2024.04.18.
CímlapHírekHírlapÖnkormányzat

Októberben indulhat el a Galambos park fejlesztése

Játszótér napvitorla árnyékolással, színpad, fedett vizesblokk, ivókút, futókör, mászóerdő, vizes élőhely, és körben parkoló kialakítása. Ez mind-mind szerepel a Galambos park felújításának terveiben. Tavasszal lesz egy éve, hogy sikeres lett az erre benyújtott pályázat, éppen ezért Marsi Péter Városfejlesztési Osztály osztályvezetőjét kerestük meg a kivitelezéssel kapcsolatos kérdéseinkkel.

A mi véleményünket is kikérték a Galambos park felújításához

Több éve beszélünk arról, hogy a Galambos parkot milyen jó lenne megújítani, és kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. De miért pont a városnak ezen része lett meghatározva felújításra?

Városunk egyik meghatározó közösségi tere a Galambos park. Minden korosztály számára pihenést, szórakozást nyújt, rendezvénytérként is használjuk. Ezt nem csak a város vezetése gondolta így, hanem a lakosság is. Igény mutatkozott a terület fejlesztésére, újragondolására, hogy a mai kor elvárásainak is megfeleljen. Ez a tervezés már 2019-ben elkezdődött, az önkormányzat Buella Mónika tájépítészt bízta meg a park használatának, funkciójának újragondolásával. Több elképzelés is született, és lakossági fórum keretében is megvitattuk, azért, hogy olyan tervet fogadjunk el, ami a közösség kívánságainak is megfelel. Így 2020 év elejére elkészült egy átfogó fejlesztési koncepció a területre.

Az már akkor is nyilvánvaló volt, hogy egy ekkora beruházást önerőből nem tud megvalósítani a város, szükség lesz hozzá pályázati támogatásra. Erre mikor nyílt lehetőség?

Tulajdonképpen szinte 2 évet kellett még várnunk, de az új Európai Uniós fejlesztési ciklus pályázati kiírásai kedveztek ennek a tervünknek. A Képviselő-testület 2022. január 6-án dönthetett arról, hogy benyújtja pályázatát a TOP Plusz keretén belül az „Élhető települések” felhívásra „Zöldfelület komplex fejlesztése az Alatkai utcában” címmel. 2022. április 8-án már meg is érkezett az értesítés, 499.993.666 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a projekt.

Erről akkor be is számoltunk. Mi történt azóta? Milyen folyamatokon kell végigmenni, míg a már látható kivitelezés megindul?

Megkötöttük a támogatási szerződést, ezt követően lett kiválasztva a tervező, aki a koncepcióterv alapján az engedélyezéshez szükséges terveket elkészített. Itt többkörös egyeztetések zajlottak, míg végül az elmúlt év végére elkészültek a tervek, és elindulhatott az engedélyezési eljárás az egyes építményekre. Az engedélyek megszerzését követően elkészítésre kerülnek a kiviteli tervek, amelyek birtokában a 2023 év első felében tervezzük elindítani a közbeszerzési eljárást. Sikeres közbeszerzés után 2023 októberében indulhat el a park fejlesztése, a lakosság számára is látványos szakasza. A fejlesztést 2024 végéig szeretnénk befejezni.

A látványos munkálatok még több hónapig váratnak magukra

A tervek elkészítése és a kivitelezés megkezdése között egy igen hosszú idő telt, és még telik is el. Az építőiparban folyamatosan tapasztalható drágulások okozhatnak nehézséget a park felújításában?

Azt már most látjuk, hogy az építőipari árak jelentős emelkedésére tekintette a teljes koncepció sajnos nem valósulhat meg. Abban biztosak vagyunk, hogy megújul a zöldfelület és a játszótér, kiépül egy sétány és egy futókör, a terület térvilágítást kap, továbbá felújításra kerül a vizes élőhely a területen. A tér hasznosításához igazodóan dombokat fog a kivitelező kialakítani. A mindennapos használatot, és a területen lebonyolítandó eseményeket egy állandó vizesblokk fogja majd támogatni, illetve a park körül kiépítendő 71 db parkolóhely, amelyből 2 akadálymentes lesz. Az erdős-fás területen kalandparkot tervezünk. A játszótér körüli fedett közösségi épületben építendő vizesblokk mellett kemence, ivókút megépítése is szerepel a tervekben. A játszótér árnyékolását is megvalósítjuk. A térre bejutva pedig egy un. fogadó tér kialakítását is tervezzük, ahol különböző információs táblák fogadnák az érkezőt, melyek a park, és a város rövid történetét mutatnák be.

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!