2024.04.23.
CímlapHírekHírlapSport

Mi újság az atlétáinkkal?

Az elmúlt években az atlétika sportág kapcsán többször beszélgettünk Rivasz-Tóth Norbert többszörös magyar bajnok, U23 – as Európa-bajnok, világbajnok 9. és olimpiai 22. helyezett gerelyhajítóval, aki a Törökszentmiklósi Diák Atlétikai Klubban (TDAK) kezdte bontogatni szárnyait, sőt ebben a színekben lett magyar bajnok is. Azonban magával az egyesülettel már nagyon régen foglalkoztunk a Törökszentmiklósi Hírlap hasábjain. Ezt pótoljuk most: Kenyeres Bata Lívia edző és Anda Tibor edző, szakosztályvezető voltak a beszélgetőpartnereink.

Kezdjük a legelején. Mióta működik a Törökszentmiklósi Diák Atlétikai Klub, jelenleg ki az elnök, kik az edzők, és hány gyermek sportol nálatok?

K.B.L.: – A TDAK 1999-ben vált ki a TSE-ből, azóta önállóan tevékenykedik a városban. Kezdetekben Bertán István kezei közt formálódtak az atléták, majd Varga Lőrinc vette át a stafétabotot. „Pista bácsi” megalapozta a szakosztály megbecsültségét országos szinten is. Több mint 100 (korosztályos) magyar bajnoki cím és több válogatott sportoló fémjelzi munkáját. Az őt követő Varga Lőrinc egy más szintre juttatta az egyesületet. Felnőtt magyar bajnokot nevelt Rivasz-Tóth Norbert személyében, még az egyesület színeiben. R. Tóth Norbert olimpiai szereplése, ill. világbajnoki 9. helyezése már nem ehhez a klubhoz fűződik, de Varga Lőrinc még mindig a klub elnökeként tevékenykedik.

Mekkora az edzői stábotok, és a sportolók száma?

A.T.: – Jelenleg ketten foglalkozunk az atlétákkal. Kenyeres-Bata Lívia a gyermek korcsoporttal (7-11 év), és én az „idősebb” korosztállyal. Az átmenet megkönnyítése, valamint az edzés hatékonyságának növelése miatt, van olyan edzésünk, amelyen mindketten jelen vagyunk. Az edzéseket 45-50 gyermek látogatja, akik a város összes iskolájából, sőt még Tiszatenyőről is érkeznek hozzánk.

A versenybeszámolóitok kapcsán többször lehetett olvasni a Kölyökből Atléta Programról. Ez mit takar?

K.B.L.: – -Igen, az egyesület részt vesz a Kölyökből Atléta Programban, amely az atlétikai világbajnoksághoz kötődő sportágfejlesztési programok egyike, és célja, hogy egyre több gyermek válassza első sportágként az atlétikát. Az atlétika minden más sportágnak az alapját képezi, hiszen olyan mozgásformákat ölel fel, mint a futás, ugrás és a dobás A program része a WA Kids’s Athletics kezdeményezésének, amely az egész világon népszerűsíti a sportágat. A mi „kis” atlétáink is örömmel vesznek részt a régiós versenyeken, ahol kiemelkedően szerepelnek. Ezt a sok érem is bizonyítja, amelyekkel gazdagodnak egy-egy verseny után. A program lényege, hogy a foglalkozásokon és versenyeken az egyéni jelleg helyett a csapatszellem helyeződik előtérbe. A korszellemhez igazodó, változatos és színes eszközök, mozgásformákat alkalmazzuk, igazodva a gyermekek megváltozott koncentrációs képességeihez. Ami még nagyon fontos, hogy a feladatok sokszínűsége a legkülönbözőbb testi adottságú gyermekeknek is lehetőséget ad a sikerélményre. A megszerzett alap képességek pedig minden sportágban kamatoztathatók.

Miből tudjátok finanszírozni a működést, és az mire elég, illetve Törökszentmiklóson minden adott ahhoz, hogy megfelelő módon fel tudjátok készíteni a gyerekeket a versenyekre?

A.T.: – A klub szinte 100 százalékban az önkormányzati támogatásból finanszírozza a versenyeztetést és a felkészülést. Az edzéskörülmények nem éppen mondhatók ideálisnak, tekintve a sportpálya és más pályák állapotát. Ennek ellenére a korosztályos országos bajnokságokon 1-8. helyezéseket gyűjtenek be atlétáink. Jelenleg a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában tartjuk az edzéseket.

Tervek az idei évre?

K.B.L.: – Elsődleges tervünk a következő időszakra, hogy megmaradjon az atlétika, mint versenysport a városban, minél több gyermek meg tudja kapni azokat az alap atletikus képességeket, amikre később építeni tudják akár sportkarrierjüket is. Természetesen versenyeztetjük is atlétáinkat. A következő megmérettetés Budapesten a Fedettpályás U16 Atlétikai Magyar Bajnokság lesz február 4-5-én. A gyermekkorcsoportot is számos verseny várja egyéniben és csapatban egyaránt. Néhány atlétát szeretnénk elvinni a 2023-as Atlétikai Világbajnokságra, hogy élőben láthassák a világ legjobb atlétáit és együtt szurkolhassunk Rivasz-Tóth Norbertnek.

Köszönjük nektek a beszélgetést, gratulálunk az elért eredményeitekhez, és további szép sikereket, sok jó atlétát kívánunk!

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!