2024.04.18.
CímlapHírlap

15 évesen a Világbajnokság kapujában-avagy néptánctól a mazsorettig

Tömösvári Dominik 15 éves, ránézésre egy átlagos fiatal. Az eredményei, céljai azonban egyáltalán nem mondhatók átlagosnak. A fiúknál nem megszokott, hogy a táncot, mazsorettet választják hobbiként, hiszen inkább a foci, kézi a menők. Dominik azonban bebizonyította, hogy a mazsorett is tud menő lenni. Világkupa győzelem Olaszországan, országos arany-, gyémánt minősítések sorozata jelzi elhivatottságát.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy illusztris vendégem van, a világkupa-győztes Tömösvári Dominik, akinek nagyon sok szeretettel gratulálok és természetesen köszöntöm a szülőket Tömösvári Istvánt és Tömösváriné Rajna Juditot is. Hogyan jutottál el a néptánctól a mazsorettig? Bennem él egy kép, mint néptáncos fiú, hiszen mi onnan ismerjük egymást. Viszont, amikor tavaly ilyenkor láttalak táncolni a Kölcsey iskola díjátadóján, az már egy más kép volt, másfajta tánc. Honnan indultál?

8 éve kezdtem néptáncolni általános iskolásként. Úgy 5. osztályan mondták a lányok, hogy nézzem meg milyen a mazsorett és a modern tánc. Elmentem és egyedül én voltam fiú a teremben. Később elkezdtem járni táncolni egy egyesületbe, de szerettem volna többet tanulni, így találtam meg a mostani edzőmet Piroska Attilát Gyomaendrődön. Egy éve vagyok tagja a Red Dance Mazsorett és Sportegyesületnek.

Ez azt jelenti, hogy Gyomandrődre kell járnod edzésre?

Nem, mert az edzőm jön ide. Ha jó idő van, itt a rekortán pályán vagy a piactéren is tudunk gyakorolni. Rossz idő esetén pedig Szajolba megyünk át a tornacsarnokba.

A kezdeti időszakban párhuzamosan jártál néptáncra és modern táncra. Nagyon sok fellépés és verseny van mögötted, de mi kellett ahhoz, hogy világkupa-győztes legyél?

Jó edző és fontos a nagy terem, ahol tudom magasra dobni a botot. A koreográfia része például a botfeldobás alatti cigánykerék, botforgatás, akrobatikus elemek. Ez komoly koordinációt igényel és ehhez nagy belmagasság és megfelelő talaj, parketta szükséges. Amikor versenyre készülünk, akkor van, hogy intenzívebben gyakorlunk, de itthon minden nap forgatom a botot -ami az interjú alatt is a kezében pihent, hiszen ehhez komoly technikai tudás szükséges.

Felakasztva sorakoznak az érmek. Hány versenyen szerepeltél az eddigi 1 év alatt és milyen helyezéseket értél el?

Huszonegy érmet számoltam valamelyik nap, ebben van kiemelt arany és világkupa győzelem is. Országos versenyeken rendszeres induló vagyok, de a zentai Nemzetközi Mazsorett Fesztiválra és az olaszországi világkupára is kvalifikáltam magam a gyűjtött pontszámaim által. Start, Basic és Master kategóriák vannak. A Start a kezdőké, a Basic a haladó, a legnehezebb az a Master kategória, ezzel lehet kijutni nagyobb versenyekre. Ez utóbbi kategóriában vagyok.

Milyen ruhákban adod elő a produkciókat, milyen kiegészítőkkel?

A fellépő ruháimat anyukám varrja saját kezűleg. A kedvenc botom pedig az amerikai, ami a legjobb bot a világon, nagyon szeretem, sok mindent meg lehet vele csinálni.

Melyik volt a legemlékezetesebb versenyed?

Elsőként a zentai Nemzetközi Mazsorett Fesztivál, amit megnyertem. Az olaszországi Világkupa pedig örök emlék marad, már csak a helyszín miatt is. A kétnapos versenyre 5 kontinensről érkeztek táncosok. Rengeteg ember, hatalmas forgatag volt.

Fontos információ, hogy Magyarországot egyedüliként képviselted a kategóriádban. Ez nem volt egy kicsit nyomasztó, mennyire izgultál?

Megmondom őszintén, hogy amikor kötöttem volna be a cipőmet, és felraktam a lábamat a székre, egy sor szék majdnem leszakadt, annyira remegett a lábam. De mikor már ott álltam a színpadon, nem izgultam. Ott már élveztem, hogy ott vagyok, táncolok és szeretem, amit csinálok.

Mire készülsz most, milyen versenyek állnak előtted?

Április végén lesz egy országos bajnokság Kazincbarcikán, ott is szeretnék jól teljesíteni, mert onnan lehet kvalifikálni az Európa bajnokságra, ami nyáron lesz Mariborban, Zadarban pedig szeptemberben a világbajnokság.

Hogyha mondjuk 10, 15 év múlva beszélgetnénk, akkor hogyan képzeled el magad ezen a pályán?

Szeretnék világklasszis lenni, ehhez 5 világbajnokságot kell megnyernem. Gondolkodom azon is, hogy oktató legyek. Komolyan szeretném csinálni.

Mit jelent számodra a tánc?

Az életem része, nagyon szeretem csinálni. Nincs olyan nap, pillanat, hogy ne lenne a kezembe a bolt, mindig itt van velem, mindenhova viszem.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak vagy kicsiknek, akik most kezdik vagy látják a közösségi médiában a videóidat?

