2024.05.05.
CímlapCivilekHírlap

Tudják, mi az Airsoft? Röviden és egyszerűen: becsületjáték.

Tudják, mi az Airsoft? Röviden és egyszerűen: becsületjáték. S azt tudták, hogy Törökszentmiklóson Airsoft SE működik, a határában pedig airsoft pálya is van? Molnár Ádám, a Törökszentmiklósi Airsoft Sport Egyesület alapító tagja avatja be Olvasóinkat a részletekbe, akik egyedüliként képviselték Magyarországot és városunkat Lengyelországban.

Kezdjük a kaptafánál, ahogy szokták mondani. Mi az az airsoft, honnan ered és lehet-e sportnak nevezni?

Nyugodtan lehet sportnak nevezni, habár Magyarországon és Európában még nincs hivatalosan sportként nyilvántartva, de ha elmondom miről is szól, mindenki eldöntheti, hogy sport vagy sem. A lényege, hogy 6 mm átmérőjű műanyag lövedékeket lövöldözünk élethű fegyverekkel, ún. replikákkal. Ezek ugyanúgy néznek ki, mint az igaziak, nagyjából a működési elvük is hasonló. Csapatokat, frakciókat alkotva taktikai játékot játszunk egymás ellen terepen, a szabad ég alatt, nem az online világan. Ez egyfajta élő katonai szimuláció, ami aktív testmozgással jár, ezért is lehet aktív sportnak nevezni. Japánból ered, de az elmúlt 15-20 évben az egész világot meghódította.

Milyen felszerelés, fegyverek szükségesek a játékhoz?

Elsőként el kell dönteni kinek mi a célja. Van, aki csak hobbiként űzi, és van, aki szeretné komolyabban venni, hiszen a videomegosztóknak köszönhetően bemutató-oktató videók gyártásából meg is lehet élni. Rátérve a szükséges eszközökre, nagyon széles a paletta mind fegyver, mind pedig felszerelés tekintetében. Elsődleges dolog, amit minden játékosnak kötelező használni, a minden szabványnak megfelelő védőszemüveg, ezenkívül javasolt az arcvédő viselése is, mely képes ellenállni a nagy energiájú lövedékeknek. Vannak még lövedékálló mellények, vastagabb ruházat, magas szárú cipő, bakancs, térdvédő, könyökvédő és lehetne sorolni a végtelenségig. Ezeknek inkább taktikai funkciója van, nem feltétlenül a testvédelmet szolgálják. A lövedékek energiája nagyjából olyan egy 0.5-3.3 Joule, ami meg sem közelíti a szabadon tartható légfegyverekét, de azért eléggé tud csípni. A fegyvereket tekintve, ma már minden katonai fegyvernek létezik egy airsoft másolata, sőt science fiction filmekből ismert fegyverutánzatokkal is játszunk. Összefoglalva: nem kell hozzá nagy befektetés, el lehet kezdeni akár egy melegítő nadrágban és pólóban, amit aztán teljesen élethű, igazi katonai felszerelésekre lehet cserélni, fegyvereket pedig mi is tudunk kölcsönözni. A terepről még nem beszéltünk, hogy hol játszható a játék. Egyesületünk a Törökszentmiklósi Airsoft Sport Egyesület rendelkezik egy saját, nagyjából 18 hektáros területtel, pályával, Törökszentmiklós és Mezőtúr között. Itt megtalálhatók mezős, erdős területek, akadályok, épületek, mint a valóságban.

Milyen szabályokat kell betartani a játék során?

