2024.04.26.
CímlapHírlap

Több mint 3 milliárd forintból fejlesztik a Marnevall Zrt. törökszentmiklósi üzemét

Idén már a VIII. alkalommal rendezték meg városunk gasztronómiai eseményét, a Töröki Szárnyas fesztivált, mely egyre népszerűbb mind a főzők, mind a kilátogató közönség körében. Idén, május 27- én mintegy 2000 érdeklődőt vonzott. És ahogyan már az elmúlt években is, a Marnevall Zrt. a program fő szponzora, miközben több mint 3milliárd Ft értékben fejlesztik a törökszentmiklósi üzemet. A jelenlegi cég több mint 30 éves múlttal rendelkezik. A debreceni és a törökszentmiklósi üzemükben éves szinten mintegy 17.000 tonna fagyasztott panírozott hús- és sajtkészítmény gördül le legkorszerűbb gyártósoraikról. A cégről, a beruházásról, a tervekről és a termékekről is kérdeztük Lupsán Róbert kereskedelmi igazgatót.

Városunkban nagyon régi hagyománya van a baromfi termékek gyártásának, de az innováció, a fejlődés ebben az iparágban is elengedhetetlen. Hol tart most a Marnevall ezen az úton?

A vállalkozás és jogelődje már 1987 óta meghatározó és piacvezető szerepet tölt be Magyarországon a panírozott kényelmi élelmiszerek előállításának területén, de már határon túl is. A Marnevallt, mint gyártói márkát jegyzik a régióban, Romániában, és Nyugat-Európában is. A vállalkozás a Bisnode minősítése szerint a legmagasabb pénzügyi megbízhatósági szinttel rendelkezik, így pénzügyi háttere, alapanyaga és partnerbázisa is stabil. Nagyon fontosnak tartjuk az optimális ár-érték arány mellett az innovatív, előremutató termékfejlesztéseket, az élelmiszer biztonságot és a környezettudatosságot.

Arról már lehetett hallani a városban, hogy raktárbővítésre, és napelemes rendszer telepítésére készül a cég. Mi indokolta a beruházások szükségességét?

Valóban bővítjük az alapanyag és a készáru raktárakat, de járműveket, új eszközöket is beszerzünk, azaz infrastruktúra-fejlesztést is végrehajtunk. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy piacaink bővültek, megnőtt az érdeklődés, a kereslet a termékeink iránt. A másik, hogy áprilistól lett bevezetve a harmadik műszak, ezzel a gyártókapacitásunk 20%-kal nőtt meg. A saját napelemes rendszer pedig a számunkra szükséges energiamennyiség egy részét állíthatja majd elő. Az élelmiszeriparban rengeteg hulladékhő keletkezik, ami az energia megtakarítása és a kibocsátások csökkentése szempontjából jelentősen kihasználatlan erőforrás. Üzemeinkben a hulladékhő hasznosítása kritikus fontosságú lesz az energiahatékonyság fejlesztésében, miközben egyre növekvő elvárásokkal nézünk szembe a “zöld energia” alkalmazása terén. Ezekre a fejlesztésekre most két pályázati forrást is ki tudtunk használni, így több mint 3 milliárd forintot tudunk beruházásra fordítani. Mivel a kivitelezést több ütemben tervezzük megvalósítani, várhatóan jövő év őszére készülhet el minden.

Mit remélnek a beruházástól? Miben fog megváltozni a törökszentmiklósi Marnevall a fejlesztések befejeztével?

A beruházások végeztével már egy sokkal korszerűbb, még modernebb gyártóüzem áll majd rendelkezésünkre, ahol zöldebben, hatékonyabb energiafelhasználással, több hulladékhőt hasznosítva, napelemekkel erősítve folytatjuk a panírozott, gyorsfagyaszott ételek előállítását.

A beruházással együtt jár a munkahelyek bővítése is? Mennyire támaszkodik a cég a helyi munkaerőre?

A közelmúltban vezettük be a harmadik műszakot a törökszentmiklósi üzemünkben, ezzel növelve kapacitásunkat és egyenletesebbé téve termelésünk biztonságát. A plusz műszak bevezetésével pedig 30 új munkavállalónak tudtunk munkalehetőséget biztosítani termelési, raktározási, karbantartási vagy éppen minőségirányítási szakterületeken. A jelenlegi beruházásokkal pedig előreláthatólag még tovább növekszik állományi létszámunk Törökszentmiklóson, megközelítve a 200 főt. Kiemelten fontosnak tartjuk a humán erőforrás szerepét. Igyekszünk a törökszentmiklósi és a környékbeli munkavállalókat elérni a nyitott pozícióinkkal, ezzel is növelve a térségben a foglalkoztatottságot, biztosítva a helyi emberek megélhetőségét.

Melyek a törökszentmiklósi gyártó üzem különlegességei? Mely termékeket kóstolva mondhatja büszkén egy törökszentmiklósi, hogy ez itt helyben készült?

A törökszentmiklósi gyártóüzem különlegessége a magas hozzáadott értékű termékek gyártásán felül a folyamatos megújulás, a széles termékpaletta, illetve olyan készültségi fokú termékek gyártása, melyek a fogyasztó számára lehetővé teszik a gyors, egyszerű elkészítést úgy, hogy közben teljes értékű ételt varázsol asztalára, pénztárca barát módon. Házias ízek használatával, illetve az új trendek figyelembe vételével folyamatosan javítjuk termékeink érzékszervi tulajdonságait.

Többek között itt készül a speciális gyártósori műveleteket igénylő új termékünk a Ripp-Ropp Gourmet Rántott túrós palacsinta. Elárulhatom, hogy ettől a terméktől nagy sikert várunk, mert ezáltal egy igazán különleges, egyedülálló desszert termék kerül a piacra. E mellett megemlíthetjük még a gyerekek nagy kedvencét, a dínó formájú, panírozott Jura falatokat is. De itt készülnek például a Ripp-Ropp termékcsalád jelentős termékei, ahogy a natúr vagdalt is, amely nagy büszkeségünkre, már közel 30 éve a fogyasztók kedvence.

Szóljon hozzá!