Ha kedvet is kapnak hozzá, akkor próbálják ki, megéri.

A jó edző mellett a biztos pont a családi háttér, a szülők Tömösváriné Rajna Judit és Tömösvári István, akik segítik, támogatják, egyengetik az útját. Hogyan élték meg Dominik rajongását a tánc, a mazsorett iránt?

Mi mindig támogattuk abban, hogy azt csinálja, amit szeret. Tehát, ha ebben éli ki magát, ezt élvezi, akkor úgy gondoljuk, ez az, amiben segíteni kell és mi ott állunk mögötte. Nyilván, ahogy jöttek a sikerek, mi is egyre büszkébbek voltunk rá és gyakorlatilag tavaly, amikor a felállhatott Olaszországban a dobogóra és a magyar himnuszt a tiszteletére játszották el, ez gyakorlatilag minden szülő álma. Dominik nagyon maximalista, kitartó, alázatos, ha a fejébe vesz valamit, az biztos, hogy addig csinálja, amíg nem sikerül. Ilyen pl. egy új elem a táncban.

Hazaérünk az edzésről, de Ő nem hagyja abba, addig gyakorol, amíg ténylegesen meg nem tudja csinálni azt az új elemet, ha ez este 11:00 órakor sikerül is. Nagyon komolyan veszi a felkészülést. Az iskolaváltás sem volt hátráltató tényező, hiszen idén lett elsős a Szolnoki SZC Pálfy-Vízügyi Technikumban, mint vegyész-technikus. Büszkék vagyunk arra is, hogy 4,3-as átlaggal zárta a félévet, a tanulásban is a maximálisra törekszik.

Mi okoz nehézséget a versenyre való felkészülésnél?

Az edzés helyszíne jelenti legnagyobb problémát számunkra, mert gyakorlatilag itt Törökszentmiklóson nincs szabad terem, vagy ha van is, olyan drága a bérlése, amit sajnos nem tudunk megfizetni. Egyéni indulóként ugyanis nem a csapat állja a költségeket, hanem a versenyző, vagyis mi. Nagy segítséget kaptunk a szajoli polgármester úrtól, Szöllősi Józseftől, aki kedvezményesen tudja biztosítani a helyi tornatermet. A ruha is egy nagyon lényeges kiegészítője a produkciónak. Döntő súlya van az értékeléskor. A fellépő viseletet Judit készíti, tervezi. Minden apró részletre odafigyel (anyagválasztás, díszítés).  Meg van határozva például, hogy hány százaléka lehet átlátszó, mennyire csillogjon, illik-e a zenéhez. Nem egyszerű. Az edzővel beszéljük meg, hogy Neki mi az elképzelése az adott zenéhez, közösen megtervezzük, és én meg megvarrom -mondja Judit szerényen.

A versenyekre elkísérik Dominikot?

Igen mindig. Emlékezetes volt a Világkupa, ami egy nemzetközi verseny volt, nem lehet összehasonlítani egy hazaival. Egyszerűen tényleg át kell élni, ott kell lenni. Büszkék voltunk, amikor a dobogó tetején állt.  Szokatlan volt, hogy gyakorlatilag, ahogy lejött a tánctérről, a külföldiek, idegenek szaladtak oda hozzá és gratuláltak neki. Mindegy volt, hogy ki melyik országból érkezett, ugyanúgy szurkoltak egymásnak a versenyzők.

Mennyire jelent komoly anyagi terhet a család számára, hogy Dominik itt tart?

Nem kevés anyagi vonzata van, hiszen ha azt nézzük, egy bot tizennyolcezer forintba kerül. Ott vannak a jelmezek, az utazás, amit magunknak kellett finanszírozni. Csak az Olaszországi út többszázezer forint volt. De minden áldozatot megér Dominik sikere és öröme.

Köszönöm a beszélgetést, gratulálok és nagyon bízok benne, hogy ha 15, 20 év múlva ugyanitt leülünk majd beszélgetni, akkor világbajnoki érmek sorozata díszíti majd a falat.

Mazsorett: A mazsorett/majorette (francia eredetű szó) olyan szórakoztató műfaj, amelyben a menetelő, botforgatók csoportja a fúvószenei fesztiválokon, menetfelvonulásokon a zenekar előtt táncol. Ugyanakkor a mazsorett olyan, a táncjellegű mozgás közben botot, pompont vagy zászlósbotot használó versenyzőt is jelent, aki versenygyakorlatot mutat be. Megtanulni egy ilyen koreográfiát igen magas szintű képzettséget és rengeteg gyakorlást igényel. A mazsorett egy különleges táncműfaj, amely hozzájárul a fiatalok testi, értelmi fejlődéséhez, segít a mozgáskultúra kialakításában. Fejleszti a mozgáskoordinációt, segíti a helyes testtartás kialakulását.

/forrás: Wikipédia, www.tanc.hu/

Kiemelkedő eredmények:

MontecatiniTerme-MWF Majorette WorldCup-Italy- Világkupa győzelem

TAVASZ OPEN MAJORETTE FESZTIVÁL ÉS VERSENY– Master Senior Man Bat Solo- Arany minősítés

Tavirózsa Mazsorett Kupa- Acr. Bot szóló 1. hely + különdíj; Bot szóló 2. hely

Abigél Országos Minősítő Táncfesztivál– Arany + Versenyzői Fődíj Kelebiai Grand Prix Nemzetközi verseny bot szóló Gyémánt

Szóljon hozzá!