehezítették a költségvetés összeállítását?

Sajnos a várakozásoknak megfelelően alakult a költségvetés tervezésének pénzügyi környezete. Egy kormányrendelet módosította ugyan az állami költségvetést, de az önkormányzatok finanszírozásában, a normatívákat tekintve ez lényeges változást nem okozott. Viszont a májusi törvényalkotástól napjainkig eltelt időben soha nem látott energiaár-emelkedés befolyásolja a költségvetésünket – az épületeink fűtése-világítása, a közvilágítás – másrészt a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelkedése mind a polgármesteri hivatalnál, mind az egyéb önkormányzati alkalmazottaknál számottevő kiadási többlet igénnyel jelent meg. De az élelmiszerek, az alapanyagok drágulása is érint bennünket, ha csak a kötelező feladatként végzett gyermekétkeztetésre gondolunk. Ha például ezt nullára szeretnénk kihozni, akkor olyan jelentős térítési díjemelést kellene végrehajtanunk, ami már a jobb módúakat is érzékenyen érintené.

Kép: Dr. Varga Imre jegyző

Egy költségvetésnek bevételi oldala is van. Ez hogy áll?

Az önkormányzati bevételek minimálisan növekedtek. A központi költségvetésből a 171 millió forintos egyszeri energiaköltség kompenzáción túl lényegében többletforrást nem remélhettünk, ezért a saját bevételeinket kellett átnézni. Ahhoz, hogy a működőképesség megmaradjon, élesíteni kellett egy újabb adónemet, a telekadót, ami korábban nem volt, valamint az eddig adómentes külön helyrajzi számmal rendelkező garázsok is adótárgyakká váltak a kommunális adóban. Persze azt is feltételezzük, hogy az infláció az iparűzési adóalapot is emelni fogja 2023-ban, hiszen a nettó árbevétel függvényében változik a konkrétan megfizetendő adó összege. Ebben reméljük, hogy az általunk fölállított prognózis megvalósul, és többletbevételünk lesz. Ehhez az is kell, hogy az adóalanyok talpon tudjanak maradni. Azért óvatosak voltunk, mert nem az inflációval megegyező mértékű bevételi többlettel számoltunk, hanem ennél lényegesen kevesebbel.

A költségvetés egyensúlyban tartása érdekében a humán erőforráshoz is hozzá kellett nyúlni?

Mindez egy kisebb létszámcsökkentést vont maga után. Ebben egy intézmény és a hivatal, valamint az önkormányzati közalkalmazotti csoport az érintett. Nem tömeges leépítésről van szó, hiszen jellemzően jelenleg betöltetlen álláshelyek szűnnek meg. De a térítési díjak, bérleti díjak emelésével is a megnövekedő kiadásokat próbáltuk fedezettel ellátni, ezért tudtuk elkerülni a nagyarányú létszámcsökkentést.

Az egészségügyben zajló változások is nehezítették a költségvetés-tervezet elkészítését?

Itt a bizonytalansági tényező nem könnyített a munkánkon. Többek közt még nem közölték az intézménnyel, hogy az orvos béremelkedés hatását a TB fogja-e finanszírozni? Feladatváltozás is lesz, a védőnői szolgálat az év második felében már nem az EGYMI keretei között fog működni, hanem átkerül az államhoz. De nem tudjuk még, hogy az orvosi ügyelet meddig lesz önkormányzati feladat. De ha már bizonytalanság, akkor összességében nincs hír a korábbi években gyakorlatként működő minimálbér- és bérminimum-emelés hatását kompenzáló bérkiegészítésről sem.

A költségvetés megvitatása egyik évben sem egyszerű. Ön mire számít a testületi ülésen?

Most is ezer vita tárgya lehet a költségvetés, hogy mire fordítson az önkormányzat többet, vagy kevesebbet. Ebben az mutatkozik meg, hogy mindenki a saját szemüvegén és a saját érdekei és értékei mentén szemléli a várost. Ilyen vita lehet az útjavítás. Erre akár több száz millió forintot is el tudnánk költeni, hiszen ha egymás után raknánk a törökszentmiklósi helyi úthálózatot, amit nekünk kell fenntartani, akkor odaérnénk Budapestre, mert meghaladja a 110 kilométert, és körülbelül ugyanennyi a járdahálózat is. Útjavítás persze most is lesz, de nem lesz kátyúmentes a város.

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!