2024.04.24.
CímlapHírlap

Kalotaszeg Kincsei országos találkozó

Idén júniusban már második alkalommal szervez Kalotaszeg Kincsei címmel országos találkozót az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület. De ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor ez már a harmadik tudásátadó hétvége lesz. 2021 telén online konferenciát szerveztek, augusztusban pedig már személyesen is találkoztak egymással a gyöngyök szerelmesei, a népi ékszerkészítők, a népi tárgyalkotó iparművészek, a viseletkészítők, a néptáncosok és az egyénileg alkotó érdeklődők. A cél most is a kalotaszegi magyar népviseletek, valamint a gyöngykultúra széleskörű megismertetése, melyet este egy fantasztikus gála zár. Ide minden törökszentmiklósit szeretettel várnak a „Lépeget az égi Isten” címmel Balogh Melinda és az Erdőfű zenekar koncertjére. Természetesen kalotaszegi és erdélyi cigány népzenék csendülnek majd fel, de érkeznek néptáncosok Kistarcsáról, Zagyvarékasról és nem maradhat ki a Miklós Néptáncegyüttes. Lesz kalotaszegi viselet-bemutató, valamint Forgács Kata és Száz Máté duettjét is hallhatjuk, ők kalotaszegi dalokat hangoltak újra. A találkozóról az Apáról Fiúra Egyesület elnökét Molnár Anettet kérdeztük meg.

Lassan két éve lesz, hogy először volt Törökszentmiklóson Kalotaszeg népművészetével foglalkozó konferencia, találkozó. Akkor beszéltünk róla, hogy hogyan is kapcsolódik össze a két település, de most röviden elevenítsük fel. Hogyan jutott el Kalotaszeg népi kultúrája ide Törökszentmiklósra?

Az egész 2018-ban kezdődött, amikor Kelet-Magyarország területéről 12 fő verbuválódott össze a kalotaszegi párta megismerésére az Alkotóházunkba Péter Szidónia vezetésével. Aztán ez a csapat együtt maradt. Jártunk tanulmányúton Kalotaszegen – idén is voltunk – kutattunk, tanultunk, és egymást is tanítottuk, és azóta is ezt tesszük. Nevet is adtunk magunknak, mi lettünk a Kalotaszegi barangolók. 2021-re pedig eljutottunk odáig, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és mi, mint partnerszervezet, törökszentmiklósi központtal szerveztünk egy online konferenciát a kalotaszegi magyar népviseletek, népi hagyományok széleskörű megismertetésére. Hatalmas sikerrel zárult, két hétvégén keresztül mintegy 200 résztvevője volt a programnak határon innen és túl. Ezt folytattuk augusztusban a Kalotaszeg Gyöngyei országos találkozó és Kalotaszeg Kincsei gála keretében.

És akkor most június 10-én ezt folytatjátok tovább?

Igen, és egyre részletesebben szeretnénk bemutatni a résztvevőknek minél több szempontból a kalotaszegi színes viseletet. A korábbi találkozókkal összhangban olyan előadókat hívtunk, akiknek szakmai tudása lenyűgöző. E konferencia a jelen és a jövő generációjának szól, a hagyományok megismertetésével, az ízlés formálásával segítve a népművészeti tárgyi anyanyelvünk régi és új értelmezését. A helyszín rendhagyó módon a Klein-Lábassy Kultúrkúria lesz. Délelőtt 11 órától néprajzi előadásokat tervezünk. A gyöngy térhódítása a kalotaszegi viseletekben címmel dr. Tötszegi Tekla erdélyi magyar néprajzkutató, egyetemi oktató fog előadást tartani. Kovácsné Boldizsár Gizella tankönyvszerkesztő, rajz- és vizuális kultúra szakos tanár témája a színek, formák, harmónia lesz, és a viseletmegújulás lehetőségeiről Beszprémy Katalin, a Népi Iparművészeti Tanács elnöke fog beszélni.

A „Kalotaszegi barangolók” alkotócsoport munkáival megismerkedhetünk?

Igen, hiszen a több éves munkánk eredményét, a legújabb alkotásokkal együtt kiállítjuk ezen a napon. A tárlaton bemutatjuk azokat a színes és változatos megújításra törekvő darabokat, melyek a kalotaszegi népművészeti alkotások motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkeznek oly módon, hogy a mai funkciók által új formát öltenek. De lesz egy Csűrkiállítás is „Az én Kalotaszegem” címmel. Ez tulajdonképpen egy fotókiállítás a találkozón résztvevők képeiből. Egész sokat kaptunk már, például Kalotaszeg által inspirált alkotások vagy ott gyűjtött tárgyak, helyi épületek, események fotóit küldték már el számunkra.

Az előadások után a gyakorlatban is lesz lehetőség még több tudást szerezni ebben a témában?

Természetesen most is lesznek műhelyfoglalkozások gyöngyékszer-készítők számára gyöngyfűzők, népi iparművészek irányításával, amihez az alapanyagot is biztosítjuk. A jelentkezők készíthetnek táskadíszt, csatot, vagy éppen gyöngyszíves bojtot, amit utána haza is vihetnek.

Az este 7 órakor kezdődő gálára kiket vártok?

Ez már nem igényel akkora szakmai elhivatottságot, mindenki értheti, és gyönyörködhet majd benne, aki szereti a néptáncot, a népzenét. Szóval mindenki jöhet, és láthat kalotaszegi táncokat, hallgathat kalotaszegi népdalokat, de ekkor lesz a kalotaszegi viseletbemutató is a kókai Kóka Kulturális Táncegyesület közreműködésével. És nem maradhat el a táncház sem az Erdőfű zenekarral. Akik nélkül pedig mindezt nem tudnánk megvalósítani: Csoóri Sándor Program, Nemzeti Kulturális Alap, Törökszentmiklós Városi Önkormányzat, Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Ezúton is köszönjük a támogatásukat.

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!