2024.04.25.
CímlapHírekHírlap

Mit is csinál az év iskolarendőre?

Avagy beszélgetés Molnár Judit címzetes rendőr századossal

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből Molnár Judit címzetes rendőr százados, a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója vehette át az „Év iskolarendőre” kitüntető elismerést február elején. A százados évek óta nagy odafigyeléssel és lelkiismerettel gondozza a programot, tudását kreatív ötleteivel, illetve empátiával próbálja átadni a gyermekek részére. Pályafutása tanító néniként indult, és végül 1999-ben került a rendőrség kötelékébe, 2007 óta pedig a bűnmegelőzés a fő területe. Nem mellesleg két, lassan felnőtt gyermek édesanyja. Mint az „Év iskolarendőre” vármegyei birtokosával kezdtük a beszélgetést, de hamar kiderült, hogy rengeteg feladat, és valamennyi korosztály prevenciós segítése tartozik hozzá, mint bűnmegelőzési főelőadó.

Szerinted minek köszönheted, hogy a több, mint 100 vármegyei iskolarendőr közül, most te vehetted át ezt a díjat?

Ez számomra egy olyan kitüntetés, egy olyan jutalom, ami nem minden hónapban fordul elő az emberrel. Azt éreztem, hogy érdemes volt sokat dolgozni. Ez nem egyedül az én érdemem. A munkatársaimé is, akik velem együtt teszik minden nap a feladataikat, más területen, mint én, de mégis ugyanazért dolgozva. Minden területen fontos, hogy kreatív, és motivált legyen az ember, a napi rutin, az esetleges kudarcok ne vegyék el a kedvét a hivatásától. Én erre törekszem. Folyamatosan meg kell újulnom, hiszen egyik nap óvodásokhoz megyek, másik nap idősekhez, és nagyon fontos, hogy lássák, érezzék rajtam, hogy hiszek a prevencióban. Most azt csinálom, amit szeretek, amihez értek. Ez tükröződhet vissza ebben a díjban.

Mit tartasz a legnehezebbnek a szakmádban?

Több mint 10 éve dolgozom a bűnmegelőzés területén. Azóta nagyon sokat változott a körülöttünk lévő világ, Ezeket a változásokat követnünk kell, nem maradhatunk le, ez a legnehezebb. Folyamatosan tanulunk és fejlődünk. A bűnmegelőzést minden korosztályra ki kell terjeszteni 0-99 éves korig, hiszen mindenkinek fontos, hogy biztonságban legyen otthon, útközben, és az online térben is. Hozzánk tartozik az iskolai erőszakkal kapcsolatos prevenció, az online biztonsághoz fűződő bűnmegelőzési ajánlások, az időskorúakkal kapcsolatos bűnmegelőzési tevékenységek végrehajtása, a külterületen élő lakosoknak a segítése.

Iskolarendőrként mi a feladatod?

A Törökszentmiklósi Rendőrkapitánysághoz 7 település tartozik, és valamennyi település általános iskolájában jelen vagyok, de a helyi óvodákban is rendszeresen tartok a korosztálynak megfelelő szintű kis előadásokat. Megismertetem velük mi a rendőr feladata, hogy néz ki egy rendőr, miért nem kell félni tőle, annak ellenére, hogy a szülők gyakran riogatják gyermekeiket azzal, hogy ha rosszak, majd a rendőr bácsi elviszi, és bezárja. Pont az ellenkezőjét akarjuk és szeretném elérni, hogy mindenki bizalommal forduljon a rendőr felé, aki segít és megoldja a problémáját.

De Törökszentmiklós 3 középiskolájában is rendszeresen megfordulok, tartom a kapcsolatot a pedagógusokkal, hogy ha probléma van, és indokolt a rendőrségi segítség, akkor rögtön tudják, kinek kell szólni. Jellemzően az iskolai erőszak online offline megjelenése miatt fontos a 8.-9. évfolyamokon megjelenni. De a fiatalkori bűnelkövetői magatartások, és ezeknek a szankcióinak az ismertetése is rendszeresen téma ezeken az órákon. Mindezt próbálom valóban érdekessé, interaktívvá tenni, amire vevők a diákok. A kollégiumokban is jelen vagyok. Ott, és általában a középiskolásoknál a rohamivás következményeiről, az alkoholfogyasztásról, a dohányzásról, a drogok káros hatásairól tartok figyelemfelhívó előadásokat.

Melyik korosztály a leghálásabb?

A leghálásabb közönség a gyermekek, meg az idősek. Az idősek fantasztikusak. Mindenre motiváltak, minden iránt érdeklődők, a játéktól kezdve a rejtvényen keresztül a filmek megnézéséig, és azok megbeszéléséig. A kicsik életkoruknál fogva nincsenek elrontva, és lehet őket terelgetni a helyes irányba. A kettő között lévő korosztály a nehezebb, és leginkább a szülők. Őket nehezebb megszólítani.

Most februárban a szülői értekezleteket használtam ki erre. Náluk szeretném, ha a szülői tudatosság jobban előtérbe kerülne, és a konkrét szülői jelenlét, hogy érezzék a gyerekek a szülő bármikor elérhető közelségben van, és bizalommal fordulhatnak hozzá. Sok esetben érzem azt, hogy az online térben nincs kontroll a gyerekeknél, már a legkisebbeknél, és a kisiskolásoknál sem. Ők pedig még nincsenek annak tudatában, hogy melyik tartalom való neki, és mi az, amit kerülnie kell. Ezt a szülőnek kell tudnia, kontrollálnia, figyelemmel kísérnie, ez az ő felelősségük. Ezért szeretném, hogy egyre több szülő helyezzen erre nagyobb hangsúlyt a jövőben.

Köszönjük szépen az interjút, és mi is gratulálunk a díjhoz!

Szóljon hozzá!