2024.04.27.
CímlapHírlap

Legyen a miénk „Magyarország legszebb konyhakertje” cím

Törökszentmiklós Városi Önkormányzat 2017. óta minden évben csatlakozik Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programhoz. Idén ismét június 15 – ig várják a konyhakerttel rendelkező kertművelő magánszemélyek, és közösségek jelentkezését.

Az év témája: „KOMPOSZTÁLJUNK – HASZNÁLJUNK KOMPOSZTOT!”, azaz a kertben valósuljon meg a komposztálás bármilyen komposztálóval. Az elkészült komposztot lehetőleg a talajjavításon kívül talajtakarásra, a termőföld védelmére is használják. Előny, ha minél többféle anyagból készítik a komposztot.

A részletes pályázati kiírás elolvasható: https://www.torokszentmiklos.hu/hirek/149310/_legszebb_konyhakertek__palyazati_felhivas

Összesen hét kategóriában lehet nevezni:

▪ Balkon: Erkélyen kialakított
▪ Mini: 50 m2 alatt
▪ Normál: 50 m2 felett
▪ Zártkert 1. – Zöldséges
▪ Zártkert 2. – Gyümölcsös
▪ Zártkert 3. – Vegyes (zöldség és gyümölcs)
▪ Közösségi: Csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek

A jelentkezési határidő 2023. június 15.

A bírálat szempontjai a következők: A kertben minimum 5, az erkélyen, balkonon 5 edényben elhelyezett 3 különböző konyhakerti növény termesztése történjen meg, azonban az mindenkire rá van bízva, hogy milyen növényeket választ. Vegyszer használata esetén permetezési napló vezetése is elő van írva. Az eddigi elvárások továbbra is érvényben vannak: vegyszermentes művelés, szerves tápanyag utánpótlás, a termőtalaj védelme, csapadékvíz használat, öko/bio, régi módszerek alkalmazása, fűszer-, gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták megléte a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása, a kertet lehetőleg több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élőlény kapjon helyet! A helyi verseny kertbarát körök által történt szervezését a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége koordinálja, ellenőrzi.

Városunkban kategóriánként az első három helyezett veheti majd át az oklevelet, és a pénzjutalmat 2023. július 8 án– én a Szentmiklósi Napok rendezvénysorozat keretében.

Mindezeken túl fontos, hogy a helyi zsűri a kategóriák első helyezettjeit jelölhetik, benevezhetik az országos versenybe is, bízva abban, hogy törökszentmiklósi lesz „Magyarország legszebb konyhakertje”!

A kerteket a zsűri tagjai előzetes egyeztetést követően meg is tekintik. Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszik fotók készítését a balkonról, kertről, mely segíti a bírálók munkáját. Az országos díjra jelöléshez ez elengedhetetlen lesz!

Jelentkezési lap kérhető Törökszentmiklós Város Polgármesteri Hivatal földszintjén az információs pultnál. Itt is lehet majd leadni.

Szóljon hozzá!