2024.05.17.
CímlapCivilekVárosi Média

XIII. Vándorló Bográcsok Találkozója – Kengyel-Bagimajor

Június 24-én, a Kengyel-Bagimajor Turisztikai Központban tartották a XIII. Vándorló Bográcsok Találkozóját.

A délelőtt 10 órakor kezdődő eseményen a különböző színpadi programok mellett játékos ügyességi versenyekkel, játszóparkkal, főzőversennyel, különböző gasztronómiai alkotásokkal várták a résztvevőket, érdeklődőket.

A rendezvény jó alkalom arra, hogy minél többen megismerjék a Törökszentmiklósi Járás kultúráját, hagyományait és gasztronómiai szokásait. A szervezők ehhez egységes kiállító udvarokat, azonos méretű udvarházakat biztosítanak, melyeket minden delegáció az adott településre jellemző módon rendez be. A Törökszentmiklósi Járás települései (Törökszentmiklós, Kengyel, Örményes, Kuncsorba, Tiszapüspöki, Fegyvernek, Tiszatenyő, Szajol) mellett már állandó vendégként idén is képviseltette magát Nagykörű is.

A találkozókon megmérettetnek a települések, elsősorban a bográcsban készített ételeikkel, de ezen kívül közel 10 kategóriában versengenek egymással. A helyezésekről Csányi Sándor szakács, a „Gulyáskirály” által vezetett zsűri (Bernát Sándorné Marika, Gál Albert, Rékási Tibor) döntött.

A színpadi programok között a Miklós Néptáncegyüttes, a Törökszentmiklósi Népdalkör, a Vadrózsák Citeraegyüttes, és a Reni Zumba Dance szerepelt városunkból.

Az eredményhirdetés során több I. helyezést vehetett át a Törökszentiklósi delegáció, a játékos sportversenyben, a Legízlésesebb tálalás, a Legízletesebb ételek, és a Hagyományos bográcsos ételek kategóriájában a bizonyult a legjobbnak településünk, a Legautentikusabb udvarház kategóriában pedig a II. helyet szerezte meg Törökszentmiklós.

A kezdet

A Vándorló Bográcsok Találkozója 2010-ben indult útjára, a Törökszentmiklós Térsége Többcélú Kistérségi Társulás szervezésében. Az egész napos rendezvény célja a kistérség településeinek bemutatkozása, egymás, és a vármegyei közönség megismertetése a települések hagyományaival, kulturális csoportjaival, gasztronómiájával. 

Szóljon hozzá!