2024.05.09.
CímlapCivilekHírlap

Esküvő Nyílt Nap lesz Törökszentmiklóson

Régóta dédelgetett álmot váltott valóra Mészárosné Kánya Anita cukrász,amikornem is olyan régen megnyitotta a PoppyCake Tortaműhelyt Törökszentmiklóson. Apránként tanulta ki a cukrászmesterséget, és ma már egyedi íz- és látványvilágot alkotva készülnek itt a sütemények, a desszertek, a kézműves és egyedi torták. Klasszikus ízek, modern köntösben. Most azonban ismét valami újdonsággal szeretné meglepni elsősorban a házasulandó párokat. A műhely kínálatát bemutatva és egy svédcsavarral kiegészítve Esküvő Nyílt Napot szervez 2024. április 14-én azokkal a partnerekkel együtt, akik hasonló módon gondolkodnak. 

Miért fontos számodra a hagyományos ízvilág?

Nagyon sokan szeretik a klasszikus lakodalmas süteményeket, de ugyanakkor ott van az igény arra, hogy küllemben illeszkedjenek a modern vonalhoz. Ezt próbáljuk meg ötvözni azzal, hogy a régi, megszokott süteményeket olyan köntösbe öltöztetjük, ami illik például az adott esküvő stílusához. Azt a hagyományos ízvilágot szeretnék visszahozni a lakodalmakba, a családi és egyéb rendezvényekre, amit régen nagymamáink sütöttek, és szerintem elevenen él mindenkiben a kedvenc süti íze, illata. A mamákat, rokonokat szeretnénk tehermentesíteni a finomságainkkal.

Ezt tovább gondolva, hogyan született az Esküvő Nyílt Nap ötlete?

A menyasszonyok, párok révén, akik szájról-szájra adva vitték hírünket az országban, ma már igen jelentős megrendelésünk van nemcsak térségben, hanem a Dunántúlon, de még Pest megyében is. Az országot járva pedig azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok olyan kisebb, 30-40 fős esküvő van, aminek nem találnak megfelelő helyszínt, illetve szolgáltatókat. Itt Törökszentmiklóson viszont adott egy helyszín, a Blitz Sport Bár, ami egy nagyon hangulatos, családias hely, és adott egy csapat, akikkel kis ötletelés után arra gondoltunk, hogy összefogunk a szervezés terén, és megpróbáljuk ugyanazt a színvonalat nyújtani, mint amit csak egy több száz ember befogadására alkalmas, több százezer forintért bérelhető helyszín képes adni. A 2024. április 14-én megvalósuló díjmentes program közreműködői számára nagyon fontos, hogy helyi vagy innen elszármazott, szakmájukat elkötelezetten képviselő szolgáltatókat mutassunk be. Így kapcsolódtunk össze Bohács Róbert vőféllyel is, aki törökszentmiklósi és talán kevesen tudják, hogy a Vőfély Szövetség alapító tagja. Ő lesz a nap házigazdája. 

Bohács Róbert: Szolnokon születtem, a gyerekkoromat Miklóson töltöttem, és itt jártam iskolába. Talán még a Szalavári Ani tánciskoláiból is sokan emlékeznek rám, több mint 4 évig táncoltam nála kisegítőként. A vőfélykedésre az unokatestvérem kért fel 20 évvel ezelőtt, amire egy gyömrői vőfély segített a felkészülésben. A levezett esküvő után gondoltam úgy, hogy másoknál is megpróbálom ezt feladatot ellátni.

Szerinted mi a legfontosabb feladata a vőfélynek?

A hagyományok figyelembevételével, a lakodalom teljes eseményének levezetése, összefogva a násznépet és a szolgáltatók munkáját. Nekem ez egy nagyon nemes feladatot jelent, szívemből csinálom. A vőfélyt ne tévesszük össze az olyan násznagyokkal, akik tanulatlanul, modortalanul próbálják szórakoztatni a vendégeket. Jelenleg jó magam már 3 éve tanítom is a vőfélykedést.

Hogyan készülsz egy-egy lakodalomra?

A nagy nap teljes forgatókönyvét a párral együtt állítom össze, ezzel megnyugvást adok magamnak, és nekik is. Folyamatos kapcsolattartás van közöttünk. Ez a felkészülés általában a nagy nap előtt már egy évvel elkezdődik.

A Vőfély Szövetség alelnökeke vagy. Mit képvisel a szervezet?

A szövetség 2016-ban alakult, Balázs Sándor elnök úr ötlete alapján. Egyik célja, hogy összefogja vőfélyeket, és irányt mutasson számukra. Megalkottunk egy etikai kódexet, és képzéseket is szervezünk. Másik fő célja pedig a hagyományőrzés, melynek a mérföldkövéhez értünk most, amikor a Hagyományok Házával tavaly év végén közösen elindult egy kezdeményezés a Nemzeti Értéktárba vételre, ami elengedhetetlen, ahhoz, hogy hungarikummá nyilvánítsák a vőfély szakmát.

Milyen programokon találkozhatunk Veled és pároddal, Dorkával, aki szintén „szakmabeli”?

Dorka szertartásvezetőként dolgozik az esküvői iparban. Sok pár esküvői fogadalomtételét teszi felejthetetlenné. A hétvégéket vagy esküvőn, vagy pedig kiállításokon, rendezvényeken, nyílt napokon töltjük, előadóként, vagy műsorvezetőként, és így lesz ez április 14-én is, amikor Törökszentmiklóson az első Esküvő Nyílt Napra kaptunk meghívást. Minden érdeklődő házasulandót szeretettel várunk, akár egy kötetlen beszélgetésre, vagy tanácsadásra.

Az Esküvő Nyílt Nap 2024. április 14. vasárnap, 10.00-16.00-ig várja az érdeklődőket Törökszentmiklóson, a Pánthy Endre út 1. szám alatt. Bővebb információ, előzetes regisztráció a +36/70-326-9268-as telefonszámon kérhető.

Szilágyiné Polgár Anita

Szóljon hozzá!