2024.04.29.
CímlapHírlap

Felelős állattartás?

A felelős állattartás és az állatvédelem szorosan összefügg, de jelenleg egyiknek sem rózsás a helyzete Magyarországon. Most is több tízezer kutya kóborol szerte az ország utcáin, ivarosak, így kontroll nélkül szaporodnak. Törökszentmiklós sem kivétel. A város bármely pontján lehet látni kóbor, jobb esetben önsétáltató kutyákat, hol magányosan, hol pedig kisebb falkába verődve. És nekünk még szerencsénk is van, mert 2014 óta működik városunkban a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány. A szervezet önkénteseinek és kevéske munkatársának bőven akad dolga, ami soha nem fog megváltozni, ha mi emberek nem készülünk fel felelősségünk teljes tudatában a gazdává válásra, annak minden jó és rossz oldalával együtt. A felelős állattartás hiányáról, az alapítvány mindennapjairól, és az új telephely kialakításáról beszélgettünk Sándor Erika alapítványi elnökkel.

A telepen lévő kutyák száma bőven meghaladja a befogadóképességet.

Jelenleg hány kutyát gondoztok napi szinten, illetve mennyi eb befogadására lenne szükség, ha mindegyiket bevinnétek a telephelyre?

Jelenleg 52 felnőtt és 29 kölyök vagy egészen kicsi kutya van a telepen, ami bőven meghaladja a befogadóképességet. A kölykök nagy részét már csak szobakennelbe tudtuk beletenni, ami nyilván hosszú távon nem megoldás. Később, ha nem kerülnek örökbefogadásra, hamarosan saját kennelre lenne szükségük. Ez azonban csak akkor kivitelezhető, ha egy kutyát örökbe fogadnak. Az utcán lévő kutyák számát nem szeretném megbecsülni, de véleményem szerint nem túlzás, hogy még egyszer ennyi kutyát be lehetne vinni, ha lenne hová.

Sajnos többször lehet olvasni olyan véleményt, hogy minek is vagytok, ha egy-egy kutya bevitelére nemet mondotok, vagy nem ugrotok rögtön a jelzésre „csak” a közösségi oldalatokra teszitek fel a fényképet, hogy keresi a gazdáját. Szóval akkor magyarázzuk el, hogy miért is?

Elsősorban is felelősek vagyunk a már gondozásunkban lévő kutyákért, többek közt egészségügyi szempontból. Az újonnan bekerülő kutyák 2 hétig kötelezően előírt karanténban vannak. Így előzzük meg, hogy egy lehetséges fertőzés miatt ne betegedjen le az összes többi állat, ami hosszas szenvedéssel, és jó esetben csak költséges orvosi kezeléssel jár. De akár még a gyengébb immunrendszerrel rendelkező kölykök kimúlását is okozhatja. Szűkös anyagi helyzetünket tekintve pedig nem tudunk végtelen számú kutyát etetni, gondozni, chippelni, oltatni, ivartalanítani. És végül, de nem utolsó sorban, egészen egyszerűen, ha nincs szabad kennel, vagy ketrec, akkor fizikálisan sem tudjuk hová tenni az utcán lévő kutyákat.

Ha átlagot nézünk, akkor egy nap mennyi kutyusnak lenne szüksége a segítségre, és ebből mennyinek van chipje, amivel azonosítani lehetne a gazdáját?

Napi szinten keresünk eltűnt kutyákat, olvasunk chipet az utcán szaladgáló, sokszor akár fajtatiszta kedvencekben, akiket jó esetben a chipnek köszönhetően haza tudunk vinni. Az esetek döntő többségében viszont a Törökszentmiklóson utcára kerülő állatok nagyobb részében még mindig nincs chip. Annak ellenére, hogy ez már tíz éve kötelező Magyarországon, és a hiánya a veszettség elleni oltás hiányát is előrevetíti, mivel a kettő már csak együtt működik. Ezeket a kutyákat többnyire sajnos nem keresi senki, bekerülnek a telepre.

Ezek szerint több mint 80 kutya él a telephelyen. Ha összegszerűen nézzük, akkor mennyibe kerül mindez? És itt nem csak az élelemre gondolok, hanem az orvosi költségekre is.

