2024.04.30.
CímlapHírekÖnkormányzat

Hamarosan ismét gallyazzák a fákat Törökszentmiklóson

Az áramszolgáltató által végeztetett évenkénti gallyazás kérdésköre mindig egy kardinális probléma városunkban. Sajnos több olyan év is volt már, amikor féloldalas, vagy V alakú fák jelezték a gallyazási munkálatokat, és az útvonalat, hogy merre haladnak. Az azonban tény, hogy a túl magasra nőtt, a vezetéket veszélyes távolságban megközelítő fák, ágak, üzemzavart, áramkimaradást szülhetnek. Ezek nekünk, lakosoknak igen kellemetlen, sőt, élet- és balesetveszélyes helyzeteket is okozhatnak. A biztonsági zónába érő ágak, gallyak, akár emberéletet is veszélyeztethetnek.

A Béres Erdészeti Kft. az idei évben is elvégzi a gallyazási/fakivágási munkálatokat az OPUS TITÁSZ Zrt. megbízásából Törökszentmiklós bel- és külterületén.

A munkálatok várható időpontja: 2023. 02. 13-tól 2023. 03. 31-ig tart majd.

Március végéig végez tehát gallyazási munkálatokat Törökszentmiklóson a Béres Erdészeti Kft.– olvasható közleményükben, melyben jelezték – az ingatlantulajdonos, ingatlanhasználó kötelessége gondoskodni az elektromos vezetékekhez közeli növények és faágak gallyazásáról az előírt távolságok betartásával. Az egy kilovoltos vezetéktől egyméteres, az egy-harmincöt kilovoltos vezetéktől 2 méteres, a 35-200 kilovoltos vezetéktől 3 méteres távolságra kell lennie a növényzetnek.

Mi is elvégezhetjük a gallyazást

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa használója ezt elmulasztja, az áramszolgáltató a szerződött partnereivel elvégezteti a szükséges beavatkozásokat. Mivel a munkálatok elsődleges szempontja az élet-, vagyon- és üzembiztonság feltételeinek megteremtése, ezért nem minden esetben tudnak esztétikai szempontokat figyelembe venni. Hogy a gallyazás mindenki számára megfelelő eredményt hozzon, azt tanácsolják, hogy azt végezze el az ingatlantulajdonosa/használója. A munkálatok idejére – az élet- és a vagyonbiztonság védelme miatt – azonban az elektromos hálózatot feszültségmentesíteni kell, ezért kérték, hogy a gallyazási szándékot jelentsék be az ügyfélszolgálaton. Ez azért is fontos, mert a szükséges feszültségmentesítés elmaradása miatt bekövetkezett balesetekért, károkért az OPUSZ TITÁSZ Zrt. nem vállal felelősséget.

Elérhetőség: Az OPUS TITÁSZ Zrt. elérhetősége: 500, Szolnok, Verseghy út 3. Tel.: 56/506-131

A gallyazás következő problematikája, hogy a munka elvégzése után a gallyak, ágak, ott maradnak az ingatlan előtt, az árokban. Erről is az ingatlantulajdonosnak/használónak kell gondoskodnia. A legegyszerűbb, ha a levágott gallyakat előkészíti a soron következő zöldhulladékbegyűjtés járatnapjára, abban a formában, ahogy a Kommunális Kft. kéri, azaz kötegelve, maximum 50 cm átmérőjű, 1 méter hosszúságú, nem dróttal átkötött gally hulladék formában.

Szóljon hozzá!