2024.04.25.
CímlapHírekHírlapÖnkormányzat

Minden amit a strandról, és a zöldzsákról tudni kell

Legutóbb arról számolhattunk be a várost érintően, hogy mintegy 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Törökszentmiklós Városi Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Plusz Program helyi és térségi turizmusfejlesztési felhívásán. Ebből az összegből a Törökszentmiklósi Városi Strandfürdő és Kemping fogadóépületének bővítése és felújítása, valamint a meglévő gyógyászati szolgáltatások kínálatának bővítése történhet meg. A kivitelezés kezdetéről még nincs információ, jelenleg ennek a tervezése zajlik.

A strandot érintően viszont több megkeresés is érkezett hírlapunkhoz a jelenlegi téli nyitvatartásra vonatkozóan. Többen úgy gondolták, hogy a fürdő most is zárva van. A strand azonban folyamatosan várja azokat a vendégeit, akik a gyógyvizes medencét szeretnék igénybe venni, ahogyan az elmúlt években is tették. Erről kérdeztük az üzemeltető Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Róth Ervint. Az interjú során a hulladékkezelés és az abban bekövetkező változások is szóba kerültek.

Most is nyitva van a strand

Városunkban többekben felmerült a kérdés az energiaválság kapcsán, hogy a strand a megszokott téli üzemmódjában várja-e a vendégeit. Azaz most fogadnak fürdőzőket, vagy sem?

Ha röviden kell a válasz, akkor nyitva vagyunk. De valóban, engem és a kollégáimat is többen megállítanak, hogy ugyan mikor zár be a strand az energiaválság miatt? Azonban bármilyen nehézséget is jelent az energiaköltségek megnövekedése, a téli nyitvatartást tudjuk biztosítani. A téli üzemben ugyanis nem kell a vízforgató berendezéseket üzemeltetni a pancsoló, az élmény-, és úszómedence kapcsán, ezek jelenleg téliesítve vannak.

A termálvízzel üzemelő két gyógymedencénk, ami most is várja a kikapcsolódni vágyókat, a teljes üzemű nyárhoz képest jóval kisebb energiaráfordítással üzemeltethetőek. Ebben az időszakban pedig a vendégek száma is kevesebb, ezért a személyzet létszáma is csökkenthet. Ezért jelenleg semmi nem indokolja, hogy a strandot bezárjuk, szeretettel várjuk vendégeinket! Ezenkívül jó hír, hogy az önkormányzat döntése alapján a színpad melletti külső vizes blokk – ez egy különálló épület – tetőszerkezetének felújítását is el tudtuk kezdeni önerőből, ami hamarosan elkészül.

Ismét változik a hulladékgazdálkodás

Tavaly júliusban látott napvilágot az a hír, hogy a MOL Nyrt. (MOL) megnyerte a Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot, így 2023. július 1-jét követően ez a társaság végezheti valamennyi magyarországi település kommunális és szelektív szilárdhulladék begyűjtését és gondoskodik annak kezeléséről. Mit jelent ez nekünk törökszentmiklósiaknak?

Amiben biztos vagyok, hogy a hulladékot valaki el fogja szállítani, ebben nem lesz fennakadás. A részleteket azonban még mi sem ismerjük. Amit a lakosság érzékelhet, az például a zöldhulladék elszállításban lehet, pontosabban, amit eddig a város tudott biztosítani. Röviden összefoglalva. Az önkormányzatok igazgatási területén a lakosság és az intézmények, az ingatlanhasználók által termelt hulladék elszállításáért 2023. június 30-ig az önkormányzatok, július 1-től pedig az állam a felelős. A hulladéktörvény módosítása, és a koncessziós pályázat eredményének következtében – amit megnyert a MOL –  a MOL átveszi az egész hulladékgazdálkodást, ő lesz a felelős, a hulladék gyűjtéséért, kezeléséért, a kereskedelemért. A települési hulladékrendeleteket ettől az időponttól egy kormányrendelettel hatályon kívül helyezik.

A szakma szereplői által eddig még nem ismert rendeletet fog alkotni a kormány. A helyi rendelet pedig szinte mindenhol más. Nálunk például azt tartalmazza, hogy minden törökszentmiklósi ingatlanhasználónak 10 db zöld zsákot térítésmentesen biztosít a hulladékelszállítást végző közszolgáltató, ebben az esetben tehát a Kommunális Kft. Ezt egyébként az a jogszabály írja elő, ami a közszolgáltatót, vagy az alvállalkozóját kötelezi arra, hogy az adott évben meghatározott járatnapokon biztosítania kell edényt, vagy zsákokat.

Ezen felül a helyi önkormányzati rendeletben az szerepel, hogy az ingatlanhasználó kap még 10 zsákot, amit a helyhatóság finanszíroz, így jön ki a már megszokott évi 20 db zöld zsák. Ez az év bármely időszakában felvehető a rendelet szerint. Ez az önkormányzati rendelet lesz most hatályon kívül helyezve. Mivel az új hulladékgazdálkodási törvény július 1-én lép hatályba, ezért valószínűsíthető, hogy az önkormányzat időarányosan elosztva 5 db zöld zsákot biztosít ingyenesen az ingatlanhasználók részére. A kft. pedig továbbra is a 10 darabot fogja odaadni térítésmentesen mindazoknak, akik érvényes hulladékközszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek.

Mi veszti még hatályát július elsejétől?

A változás nálunk 2024-től valószínűleg érinteni fogja a házhozmenő lomtalanítás rendszerét is, amit 2 éve vezetett be rendeletmódosítással az önkormányzat. Ez egyébként nem mindenhol bevett szokás.  Az egyik nagy feladat pont ez lesz a MOL számára, hogy a több mint 3000 település rendeletét valahogyan egységesítse, és ebből jöjjön létre egy jogszabály, egy egységes hulladékgazdálkodási rendszer. Egyelőre azonban még mi, azaz a szakma sem tudunk többet mondani, de amint kiderülnek a pontos részletek, mindenkit tájékoztatni fogunk.

Köszönjük az információt, és további eredményes munkát kívánunk!

Szóljon hozzá!