2024.04.13.
CímlapHírek

Bankszámlacsapolás lett a hajszárító vásárlásból

Egy törökszentmiklósi lakos esete kapcsán hívta fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság, –https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/az-online-piacteren-az-elado-is-lehet-aldozat hogy az online piactéren az eladó is lehet áldozat.

Minden adatot megadott a kártyájáról

A police.hu oldalon olvasható, hogy egy törökszentmiklósi lakos hajszárítót hirdetett eladásra egy erre szakosodott weboldalon. Volt is rá jelentkező, aki elkérte az eladó e-mail címét. Valamint jelezte, hogy szeretné igénybe venni az online vásártér által biztosított szállítást. A megadott e-mailre az eladó kapott is egy értesítőt, mely elnavigálta egy oldalra. Itt a bankkártya minden adatát – bankkártya számát, a kártya lejárati dátumát, CVC kódját és a PIN kódját – megadta. Meglepetésére azonban nem a szállítás időpontjáról kapott később értesítést, hanem a bankja arról tájékoztatta, hogy egy nagyobb összeget vettek le a számlájáról.

Ennek kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai ismételten óvatosságra intik a vásárlókat, és a vevőket egyaránt. Néhány pontban összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat.

 • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
 • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!
 • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
 • Online történő bankkártyás fizetésnél , más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat! Kétség esetén pedig még az adatok megadását megelőzően vegyék fel a kapcsolatot a pénzintézettel.
 • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!

  Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

  kép forrása:pixabay.com

  Szóljon hozzá!