2024.04.25.
CímlapHírlapKultúra

Köszönöm, Szentmiklós!

A Törökszentmiklósi Hírlap januári első lapszámában fejezte ki köszönetét Törökszentmiklósnak Münz András. Ennek előzménye, hogy az önkormányzat „Pro Urbe Törökszentmiklós díjat” adományozott a kultúra, írói, újságírói, szerkesztői munkásságáért, Törökszentmiklósért végzett tevékenységéért” Münz András író, újságíró, szerkesztőnek a Város Napján, 2022. december 6 – án. Münz András kapcsolata Törökszentmiklóssal, az itt élőkkel példaértékű. Mindig nagy nyitottsággal és szeretettel állt, és áll a kérések elé, legyen az író – olvasó találkozó, Nők Lapja Klub, egy beszélgetés. Barátságos, közvetlen, szolgálatkész ember. Ha teheti, gyakran jön haza.

A köszönőlevél

Boldog vagyok és meghatott. Ajándékot kaptam tőled, gyerekkorom városától. Nem hogy nem számítottam, de még gondolni sem mertem rá. A legmerészebb álmaimban sem szerepelt soha, hogy egyszer majd a Pro Urbe Törökszentmiklós díjat hozza nekem a Mikulás, 2022. december 6-án, Szent Miklós napján, amely a Város Napja is. Az ünnepélyes díjátadáson többedmagammal az Ipolyi Közművelődési Központ Zsigray Julianna Színháztermében vehettem át a kitüntetést Markót Imre polgármester és Polgár András alpolgármester kezéből.

Azon a szép estén keretbe foglaltad az életem, szeretett városom. Feledhetetlen gyerekkorral ajándékoztál meg sok évvel ezelőtt. Most pedig szép öregkorral.

Hetven éve ugyanezeken az utcáidon jártam, házaid udvarain játszottam pajtásaimmal a mezítlábas nyarakon. Fejeltünk az Almásy úti juharfák alatt, a bazaltkockákkal kirakott úttest és a járda közötti füvön, kergettük lelkesen a rongylabdákat, melyeket drága nagymamám készített nekünk. Néztük, hallgattuk tátott szájjal a kisbíró keltette dobpergést: „Közhírré tétetik…” Majd, még aznap, a fagylaltos Borics bácsi triciklijének vásárlásra csalogató csengőhangját. És gázoltunk térdig árkaid langyos vízében, a hatalmas záporok jóvoltából. Már kiskamaszként szurkoltunk a vasárnapi ebédek után a Fáklya, a Vasas és a Kinizsi meccsein. És tanultunk hétköznapokon, ugyanazon iskolafalak között, ahol annak idején szüleink koptatták a padokat. Szeretet és tisztelet utólag is tanítóinknak, tanárainknak.

Most pedig, őszöm tavaszán, itt állok boldogan és meghatottan. Lám, ez a város máig szeret engem, nem engedte el a kezemet. Ez a város az enyém. Én pedig a városé vagyok. Hű fiad, szerelmem, Szentmiklós.

Köszönöm, hogy az lehetek.

Münz András

Törökszentmiklós életében 1996 óta az egyik legfontosabb pillanat, amikor köszönetet mondhatunk mindazoknak, akik városunkért sokat tettek, dolgoztak, dolgoznak, Törökszentmiklós szolgálatában kiemelkedően sokat tettek. És ilyen Münz alkotó, cselekvő ember Münz András is. A díjátadóról részletesen ett írtunk: https://szentmiklosonline.hu/2023/01/20/tavaly-nyolc-varosi-kitunteto-dijat-adott-at-az-onkormanyzat/

Münz András életútja

Münz András 1941. szeptember 26-án született. Illés nagypapa – aki a Galambos malomnak volt könyvelője – révén került Törökszentmiklósra a Münz család. András születésekor az Almásy és a harmadik út sarkán laktak. „A téglaborítású ház falán postaláda volt, előtte pad. Drága nagymamám – apró kis öregasszony – nevelt, anyukám bolti eladóként, pénztárosként kereste meg a kenyérre valónkat, nyugdíjazása előtt hosszú évekig a Városhaza épületében levő „Muszka-boltban”.

