2024.04.25.
CímlapHírekHírlap

Törökszentmiklóson forgatott a DUNA TV stábja

Az Itthon vagy! című turisztikai magazin műsorát Törökszentmiklóson forgatta a DUNA TV stábja január 26-án és 27-én. A műsor szlogenje megfogalmazza és jól érzékelteti a célt és szándékot, amiért a műsor létrejött. „Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek –helyenként onnan, ahol csak a madár jár. Vajon teszünk-e eleget azért, hogy megismerjük Magyarország tájait, titkait, közös emlékeit, múltját, jelenét? Pedig az itthoni csodák csak arra várnak, hogy végre felfedezzük őket. A sorozat szerkezet, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatnak be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.” A húsz perces műsort általában pénteken, szombaton adják napközben vagy a kora reggeli órákban a DUNA TV, Duna World  vagy az m1  műsorán.

Nyolc helyi, sokak által ismert személyt kérdezett a Duna TV stábja

A műsor narrátora Széles Tamás színész, szinkronszínész, ókatolikus lelkész. Szinkronhangját jól ismeri a közönség, a hallgatóság filmekből, de most legutóbbi szinkronszerepeiből, ahol Arany János: Toldi című alkotása Jankovics Marcell rajzfilmváltozata valamennyi szereplőjének a szinkronhangját formálja.

A Törökszentmiklós Városi Önkormányzatot Társi István műsorvezető-szerkesztő kereste föl és telefonon egyeztettünk a forgatás gyakorlati vonatkozásairól, az előkészületi teendőkről. Elmondta, hogy 8 személy számára lesz idő rövid interjúra, bejátszásokra, hiszen a hanganyag nagy része narráció. Javaslatokat kért és a megküldött tizenöt ajánlásból a szerkesztőség választotta ki a számukra legérdekesebbnek, legmegkapóbbnak tűnő témát, személyt.

A Törökszenmiklós300 emlékév – remélhetőleg – valamennyi törökszentmiklósi számára adta feladatul a helyi értékek számbavételét. Ez a műsor is azt a célt szolgálja, hogy tudjuk tudatosan megnevezni, hogy mire vagyunk büszkék, mit tartunk értékesnek és miért: legyen az személy, szellemi érték, tárgyi vagy épített környezet. Fel kell tudni sorolnunk, meg kell tudni neveznünk, hogy mi mindent tartunk értéknek és miért.

Más településeken is forgat évek óta a stáb és visszanézhetők a korábban forgatott települések kisfilmjei. Az derül ki, hogy az ott élők hasonlóan fontosnak és kiemelendőnek tartják a régi fotókat, régi épületeket, eredeti dokumentumokat őríznek. Olyan jellegű csoportképeket osztanak meg az érdeklődőkkel, ahol egyértelműen látható a kölcsönös felelősségvállalás és a szülőföld iránt érzett elköteleződés, bizalom, ahol hiszik – és ez átsugárzik a fotókon -, hogy egymásnak sorstestvérei és számíthatnak egymásra.

Márciusban kerülhet adásba a városunkról szóló összeállítás

A Törökszentmiklóst és környékét bemutató kisfilmet márciusban tűzik műsorukra a fent nevezett Tv csatornák.

Bemutatásra kerül, ill. a felvétel helyszínei voltak: a Tisza Óballánál, a Szentháromság Római Katolikus Főtemplom (Lábassy János által adományozott templomi orgona), a református templom, a Zsigray Julianna írónő hagyatékából maradt bútorok, a városháza, a tűzoltóság, a felújított Klein-ház épület (Klein család), a zenei, művészeti élet városunkban (zeneiskola), az 1848-as alapítású Lábassy-féle ekegyár emlékei, valamint az újratanított népi mesterségek műhelyei, a kézművesség.

A szerkesztőség a továbbiakról nem tájékozatott, így kíváncsian várjuk, hogy szeretett városunk – a DUNA TV számára – hogyan ragadta meg az itteni látottakat, hallottakat. Várt meglepetés lesz!

Öröm számunkra, hogy Törökszentmiklóst választották!

Viski-Latorné Dögei Edit

Szóljon hozzá!