2024.07.16.
CímlapHírek

A hét folyamán kezdődtek meg a 2024-es év költségvetési egyeztető tárgyalásai

Minden évben a legfontosabb és első számú szempont, hogy az intézményeink által végzett kötelező feladatok ellátása, azaz a működés biztosított legyen. Ehhez a központi költségvetésből nyújtott állami normatíva nem nyújt elegendő fedezetet, ezért az önkormányzatoknak a saját bevételeik terhére kiegészítő támogatást kell nyújtani. Törökszentmiklós esetében ez az összeg az első körös egyeztetés során 961,75 millió forint volt, ami várhatóan jelentősen csökken majd, miután ismertté válik a pedagógusbér fejlesztés állami támogatásának az összege. Illetve az intézményeinktől is takarékosságot kértünk, aminek az eredménye jövő hétre ismert lesz.

Ma délelőtt tárgyaltuk a fejlesztéseket: beruházási, felújítási feladatokat, terveket. Az idei költségvetés tervezés során is, mint minden évben jelentős többlet kiadások mutatkoznak, ez az összeg idén 750 millió forintot tesz ki. Mivel a működés biztosítása a legfontosabb, ezért rendszerint a fejlesztési terveket kell felülvizsgálni és az ott jelentkező kiadásokat kell visszafogni. Ez történt ma délelőtt.

A költségvetés elfogadása előtt, mindaddig, amíg kötelezettségvállalás nem történik, csak tervekről beszélhetünk. De az biztosan elmondható, hogy az EGYMI parkolójának a felújítása az idei tervek között szerepel: 60 milliós forrást terveztünk, a ma délelőtti egyeztetés után is az idei megvalósítandó célok között szerepel továbbra is, és minden bizonnyal a Képviselő-testület által megtárgyalandó költségvetés része lesz, hiszen halaszthatatlan feladatról van szó. A tervek szerint a meglévő zúzottkő burkolatú parkoló szilárd burkolatot fog kapni, megvizsgálva a területi bővítés lehetőségét is.

Decemberben indult el a Szemere Bertalan utca átfogó zöldfelületi fejlesztésének a koncepcionális tervezése. Ez a terv kitér az utca továbbépítésére is és az EGYMI jelenlegi parkoló helyeinek további bővítését is vizsgálja. 

forrás: Markót Imre facebook oldal

Szóljon hozzá!