2024.04.20.
CímlapCivilekHírek

Magyar Kézműves Remek lett a „KUNhímes Kollekció”

Április 15 – én Egerben, a Kepes Központban díjazták a legjobb Magyar Kézműves Remek pályázatra beérkezett legjobbnak ítélt pályamunkákat, és természetesen kiállítás is nyílt a gyönyörű alkotásokból. Az idei esztendőben a díjazottak között volt a törökszentmiklósi Kézműves Örökség Egyesület által összefogott Kunhímző Közösség is. Ők „KUNhímes Kollekciót” tettek a zsűri asztalára, ami kiérdemelte a Magyar Kézműves Remek címet. A bírálóbizottság így fogalmazott: „Példaszerű a kun hímzés feldolgozása, hagyományos motívumvilágot felhasználó, esztétikus újrafogalmazott kivitele.” Nem is olyan régen számolhattunk be arról, hogy hamarosan nyomdába kerül a kunhímzés mintakincsét feldolgozó II. gyűjteményes kiadványa a Kunhímző Közösségnek, ahol már a motívumokat használati – dísztárgyakra, ruhákra, kiegészítőkre szerkesztik és ajánlják. Na pont ilyen a KUNhímes Kollekciójuk.

A Kunhímző Közösséget azonban nem lehet egy településhez kötni. Tagjai Berekfürdő, Karcag, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras, Törökszentmiklós, Túrkeve és Bácskossuthfalva /Vajdaság/) településeken élnek, de mégis képesek közösen alkotni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben indította útjára ezt a pályázatát.

A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nincs korlátozva, a pályázók teljesítménye számít. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, a nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát készíthessen.
Szóljon hozzá!