2024.04.20.
CímlapHírekHírlapKultúra

Az Ipolyi Közművelődési Központ működése az energiakorlátozás ideje alatt

Január 9-én véget ért a téli szünet az Ipolyi Közművelődési Központban is, azóta szeretettel várja olvasóit a könyvtár valamennyi részlege, de a megváltozott nyitva tartás szerint. A közművelődési részleghez és a könyvtárhoz tartozó kulturális és mozgásos csoportok is folytatják működésüket. A helyszín azonban változott. Ennek oka az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott energiatakarékossági intézkedési terv. Mindez március 31-ig lesz érvényben. Minderről Hajnal László intézményvezetővel beszélgettünk.

A Helytörténeti Gyűjtemény ad otthon a közösségeknek

Többen félreértették az energiatakarékossági intézkedési terv egyik elemét, ami az Ipolyi Közművelődési Központra vonatkozott. Hogy néz ki tehát az intézmény működése, nyitvatartása?

Az IKK-ban jelenlévő több mint 30 közösség megértően csatlakozott hozzánk, így nagyon reméljük, hogy ez az időszak nem okoz visszafordíthatatlan létszámcsökkenést. Az állandó csoportjainkat átmenetileg tudjuk fogadni a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteményben, a Zeneiskolában, a Hunyadi Mátyás Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tornatermében és az EGYMI Gyógytorna helyiségében. Ez a sok helyszín részünkről is többletmunkával jár, de ezzel a kompromisszummal teljesíteni tudjuk a közösségeink találkozási igényét, így folyamatos marad ez az egyébként minden magyarországi településen kötelező szakmai szolgáltatás. Közösségi terek nélkül egy településen visszaszorul a társadalmi élet, s a jelenlegieknél még több szociális problémába fogunk majd ütközni!

Akkor konkrétan miben mutatkozik meg az intézmény életében történt megszorítás?

A földgázfogyasztás korlátozása elsősorban a rendezvények szervezésére van kihatással. Sajnos az első negyedévünkben ezen a területen számos, nem csak pénzügyi értelemben vett bevételi forrás, hanem közművelődési szempontból is fontos esemény kiesik. Az elmúlt évben ilyenkor már „túl voltunk” az Újévköszöntő koncerten, több színházi előadást, országos hírű könnyűzenei koncertet, vagy stand up előadást látogathatott a miklósi közönség. Az államilag támogatott Lázár Ervin Program keretében a Szolnoki Szimfonikusok két nap alatt öt koncertet adtak intézményünk színháztermében, melyeket 22 településről összesen 1286 gyermek hallhatott. Erről most lemaradtunk, ami jelentős kiesést jelent kulturális szempontból, az intézményben maradó bevételtől eltekintve is. Azonban az év második felére elkészül a termálhő-bekötés, azaz remélhetőleg jövőre már nem kell oly mértékű függésben lennünk a külső energiaszolgáltatástól.

600 látogató az első héten

Sokan nagyon helyesen tudták a könyvtár új nyitvatartási rendjét. Arról van adatotok, hogy például január 2. hetében hány olvasó vette igénybe a könyvtár szolgáltatásait?

A könyvtár heti 25 órában fogadja a látogatókat – átmenetileg – ez lényegesen kevesebb, mint amit egy húszezres városban igényel a diákság, az iskolai osztályok és a felnőtt lakosság. Ez kiderült az őszi időszakban is, amikor folyamatosan érkeztek az osztályok, és az esti nyitva tartás is szükséges. Ezzel már a nyitás első hetében szembesültünk. Olykor sorban állás is kialakult. Számadatok is rendelkezésre állnak, mert a könyvtári rendszer jegyzi a forgalmat. Ezen a héten 600 látogató és 900 kölcsönzött dokumentum jellemezte ezt a rövidített nyitva tartást.

A közművelődési részleg is dolgozik, ahogyan már elmondtad működnek a csoportjaitok, de mire számíthatunk a közeljövőben?

Jelenleg már készülünk a tavaszra! Áprilisban koncertekkel, kiállításokkal és színházi előadásokkal indítunk, és újra megnyílik a ház a csoportok előtt is! Kisebb létszámú programokat továbbra is rendezünk az Almásy út 20. sz. alatt. Készülünk január 24-re. Ekkor Mikszáth és a Gulyásfesztivál címmel Csányi Sándor „Gulyáskirály” előadására várjuk az érdeklődőket, mely a magyar konyha hagyományairól szól majd a Törökszentmiklósi Értékek Klubja keretében. Másnap 17 óráról Radeczky Erzsébet: Csodálatos cipészvilág – hajdan volt mesterek Törökszentmiklóson című emlékkönyv kéziratának bemutató előadását tartjuk meg. Január 26-án Héja László Családtörténeti források, dokumentumok a múzeumban című előadására várunk mindenkit szeretettel a Családfakutató Klubba.

A Helytörténeti Gyűjtemény életében ez komoly változást jelent. Mindez nehezíti az ott zajló munkát?

A Helytörténeti Gyűjteményben az intézmény csoportjainak „hangos” és néha zsúfolt működése mellett, a múzeum belső szentélyében továbbra is „csendes” kutatómunka zajlik. Jelenleg készül egy törökszentmiklósi Utcanév Katalógus, a régi-új utcanevekben segít eligazodni. Egy másik kutatási témája Héja Lászlónak – a helytörténeti gyűjtemény vezetőjének – a XVIII. sz. II. felének több évnyi lakossági adólajstroma, családkutatásban hasznos adatközlés, – történetesen egy 1782. évi adólajstrom alapján. Mindezek mellett folytatódik a középkori oklevelek Balaszentmiklósra vonatkozó történelmi források kutatása.

Az IKK programjairól, eseményeiről napi friss információkat itt találnak: https://www.facebook.com/ipolyikultkozpont/

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!