2024.04.23.
CímlapHírekHírlapOktatás

A VIII. Nemzetközi Hegedűfesztivált rendezi zeneiskolánk

A mögöttünk hagyott 2022-es évben újból utat tört magának a komolyzene városunkban. Ősszel a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolával fogott össze az Ipolyi Közművelődési Központ, és útjára indult a zongorabérletes hangversenysorozat, melynek még áprilisban is lesz folytatása Grünwald Béla zongoraművész fellépésével. Sok-sok városi rendezvényen hallhattuk zeneiskolánk növendékeit, fúvós- és vonószenekarát, sőt decemberben az iskola tanárai, és meghívott vendégművészei örvendeztettek meg bennünket egy csodálatos, teltházas koncerttel. Idén tavasszal pedig a zeneiskola nagymúltú és jó hírű nemzetközi fesztiválra, versenyre készül, rögtön kettőre is. Először március 3-án és 4-én rendezik meg a VIII. Nemzetközi Hegedűfesztivált Törökszentmiklóson. A részletekről Balázs Zsolt igazgatót kérdeztük.

2021-ben a koronavírus járvány miatt online módon bonyolították le a versenyt, ennek ellenére is szép számban jelentkeztek a növendékek szerte az országból és a határon túlról is. Idén viszont újból hagyományos fesztiválra készülnek. Hány versenyzőre számítanak, és miből tudják mindezt finanszírozni?

Először is nagy öröm számunkra, hogy újra élőben rendezhetjük meg a fesztiválunkat. Az online versenyek azok egy dologra jók csak, hogy életben tartsák magát a rendszert, a folyamatot. Ennek oka, hogy egészen torz képek, hangok és előadások tudnak megszületni a legprofibb felvételek mellett is. Bár egy online hangszeres verseny még nem is a legfurcsább, hiszen abban az időszakban lehetett hallani nemzetközi online szakácsversenyről is! Mivel a nevezés még nem zárult le pontos létszám nincs, de előzetesen nagyon sok érdeklődő és jelentkező volt. Azt tudom biztosan, hogy már decemberben foglaltak szállást a városban határon túli versenyzők, tanárok, de hagyományosan a környező országokból, és sok magyarországi településről szoktak érkezni a növendékek. A finanszírozás kérdése nem egyszerű, de a forrást a Nemzeti Tehetség Program pályázata biztosítja számunkra.

Bárki nevezhet, aki hegedűn tanul?

Mi alapfokú művészetoktatási intézmény vagyunk, ezért kizárólag azoknak a jelentkezését várjuk, akik az alapfokban tanulnak, az általános iskola 8. osztályig. Öt korcsoportban lehet nevezni. A versenyzőknek egy kötelező és egy szabadon választott művet kell előadniuk. A kötelező művek funkciója az, hogy legyen egy olyan szegmense a produkciónak, ami összevethető. Ez nagyon érdekes és izgalmas dolog, mert az interpretációjuk ezer vagy 2000 kilométer helyrajzi távolságtól függetlenül nagyon hasonló vagy azonos, de ugyanakkor mégis különböző, és ez teszi ennyire izgalmassá ezeket a dolgokat.

Ismét elismert művésztanárok lesznek a hegedűfesztivál zsűrijében

Kik lesznek azok, akik eldöntik a sorrendet?

Ugyanazokkal a zsűritagokkal rendezzük már hosszú évek óta a versenyünket. És a zsűri összetétele rendkívül fontos tényező az ilyen jellegű versenyeknél. Azok a versenyek tudnak életben maradni, azok a látogatottak, ahol a zsűri tagjait elfogadják az azon résztvevő növendékek és tanáraik. A zsűrinek korrekt módon kell döntenie. Bár ez furcsa lehet a zenében, ahol szubjektív dolgokat kell megítélni. Tehát ahol jó a zsűri, oda visszatérnek a tanárok a növendékeikkel, illetve híre megy annak, hogy a verseny bírálói jól végzik a dolgukat, és ez még több versenyzőt hoz magával. Az egyik zsűritagunk, aki már a 3. fesztiválunkon vesz részt, egyenesen Svájcból érkezik.

Helyi versenyzőink is lesznek? Illetve miért fontosak ezek a megmérettetések az alapfokú zenei oktatásban résztvevők számára?

A versenyek teret és lehetőséget biztosítanak növendékeknek és tanáraiknak a bemutatkozásra, ezért fontosak. Ezeket a fesztiválokat lehet szeretni, nem szeretni, de feltétlen szükség van rájuk, különösen azoknak, akik zenei pályára készülnek, hiszen nekik előbb-utóbb ki kell állniuk a közönség elé, és ezt szokni, tanulni kell. Nálunk pedig évről évre vannak olyan tanítványok, akik ezen a területen szeretnének tovább tanulni. És igen, indulnak most is helyi versenyzők. A nevezések előtt belső meghallgatásokat végzünk, és így döntjük el a versenyen indulókat.

Köszönjük szépen a beszélgetést, és sikeres lebonyolítást, eredményes versenyt kívánunk!

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!