2024.05.05.
CímlapHírlapÖnkormányzat

Szeptember 16-án ünnepélyes szoboravatásra kerül sor Törökszentmiklóson.

A város újraalapítójának, II. Almásy Jánosnak állít emléket az a szoborkompozíció, melynek ünnepélyes avatására 2023. szeptember 16-án 15.00 órakor kerül sor a Városháza udvarán. A Györfi Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész által készített mű azt a pillanatot ábrázolja, amikor II. Almásy János, egykori Jász-Kun Kapitány bemutatja a város makettjét, amelyre egyik kezével mutatva magyarázza terveit, másik kezében tartja az alapító okiratot. Az ünnepséget megtisztelik jelenlétükkel az Almásy család leszármazottai. A köszöntéseket és beszédeket a Kodály Zoltán AMI Fúvósegyüttese, a Miklósi Vonós kvintett, az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes és a Sanctonicolaum Kórus műsora színesíti.

„Szeretett Utódok! Tietek a jövő, hozzon reátok áldást vagy csapást, békét vagy vihart, álljatok meg rendületlenül!..Legyetek szabad hazának boldog polgárai. Minket pedig – kik midőn e sorokat olvassátok, talán mindnyájan megtértünk már Apáink porához a földbe- tartsatok meg hálás emlékezetetekben! „ Vadai Ferenc

„A török kiűzése után a földig rombolt település az Almásy család birtokába került, 1720- ban. II. Almásy János kezdi el az újraépítést, akit jelentős politikusként a Nádor Jász – Kun Kapitánynak is kinevezett, életének további 46 évét Törökszentmiklós város tovább építésének szolgálatában élte.

Törökszentmiklós város lakossága őrzi és tiszteli elődei szellemi és kulturális örökségét. Hitbeli közösségeik évszázadok óta békében a mindennapjaikat meghatározó szeszélyesen kanyargó Tisza folyó éltető, ám olykor kiáradó ölelésében. A szülőföld, a haza iránti erős elkötelezettség, szeretet, minden fájdalmas üldözöttségből visszahívta lakóit, hogy a lerombolt alapokra új jövőt építsenek. Mélyre kell ásni (nemcsak a földben, de a nemzeti emlékezetben is), ahol megtalálhatjuk az erős alapot, ami sziklaként tartja (Máté evangéliuma) a család, a nemzet, a történelmi összetartozás – testvériség, a hit misztériumának emelt „bástyáit” az idők végezetéig.

A tervezett szoborkompozíció a megadott terület szélén helyezkedne el, a Kossuth  Lajos út felől a Városháza és a Bercsényi Gimnázium Kollégiuma között átjáróra felfűzve a piac irányába. Ez nemcsak egyfajta rálátást biztosítana a főutca felől, de a járókelők állandó kapcsolatba tudnak kerülni Almásy személyével, a jelenkori polgárok tudatába jobban bekerülhetne a városuk egy meghatározó történelmi személye, akire joggal lehetnek büszkék.

A szoborkompozíció azt a pillanatot ábrázolja, amikor II. Almásy János, egykori Jász – Kun Kapitány bemutatja a város makettjét, amelyre egyik kezével mutatva magyarázza terveit, másik kezében tartja az alapító okiratot. A város makettjét ábrázoló plasztika egy nagy fényezett kőasztalon elhelyezett bronz épületekből állna, mellette az 5/4- es illetve kicsit nagyobb bronz figura. Az egész kompozíció kétlépcsős emelvényre kerülne, amely kiemeli környezetéből, mészkőburkolatot kapna, 20 – 20 cm magasságú lépcsőzetes talapzat. A figura mögött elhelyezett tardosi vörösmárvány elem, egyfajta kapuzat, amely az átjáró felől nézve városkapu szimbólum is lehetne és egyben a kompozíció térbeli monumentalitását növelő elem. A járószint burkolata a jelenlegi vagy a jövőbeli tervek szerinti térkőburkolattal lenne kialakítva, a megfelelő illetve tervezés alatt álló területrendezési koncepcióval egyeztetve. A tervezett műalkotás minden eleme időtálló anyagból kerülne megvalósításra.” Györfi Sándor 2020.

Szóljon hozzá!