A Petőfi úti iskola után középiskolába Szolnokra, a Gépipari Technikumba járt, majd az érettségit követően a Műszaki Egyetemen okleveles gépészmérnökként végzett 1965-ben. Ezt követően 12 évig az egyetem Mechanikai Technológiai Tanszékén tanított, szakmérnöki diplomát szerzett, műszaki doktorrá avatták hegesztés szaktudományból, de időközben már különböző lapokban jelentek meg írásai.

Műegyetemi oktatóból főállású újságíró, riporter, szerkesztő lett.

Több, mint félszáz lapban írt, amelyek közül többet szerkesztett is.

Többek között a Figyelő, Ludas Matyi, Füles, Nők Lapja, Otthon Magazin, National Geographic, Pesti Vicc, Hétfői Hírek, Magyar Nemzet, megyei napilapok, Magyar Rendőr, Esti hírlap, Rakéta regényújság lapjain jelentek meg írásai: interjúk, riportok, tárcák, tárcanovellák, humoreszkek, de írt kabaréjeleneteket a Magyar Rádiónak és a Televíziónak. Könyvkiadók könyveit szerkesztette.

Ez idáig 14 saját kötete jelent meg.

Kötetei: Kamera Varieté (1987), Reményfutam (2004), Túlélőtúra (2005), Mosolycsomag (2006), Időjáték (2007), Génficam és más állatéletképek (2008), Életvonal (2009), A dédi térdkalácsa és már tárgyi tévelygések (2010), Hozzon Isten! (2011), Dublőr nélkül (2012), Malomzúgás (2014), Szerelemszombat (2016), Szerelmünk, Szentmiklós (2018), Nélküled, veled (2020),

Társszerzője a Mechanikai Technológiai Tanszék egyik egyetemi jegyzetének is: Anyag-szerkezettan és fémek technológiája címmel 1968-ban.

Írásai rendszeresen jelennek meg a Törökszentmiklósi Kalendáriumban (2010, 2011, 2012, 2015, 2017, 2021).

Újabban blogot ír, szerkeszt. https://www.kisenci.hu/

1973-ban nősült, egy fia született, aki biofizikusként dolgozik.

A város, ahova mindig hazavágyom.”-

Münz András írásai elgondolkodtatóak, meghatóak, hangvételük néha szomorkás, de írásait áthatja a humor, az irónia, sokszor önirónia is. De köteteiben számos írás gyermekéveiről szól,színtere a város, Törökszentmiklós, melyet nem szűnő, sőt, mindinkább növekvő szerelemmel szeretek. … A város, ahova mindig hazavágyom.”- írja e szép sorokat.

Kapcsolata példaértékű Törökszentmiklóssal, a város polgáraival. Mindig nagy nyitottsággal és szeretettel állt a kérések elé, legyen az író-olvasó találkozó, Nők Lapja Klub, vagy egy találkozó, egy beszélgetés, egy látogatás. Barátságos, közvetlen, szolgálatkész ember. Ha teheti, gyakran jön Törökszentmiklósra. Állandó résztvevője a Törökszentmiklósról Elszármazottak Baráti Körének találkozóinak. Rendszeresen részt vett a Helytörténeti Kör találkozóin.

Szűcs Édua grafikus karikatúráiból összeállított kiállítást ő nyitotta meg 2014. március 21-én az Ipolyi Kulturális Központban.

Örök emlék a 2016-ban indult Örökszentmiklós beszélgető estjei: Karakas Gyulával, Pató Rózával, Sülye Károlynéval, Pacsai Norberttel (2 alkalommal is!), Dr. Balogh Lukácsnéval, Galsi Lajossal.

Nagy népszerűségnek örvend a Pro Bibliotheca Alapítvány gondozásában 2018-ban megjelentetett Szerelmünk, Szentmiklós című könyve, amelyben írásai szeretett városáról, Törökszentmiklósról szólnak.

„Remélem a város is kötődik hozzám.”

A díjra az Ipolyi Közművelődési Központ terjesztette fel, az ajánlást támogatta a Törökszentmiklósi Városvédő – és Szépítő Egyesület. a Re Bene Gesta Egyesület, és a Pro Bibliotheca Alapítvány.

Münz András
Szóljon hozzá!