2024.04.24.
CímlapHírlapSport

Szinte a teljes keret saját nevelés a Törökszentmiklósi FC felnőtt csapatánál

Tarjányi Csaba, Erdős László, Szecsei József

Mintegy 300 gyerek, egy megyei I. osztályban játszó férfi felnőtt csapat, és az önkormányzati, TAO pályázati rendszerek koordinálása a feladata a Törökszentmiklósi FC – Veteriner 3 tagú elnökségének. Ebben a vezetőségben történt a közelmúltban változás egy szomorú esemény kapcsán. 63 éves korában elhunyt Dr. Wyszoczky Ferenc, a klub egyik legsikeresebb elnöke. Az új elnök az eddigi elnökhelyettes Erdős László lett. Őt kérdeztük a felnőtt csapat, az utánpótlásnevelés, és a pályázatok kapcsán. Beszélgettünk az egyesület finanszírozásáról is, de az egy külön cikket kívánna. Ami biztos pont az életükben, az a TAO rendszer, amit csak az utánpótlásra fordíthatnak, a felnőtt csapat esetében az önkormányzati támogatás, és a szponzorok. Legnagyobb támogatójuk a névadó Veteriner Kft, a Vaták Ablakcentrum, és új szereplőként a Totallsport.

Év elején te lettél az új elnök az egyesületnél, de már évek óta segíted a klub életét Ki a többi vezetőségi tag?

Igen, elnökhelyettesként 6 éven keresztül dolgoztam Dr. Wyszoczky Ferenc, Feri bácsi mellett. Sajnos Feri bácsi az év végén eltávozott közülünk, így januárban egy taggyűlést hívtunk össze, hogy a 3 tagú vezetőséget megválasszuk. Új vezetőségi tag lett Tarjányi Csaba. Ő törökszentmiklósi, éveken keresztül volt a felnőtt csapat játékosa, és jelenleg utánpótlásedző. Szecsei József lett az elnökhelyettes, ő eddig is vezetőségi tag volt.

A harmadik hellyel elégedettek lennének

A férfi felnőtt labdarugó csapatunk az idei szezont ismét a megyei I. osztályú bajnokságban kezdte meg. Hogyan értékeled az eddig elért eredményüket?

Többen kételkedtek abban, hogy az NBIII – ból kiesve sikerül majd egy olyan csapattal kiállnunk a megyei I. osztályban, ami még eredményt is fel tud mutatni. Ezzel szemben az őszi fordulók után, és a tavaszi szezon elején is a tabella 3. helyén állunk. A cél az, hogy ezt megtartsuk, és jelenleg ez a maximum, amit el tudunk érni. A Martfű és Tiszaföldvár előz meg bennünket, de ők szinte NB III-as költségvetéssel rendelkeznek, ezzel mi, és a többi 12 csapat nem tudjuk felvenni a versenyt.

A mi koncepciónk az, hogy azok a fiatal sportolók, akiket kiskoruk óta mi nevelünk, és országos, régiós bajnokságokban szerepelnek, ők alkossák a felnőtt csapat gerincét. Volt olyan mérkőzés, hogy 11 saját nevelésű focistánk lépett pályára, de a teljes keret mintegy 85% – a mi fiunk. Erre vagyunk a legbüszkébbek, mert ezt a megyében senki nem mondhatja el magáról. Továbbra is Gergely Mátyás a csapat edzője, aki most azokkal a srácokkal dolgozik, akiket ő is nevelt még utánpótlásedzőként. Ezek a fiúk most beértek, felnőttek, és egy-két megyebeli játékossal megerősítve egy lendületes, erős fiatal csapatot alkotnak.

Mintegy 300 gyermek focizik náluk

Az elmúlt években a hangsúlyt az utánpótlásnevelésre helyeztétek. Itt most milyen eredményekről tudsz beszámolni?

A legfrissebb adat alapján 176 igazolt labdarúgónk van, fiúk, lányok vegyesen, de összességében több mint 300 gyermekkel foglalkozunk. Ez annak köszönhető, hogy már jelen vagyunk az óvodákban, és az általános iskolákban is, ahol foglalkozásokat tartunk, a 12 fős edzői gárdával. Természetesen mi is kapcsolódunk az utánpótlásrendszer országos rendszerébe, ami jelenleg úgy néz ki, hogy van 10 akadémia, utána következnek a megyei tehetségközpontok. Ez nálunk egyértelműen a Szolnoki MÁV. Ezt követik a körzetközpontok. Ebből összesen 92 van az országban, a megyében 3, ebből az egyik a Törökszentmiklósi FC. Hozzánk 18 csapat tartozik, és mi rendezzük a Bozsik-tornákat számukra, ami egy szombat délelőtt  200 gyereket érint, hiszen az összes klub hozzánk utazik, egészen a 11 éves korosztályig. Így nagyon komoly sportbázisnak számítunk a megyében. Ennek megtartására rengeteg energiát is fordítunk.

Akik már „kiöregedtek” a Bozsik Tornákból, ők a megyei bajnokságban szerepelnek?

Velük nem megyei, hanem régiós bajnokságokban lépünk pályára, melyek sokkal erősebbek, de ebből lehet igazán tanulni, és fejlődni. Ezért Hódmezővásárhelyre, Szegedre, Debrecenbe, Békéscsabára utazunk, és ott szerepelünk nagyon komoly versenysorozatokban hétről-hétre. Erre többen mondják azt, hogy többet vállalunk, mint szükséges lenne, de mi ebben látjuk a fejlődés, az előrelépés lehetőségét.

Folyamatosan fejlesztik a sportpályát

Az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a sportegyesület a sportpályát. A jövőre nézve is vannak ilyen irányú terveitek?

Eddig mintegy 100 millió forintot költöttünk a sportpálya fejlesztésére pályázati lehetőségeket kihasználva, az önkormányzattal együttműködve. Többek közt sikerült kiépíteni mindkét pálya alatt a locsolórendszert, van fedett lelátónk székekkel, és most szeretnénk befejezni a Covid idejében elkezdett öltöző felújítást, bővítést. Ezt követően a meglévő járdákat viacolorra cseréljük, illetve közösségi teret alakítunk ki, és mindkét kisebb pályán talajcserét hajtunk majd végre.

A legfrissebb hírünk pedig az, hogy jó eséllyel most célba ér hosszú évek lobbi tevékenysége, és a régi „C” pálya területén egy 110 m x 65 m – es nagy műfüves pályát tudunk majd építeni. Ez Törökszentmiklósnak, és a térségnek is óriási előrelépés lenne, hiszen Szolnokon a több mint 20 év alatt már nagyon elhasználódott ez a méretű műfüves pálya, legközelebb pedig megfelelő infrastruktúrával ellátva Karcagon, és Jászberényben van ilyen típusú pálya. Erre adtunk most be egy pályázatot, és nagyon bízunk a sikerében. Ez új dimenzióba helyezné Törökszentmiklós labdarúgását.

Szóljon hozzá!