Létezik egy, a közösség által elfogadott Magyar Airsoft Szabályzat, ami az általános szabályokat írja le. Magyarországon szinte mindenre, amiben szerepel a fegyver szó szigorú szabályozás vonatkozik, még ha az csak egy “játékfegyver” is. Így van ez az airsoft esetében is. A szabályzat előírja például, hogy ezt a hobbit 16-18 év között szülői beleegyezéssel és felelősségvállalással lehet játszani. 18 év felett viszont korlátlanul. Fontos, hogy teljes egészében a fair play szabályain alapszik, az emberek becsületességén, mindig jelezni kell, ha valakit találat ért. A játéknak több típusa is létezik. Van kifejezetten katonai szimuláció, ahol 2-3 csapat egymásnak megy, mint egy online játékban, és egy zászlóért vagy egy területért harcol, vagy azért, hogy teljes egészében legyőzze a másik csapatot. Illetve vannak olyan játékok, mint amin mi is részt vettünk Lengyelországban, Busko-Zdrój városban a „Misja Afganistan 2023″ néven július 11. és 16. között, ahol egy több 10 oldalas forgatókönyv szerint minél élethűbben próbáltuk meg szimulálni az adott élethelyzeteket. Ezt egyfajta fesztiválként kell elképzelni, közösségépítő rendezvényként. Európai szinten az egyik legnagyobb embertömeget megmozgató játék volt, ahol egyedüliként képviseltük Magyarországot. Egy nagyon izgalmas, élménydús 5 napot töltöttünk kint 5 fővel, ahová nem versenyezni, hanem csapatépítés, kapcsolatépítés jelleggel utaztunk, és hogy megismertessük a nevünket lengyel és európai barátainkkal. Ez olyan jól sikerült, hogy a jövő évi meghívásos alapon rendezendő játékokra is megkaptuk a meghívókat. Életem, egyesületünk egyik legmeghatározóbb élménye volt.

Mikor alakult az egyesület és Te hogyan kerültél kapcsolatba az airsofttal?

2012-től működünk egyfajta baráti körként, egy csapatként. Hivatalosan 2022. júliusában váltunk sportegyesületté. Tehát pont most, a napokban ünnepeltük az egy éves évfordulónkat. Magam 2017 körül kezdtem ezt a hobbit kölcsön kapott felszereléssel, és annyira magával ragadott ez az egész élmény, hogy a 3 játékra már saját felszerelésem volt. Szervezetünknek jelenleg 18-20 tagja van, de olyanok is vannak, akik Békéscsabáról, Szolnokról, Kunhegyesről, Kunmadarasról járnak hozzánk, így akár 35 embert is meg tudunk mozgatni. Célunk összefogni az alföldi airsoft közösséget, és minél több generációt, érdeklődőt bevonni a sportba. Azokat, akik például fiatalon katonák szerettek volna lenni, és még mindig érdeklődnek iránta. Illetve azt is szeretnénk népszerűsíteni, hogy nemcsak a számítógép előtt lehet játszani, hanem jöjjenek ki és próbálják ki, mutassák meg, hogy fizikailag is bírják azt, amit amúgy csak a billentyűzeten tudnak mutatni. Ez a valóságban egy sokkal nagyobb, akár életre szóló élményt adhat, ugyanúgy, mint ahogy engem is „megfertőzött”.

Ha valaki szeretné kipróbálni az airsoft-ot itt Törökszentmiklóson, az hogyan teheti meg?

Leggyorsabban az egyesület facebook-oldalán keresztül tudják felvenni velünk a kapcsolatot, Törökszentmiklósi Airsoft SE néven vagyunk jelen. Bérlésre fegyvereket, felszerelést is adunk. Továbbá az Alföld Challenge-re mindig meghívást kapunk, így most is ott leszünk szeptemberben. Ott az érdeklődők kérdezhetnek tőlünk, kiállítjuk a replikákat, a felszerelési tárgyakat, amelyeket ki és fel lehet próbálni, kézbe lehet venni. Várunk mindenkit szeretettel és csapatunk nevében is köszönöm a bemutatkozási lehetőséget.

Szilágyiné Polgár Anita

forrás: Törökszentmiklósi Hírlap 2023/16-17.

Szóljon hozzá!