Havi szinten több százezer forintra rúg az átlagban általunk gondozott 80 kutya orvosi költségei, az élelem, gyógyszerek, élősködők elleni készítmények stb. megvásárlása, nem beszélve a benzinköltségről, amit nekünk is ugyanúgy fizetni kell.

Milyen egy napotok így a téli időszakban a telephelyen? Mettől meddig tart, illetve hányan gondoskodtok a kutyákról?

Télen és nyáron ugyanazok a körülmények fogadnak minket a telepen. De télen a legnehezebb a helyzet. Nincs víz, sem fűtés, de még elektromos áram sem, ami nagyon megnehezíti az életünket. Korán sötétedik, és mivel a kicsiket naponta többször is meg kell etetni, ezért a gondozók este elemlámpával, fejlámpával dolgoznak. Gázpalackkal melegítik fel a kutyáknak elkészített ételt, ami egy kicsit felmelegíti őket. A gondozók is a hidegben dolgoznak ilyenkor természetesen szinte egész nap, ami hosszú távon nagyon kimerítő.

Miből tudjátok mindezt finanszírozni?

Tulajdonképpen mindent a szimpatizánsaink adó 1%-ából és az adományként érkezett kisebb vagy nagyobb összegekből finanszírozunk. Másképpen nem tudnánk működni. Szerencsére nagy-nagy szeretet vesz körül bennünket, sokan hisznek a munkánkban, és támogatnak minket, akár élelemmel, vagy egyéb tárgyi eszközzel, amit a munkánk során felhasználunk a kutyák gondozásához. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden állandó és új támogatónknak, akik lehetővé teszik, hogy a kezdetektől még máig fenn tudott maradni az alapítvány, és tudunk segíteni a kidobott vagy utcára került állatokon!

Már lassan két éve vásárolta meg az új telephelyét az alapítvány, de még mindig a volt Vegytek területén működik a menhely. Miért nem tudtok költözni?

Folyamatban van az új telep víz- és villanybekötése, ami jelenleg egy nagyobb kiadás lesz nekünk. Ha ezek meglesznek, fákat kell ültetnünk, ami árnyékot fog biztosítani a nyári nagy melegben a kennelek fölött, ezek nélkül nem tudjuk elkezdeni a költözés további tervezését. A jelenleg használatos kenneleink közül bizony több is nagyon rozoga állapotban van már, ezeket cserélni kellene, már nem tudjuk őket használni az új telepen, így gondolkoznunk kell az új helyen egy kennelsor kialakításán, aminek a költségeit egyelőre még nem tudjuk miből teremtjük elő. Ezenkívül be kell szereznünk, vagy építeni egy vagy több olyan tároló egységet, ahol az állateledeleket tudjuk biztonságosan tárolni, illetve kellene épület a gondozók részére például az öltözéshez, kézmosáshoz stb., és az eszközök tárolására is. Egyelőre kis lépésekben próbálunk gondolkozni, de bízunk benne, hogy belátható időn belül elérhetővé válik az álmunk, és át tudunk költözni kicsit barátságosabb körülmények közé.

Mi lakosok hogyan tudunk segíteni?

Tápokat, konzerveket, takarókat folyamatosan kapunk, amiért nagyon hálásak vagyunk, mert annyival kevesebbet kell költeni a számlánkon lévő kevéske pénzből. Ezek fogyóeszközök, bármilyen mennyiségben jól jön ennyi kutya gondozásánál. Lassan elkezdjük az adó 1% hirdetését, ami minden évben hatalmas segítség, a legtöbb beruházást ebből tudjuk majd megvalósítani. Szeretnénk 2023-ban minél szélesebb kört megszólítani, mert nekünk ez hatalmas segítség, ebből tudunk fejleszteni, és fejlődni és a munkabér kifizetése is kizárólag ebből tud megvalósulni. Tulajdonképpen minden segítség jól jön, téglára lesz szükségünk a víz bekötéshez, a kennelek felújítására és a költözés előtt kialakított kennelsorhoz vasanyagra, beton alapanyagra, de a kiürült tápos zsáktól kezdve a már nem használatos edényeken át, nagyon sok mindent fel tudunk használni.

Köszönjük szépen a beszélgetést, és sokkal több felelős állattartót, és lényegesen kevesebb kóbor kutyát kívánunk nektek az új esztendőre!

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!