2024.04.28.
CímlapHírlap

A Mentők napja

2023. május 10-én a városháza dísztermében a Mentők Napja alkalmából tartott ünnepi eseményen elismerő oklevelek átadására került sor.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat. A mentőszolgálat állami feladattá vált.

Május 10-e a Magyarországi Mentőszolgálat születésnapja. A rendelkezésünkre álló adatok alapján több, mint 250 mentőállomás látja el a mentőfeladatokat közel 800 gépkocsival, 7000 mentődolgozóval, illetve 7 légimentő-bázissal: rohamkocsik, gyermek rohamkocsik, mentőkocsik, esetkocsik, mentőhelikopterek és mentőmotorok – mára egyre több járműtípus áll a mentőszolgálat rendelkezésére, hogy a leghatékonyabban menthessenek életet.

Törökszentmiklós Városi Önkormányzat évek óta támogatja többek között a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. alapítványt lehetőségeihez mérten, illetve nyomon követi és támogatja a helyi mentőállomás munkáját, nélkülözhetetlen szolgálatát.

A polgármesteri köszöntőt Szendrey Menyhért a Kodály Zoltán AMI növendéke zenei műsorszáma, gitárjátéka előzte meg.

Az elismerések Simon Csaba, az Országos Mentőszolgálat JNSZ Vármegyei szervezetének vezető mentőtisztje javaslatával és ajánlásával kerültek átadásra.

Törökszentmiklós Városi Önkormányzat elismerő oklevelet adományozott példaértékű és tiszteletreméltó munkája, bajtársi szolgálata elismeréseként

Farkas Attila állomásvezető mentőtiszt, id. Makai József mentőápoló és

Farkas Béla gépkocsivezető számára.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

Méltatások:

Farkas Attila 1997-ben mentőápolóként, majd 2008-tól mentőtisztként dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál. Már fiatalon is hatalmas energiával és lendülettel látta el minden feladatát. Kivonuló mentőtisztként példamutatóan fejleszti szakmai tudását, melyet bajtársainak szívesen és hatékonyan ad át. 2019-től Törökszentmiklós mentőállomás vezetőjeként végzi fáradhatatlanul a munkáját. A Törökszentmiklósi Mentőalapítvány kuratóriumi tagja. Segítségével az elmúlt években számos mentéstechnikai eszközzel fejlesztették a mentőállomás eszközparkját. A Mentőszolgálat bajtársi közösségének megbecsült tagja.

Id. Makai József 1986-ban kezdett az Országos Mentőszolgálatnál. Szakmai tevékenysége és emberi hozzáállása, nagyfokú empátiája, segítőkészsége példaértékű. Kollégái körében őszinte megbecsülésnek örvend. Felkészültségét folyamatosan fejlesztve, kivételes igényességgel végzi mind szakmai, mind adminisztratív feladatát. Az új dolgozók beilleszkedését segíti, tapasztalatait átadva nagy felelősségtudattal, példamutatóan tanítja kezdő kollégáit. A Mentőszolgálat érdekeit szem előtt tartja. Segítségére, támogatására mindig lehet számítani.

Farkas Béla 2004 óta dolgozik az Országos Mentőszolgálat kötelékében. A közel 19 év alatt több generációnak segített a beilleszkedésben és szerettette meg a mentőmunkát, illetve adta tovább tudását, tapasztalatait. Önzetlen segítőkészsége, megbízhatósága, tiszteletre méltó és követendő. A Covid-19 időszaka alatt számos, a mentésen felüli feladatot elvégzett, amellyel a járvány leküzdésében vitathatatlan szerepe volt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Viski-Latorné Dögei Edit

Szóljon hozzá!